8ο Ακριτικό Πανοΰρ, Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016
Η μεγάλη γιορτή της παράδοσης στο Ακριτοχώρι Σερρών.
Προσκεκλημένο σωματείο ο ΜΟ.Λ.Ο. ΒΑΜΒΑΚΟΦΥΤΟΥ που θα παρουσιάσει χορούς, τραγούδια και δρώμενα του χωριού.
ΕΙΣΟΔΟΣ 02,οο €
Το Δ.Σ. και τα μέλη μας έχοντας πλέον πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης..
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Τραγούδι
ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Κεμέντζε
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Κλαρίνο
ΜΠΑΧ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - Νταούλι
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - Πλήκτρα
ΕΙΣΟΔΟΣ 02,οο €
Το Δ.Σ. και τα μέλη μας έχοντας πλέον πολυετή εμπειρία στη διοργάνωση εκδηλώσεων, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης..
Το Ακριτικό Πανοϋρ εκτός των άλλων βέβαια αποτελεί κυρίως αναβίωση μιας μεγάλης πανήγυρης που γίνονταν στο θαυματουργό προσκύνημα της Παναγίας Μάγαρας, νοτιοανοτολικά της Πάφρας του Πόντου, στο βουνό Νεπιέν, τόπο καταγωγής των περισσότερων Ακριτοχωριτών.
Προς ανάμνηση αυτού του ξεχασμένου προσκυνήματος από τις αλησμόνητες πατρίδες και μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του χωριού, αγιογραφήθηκε από τις μοναχές του Ι. Η. Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου η νέα εικόνα της Παναγίας και τοποθετήθηκε στον ενοριακό Ναό του χωριού στις 22/07/2008.
Η εκδήλωση πέρα από την πολιτιστική της διάσταση και το θρησκευτικό της χαρακτήρα, αναβιώνει και για λόγους ιστορικής μνήμης. Το 1917 στη σπηλιά που βρίσκονταν η εικόνα σκοτώθηκαν από τους Τούρκους 79 από τους 80 αντάρτες που είχαν καταφύγει εκεί με 600 γυναικόπαιδα, από τα οποία πολύ λίγοι επέζησαν και εγκαταστάθηκαν μετα τον ξεριζωμό σε χωριά της Ελλάδας. Ένας από αυτούς ήταν και ο 12χρονος τότε Κλαζίδης Βασίλειος που εγκαταστάθηκε μετά τον ξεριζωμό σε χωριό της Δράμας και στη μνήμη του οποίου αφιερώσαμε την πρώτη εκδήλωση το 2009.
Το Ακριτικό Πανοϋρ φιλοδοξούμε και αγωνιζόμαστε, να καθιερωθεί στις συνειδήσεις των κατοίκων του Δήμου μας, στις συνειδήσεις όλων των Σερραίων και ιδιαίτερα στις συνειδήσεις των Ποντίων σαν ένας αξιοπρεπείς θεσμός ιστορικής και θρησκευτικής μνήμης, σαν ένας θεσμός που θα διακατέχεται από αγάπη προς τη λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό των προγόνων μας.
φφ