Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου .... ναι ωραία ... αλλά τι δουλειά έχει στην σελίδα Σιδηρόκαστρο;
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου μέσα στα χρόνια κυρίως μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης φιλοξένησε πολλούς μοναχούς από το Σιδηρόκαστρο.
Η μονή είχε πολύ στενές σχέσεις με την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου, Δυστυχώς πολλά έγγραφα,χάρτες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που συνέδεαν την Μονή Τιμίου Προδρόμου με την Σιντική εκλάπησαν απο τους Βουλγάρους το 1917. Μέσα σε αυτά υπήρχαν και έγγραφα που έδειχναν την συνεργασία των λατομείων των αρχαίων Οδομάντων στην περιοχή του Σιδηροκάστρου και του Μονοικού του Οδομαντικού.
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης.
Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών . Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804.
Από το Βυζάντιο στην Άλωση
Ο Ιωαννίκιος ήταν ο πρώτος κτήτωρ της Μονής. Το 1300 ο ανιψιός του, ο Ιωακείμ, έκτισε τον καθολικό ναό και την Τράπεζα για να γευματίζουν οι μοναχοί καθώς και ψηλά τείχη γύρω από την Μονή. Το 1345 οι Σέρβοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Μονής. Το 1371 λίγο πριν από την οριστική κατάληψη των Σερρών από τους Τούρκους, οι μοναχοί κατάφεραν να πείσουν τον Σουλτάνο Μουράτ Α΄ να απαλλάξει τη μονή από την πληρωμή έγγειου φόρου.
Γεννάδιος Σχολάριος και άγιος Γρηγόριος ο Ωρολογάς
Από το 1457 ως το 1462 στη μονή μόνασε ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος και έμεινε εκεί ως το θάνατο του. Από το 1894 έως το 1901 διετέλεσε επίσημος εκπρόσωπος της Μονής ο Άγιος Γρηγόριος ο Ωρολογάς, ο μετέπειτα εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κυδωνιών Μικράς Ασίας, ο οποίος ταυτόχρονα εκείνα τα έτη υπηρετούσε ως ιεροκήρυξ και καθηγητής του Γυμνασίου Σερρών.
Ό πατριάρχης Γεννάδιος, προς-άς τοΰ δρόνου έτη πέντεκαί μήνας έξ, καί καλώς τόν τοΰ Κυρίου λαόν ποιμάνας,σύνταγμα τε δεολογικόν συνθεις κατά τής λατινικής πλάνης, σύνοδον τελευταΐον συναθροίσας εκών παρητήσατο. Κάκεΐθεν μεταστάς είς τό τοΰ Προδρόμου μονας-ήριον τό έν τώτοΰ Μενοικέως πλησίον τών Σερρών κείμενον άπήλθεν, ένώτήν ήόίς-ην έν ησυχία διαγωγήν ζήσας τόν βίον μετηλλαξε.
Η σύληση των κειμηλίων από τους Βούλγαρους
Το 1917 η βιβλιοθήκη της Μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έστειλαν στη Βουλγαρία 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα σε χαρτί, 1500 παλιά βιβλία, και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα. Οι Βούλγαροι απέσπασαν παράνομα όχι μόνο τα κειμήλια της Μονής Τιμίου Προδρόμου Σερρών, αλλά και πλήθος έτερων ελληνικών κειμηλίων από τη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου, την Μητρόπολη Σιδηροκάστρου και τη Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας Ξάνθης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ιερές Μητροπόλεις καθώς και οι αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διατυπώσει επισήμως αίτημα για την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών κειμηλίων.