Σαν σήμερα 2 Σεπτεμβρίου


1837 : Χειροτονήθηκε μητροπολίτης Μελενίκου και Δεμίρ Ισάρ ο Διονύσιος Ταπεινός (1837-1875) από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο ΣΤ' Φουρτουνιάδη τον εκ Σερρών. 1837

1843 : H πτωχευμένη Ελλάδα αναγκάζεται να υπογράψει το «μνημόνιο», που συντάσσουν οι τρεις πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων για τα οικονομικά του κράτους. Την επόμενη ημέρα θα ξεσπάσει η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.

1906 : Απεβίωσε ο μακεδονομάχος Αθανάσιος Χατζηπανταζής. Καταγόταν από τη Σκοτούσσα Σερρών και έδρασε στην περιφέρεια Ηράκλειας, Σκοτούσσας, Καλών Δένδρων και Μπέλλες. Ο πρώτος αντάρτικος πυρήνας ήταν αυτός του Σώματος του κεπετάν Αθανάσιου Χατζηπανταζή στον οποίο πρωτοστάτησε ο Ηλίας Λατρόβαλης από το Χορτερό μαζί με άλλους αγωνιστές από  τα γύρω χωριά. Κατά την απόπειρα δολοφονίας του βούλγαρου κομιτατζή Νίκωφ, που διατηρούσε βιβλιοπωλείο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα της πόλης των Σερρών, τραυματίστηκε κατά λάθος από το πρωτοπαλίκαρό του, τον Τάκη Μπαξεβάνη, στην κοιλιά και παρά τις προσπάθειες των γιατρών Χρυσάφη Καρατζά και Πάνου πέθανε. Ο θάνατός του κρατήθηκε μυστικός για να μην αποθρασυνθούν οι Βούλγαροι κομιτατζίδες, που κυριολεκτικά έτρεμαν στο άκουσμα του ονόματός του. Για το λόγο αυτό με πλήρη μυστικότητα το πτώμα του μεταφέρθηκε αρχικά από την κρύπτη του Ελληνικού Προξενείου για να ταφεί στο προαύλιο του ναού των Αγίων Θεοδώρων, απ' όπου όμως μετά από ένα δίμηνο δύο εκ των επιτελών του «Ορφέως», αναγκάστηκαν να το ξεθάψουν και να το ενταφιάσουν και πάλι στο προαύλιο του Προξενείου, για να μην μαθευτεί ο θάνατός του. 1924: Ο θίασος του «Γεωργίου Ξύδη» στον «Κήπο της Ομονοίας», στις 10 το βράδυ ανέβασε την «ωραιοτέραν στρατιωτική οπερέττα με τας υπερόχους σκηνάς της, με τα ακράτητα γέλοια της, τα ωραία πεταχτά τραγούδια της, και με Πατατία τον αμίμητον Γεωρ. Ξύδην και Γαρουφαλένιαν την Σοφίαν Κρεββατα: «τα Αθάνατα Σκαπανάκια», εις πράξεις τρεις και με γλυκυτάτην μουσικήν». Στην παράσταση πήραν μέρος οι ηθοποιοί: Κ. Βουτσινάς, Μ. Ξύδης, Πίτσα Λάμπρου, Μαρία Κρεββατά, Ι. Μπέρτος, Κούλα Αθανασιάδου, Γιαν. Χαλκιόπουλος, Κ. Κορωναίος, Σ. Γκίρμπας, Γεώργιος Ξύδης, Σοφ. Κρεββατά και Νίκος Χαλκιόπουλος».

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος