Το Ελληνικό αυτοκίνητο Pony-Citroën και η NAMCO

H NAMCO (National Motor Company) είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ιδρύθηκε απο τους αδερφούς Κοντογούρη αρχικά το 1961 με την επωνυμία FARCO, λειτουργώντας έως το 1967, και εκ νέου το 1972 με την επωνυμία NAMCO. http://namco.gr
Η εταιρεία έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το αυτοκίνητο Pony-Citroën που παρήγαγε στη διάρκεια των ετών 1975-1983.

Η NAMCO παράγει σήμερα σε αρχικό στάδιο ελαφρού βάρους επαγγελματικά οχήματα με άμεσο προορισμό τις χώρες της Αφρικής της Κεντροανατολικής Ασίας καθώς και της Νότιας Αμερικής. Έχοντας παλαιότερα σχέσεις με την PSA Group, σήμερα το σύστημα μετάδοσης κίνησης παρέχεται απο τον Γαλλικό Όμιλο προς την Ελληνική μάρκα

H ιστορία των αδελφών Κοντογούρη ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, τη δεκαετία του 1950 στη Γερμανία, με την προσπάθειά τους να βγάλουν στην παραγωγή ένα φορτηγό με το όνομα «Hellas». Το 1961 ιδρύουν στη Θεσσαλονίκη την εταιρεία FARCO με χρήση γερμανικής και ελβετικής τεχνογνωσίας και ξεκινούν την παραγωγή του FARMOBIL, ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων που φορούσε αερόψυκτο κινητήρα BMW 700 cc, έχοντας κάνει μερικές εξαγωγές στην Πορτογαλία. 

To όλο εγχείρημα οδηγήθηκε σε ναυάγιο στην Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης υποστήριξης από το ελληνικό κράτος και η επιχείρηση πωλήθηκε τελικά στην CHRYSLER. Στην Ελλάδα δεν δόθηκε η «έγκριση τύπου» για το συγκεκριμένο μοντέλο, γεγονός που ανάγκασε την Chrysler να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Το 1972 ο κ. Κοντογούρης ιδρύει την εταιρεία NAMCO (National Motor Company of Greece) και λίγο αργότερα παρουσιάζει το Pony στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έπειτα από την υπογραφή συνεργασίας με τη Citroën.
Η NAMCO, μεταξύ άλλων, παρήγαγε τα ειδικά οχήματα MILICAR και AGRICAR (τύπου παρομοίου του UNIMOG), 4x4 και 6x6, ενώ εισήγαγε ελαφρά φορτηγά DAEWOO, λεωφορεία παντός είδους EUROBUS, εργοταξιακά βαρέος τύπου TATRA και οχήματα στρατιωτικά όπως το URO Ισπανίας.

Το Pony

"Citroen Pony" στο Σιδηρόκαστρο, 16 Δεκεμβρίου 1981

Το αρχικό σχέδιο για το Pony-Citroën (1972-1983) δημιουργήθηκε από μία ομάδα Γάλλων μηχανικών με σκοπό ένα παγκόσμιο, χαμηλού κόστους αυτοκίνητο, που θα χρησιμοποιούσε ως βάση του τα μηχανικά μέρη του Citroen 2CV, το οποίο μαζί με άλλα αυτοκίνητα με παρόμοιο σχεδιασμό οδήγησαν στο Citroën FAF. Το τελευταίο αποτέλεσε το επίσημο «διεθνές αυτοκίνητο βασικής τεχνολογίας» της Citroën. Η Namco ξεκινησε την παραγωγή του αυτοκινήτου το 1975 σε εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Παράχθηκαν 18.000 NAMCO Pony-Citroën με ποσοστό εγχώριας κατασκευής 67% στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με εξαγωγές σε 14 χώρες.

Το μοντέλο Pony γνώρισε επιτυχία επειδή το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του ήταν στο 1/5 από ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού, ενώ για τον λόγο αυτό ο Ελληνικός Στρατός, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό έδειχναν την προτίμησή τους στα Pony, τα οποία παράγονταν σε 8-10 αυτοκίνητα ημερησίως, γεγονός πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Το Pony Super ή PONY 2, ήταν η δεύτερη γενιά του Pony η οποία όμως δεν είχε την ανάλογη επιτυχία του αρχικού μοντέλου και η παραγωγή του σταμάτησε σχετικά γρήγορα. Διέθετε κινητήρες Ford 950 cc 45 ίππων, 1.100 cc 55 ίππων, 1.300 cc 69 ίππων και 1600cc Diesel με απόδοση 54 ίππων και ήταν σαφώς πιο σύγχρονο από την πρώτη γενιά ΡΟΝΥ, αλλά δεν είχε ίδια τύχη.
Η NAMCO ετοιμάζεται να θέσει σε παραγωγή το PONY 4, το οποίο είναι το 4ο κατά σειρά μοντέλο της σειράς PONY και θα αποτελεί την εξέλιξή του.

Το εργοστάσιο στο Κιλκίς
Η επιτυχία του PONY σε πλατφόρμα του 2CV ήταν τέτοια που κατέστησε αναγκαία την επέκταση της παραγωγής PONY.

Τότε οι αδερφοί Κοντογούρη αποφάσισαν να κάνουν μια νέα επένδυση στο Κιλκίς.

Το Σεπτέμβριο του 1981, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία τριών μεγάλων τραπεζών της Γαλλίας, καθώς και των εταιριών Ford, Citroen, Volkswagen, και Deutz, οι οποίες όχι μόνο αξιολόγησαν θετικά την αξία του Pony, αλλά δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην παραγωγή προσφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη εθνικής εξαγωγικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η NAMCO προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση στο Λιμνότοπο Κιλκίς για τη δημιουργία μιας νέας αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα, μια επένδυση ύψους 2.696.003.000 δραχμών (2,7 δις δρχ.).

Την ίδια χρονιά, η NAMCO βρισκόταν σε συνεννόηση και με αμερικανική εισαγωγική εταιρεία, με στόχο την κατασκευή 20.000 αυτοκινήτων Pony ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, με σκοπό την εξαγωγή στις Η.Π.Α.

Δυστυχώς η επένδυση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω εσωτερικών αντιτιθέμενων συμφερόντων, στερώντας από την Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία εκβιομηχάνισης και εξαγωγών οχημάτων (ΦΕΚ 15/9/1981).

Tο Pony 4ης γενιάς (2015-)
Το Pony 4 (Μοντέλο: PONY S513) είναι το νέο μοντέλο της εταιρείας, το οποίο ολοκλήρωσε το στάδιο των δοκιμών, ενώ η εταιρεία πήρε άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης για να ξεκινήσει η παραγωγή του στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 δόθηκαν οι σχετικές άδειες από την ΕΣΥΔ στην αρμόδια κρατική αρχή διαπίστευσης, την ΕΒΕΤΑΜ, (Βιομηχανική Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Εργαστηριακές Δοκιμές Πιστοποιήσεων και Ποιότητας) να κάνει την πιστοποίηση και να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες.

Ο προγραμματισμός της NAMCO για το PONY 4 περιλαμβάνει:
1η φάση παραγωγής - Bενζινοκίνητο PONY 4
2η φάση παραγωγής - Πετρελαιοκίνητο PONY 4 (όπως επίσης και την 4×4 έκδοσή του)
3η φάση παραγωγής - Ηλεκτροκίνητο PONY 4

Μέσα στο 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή της νέας γενιάς αυτοκινήτων «PONY», με στόχο να κατακτήσει μερίδιο όχι μόνο της ελληνικής αγοράς, αλλά και χωρών της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής, που ήδη έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, λόγω των ανθεκτικών χαρακτηριστικών του και βέβαια της χαμηλής τιμής του. Μερικές από τις χώρες αυτές είναι η Αίγυπτος, η Κένυα, το Μαρόκο, η Αιθιοπία, η Αγκόλα, η Βραζιλία, και η Αργεντινή. Μάλιστα θα διαθέτει και θύρα USB.

NAMCO 613 (2017-)
Απο το 2016 η αυτοκινητοβιομηχανία ανέπτυξε το νεο μοντέλο 613 το οποίο φέρνει την ίδια πλατφόρμα του Pony 4ης γενιάς, την UniPlatform. Η παραγωγή του οχήματος ξεκίνησε το 2017 με την προσθήκη του τηλεφωνικού αριθμού στην σελίδα-προφίλ που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για το μοντέλο το οποίο εντάσσεται στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων ενώ ακολουθεί την νέα φιλοσοφία της εταιρείας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Η σελίδα δεν έχει σαφή ενημέρωση για το τι τύπος κινητήρα υπάρχει στο μοντέλο, παρολα αυτά αναφέρει πως πρόκειται για εναν τετρακύλινδρο σε σειρά των 1323 κ.εκ (1300) ενώ είναι εφοδιασμένος με σύστημα ψεκασμού. Επιπλέον σημείο αναφοράς είναι η μέγιστη ιπποδύναμη που θα αποδίδει ο κινητήρας όπου ως αρχική έκδοση θα αποδίδει 69 ίππους στις 5.500 σ.α.λ.

Το ρεζερβουάρ που θα φιλοξενείται στο αμάξωμα είναι αρκετά μεγάλο έχοντας την δυνατότητα αποθήκευσης καυσίμου εως και 49 λίτρα με την μέση κατανάλωση να αγγίζει τα 6.6 λίτ/100 χιλιόμετρα κάνοντας τον να τηρεί τα κριτήρια του Euro4. Τέλος, το όχημα για την κατηγορία του αναφέρεται οτι ζυγίζει 900 κιλά, καθιστώντας το ελαφρύ κάτι που οφείλεται στην πιθανή κατασκευή αμαξώματος απο αλουμίνιο.
PONY 5ης γενιάς
Το νέο PONYαποτελεί αποτέλεσμα της Έρευνας και Ανάπτυξης πολλών ετών. Ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με μηχανικά μέρη τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιασμένο με βάση την αρχή της εταιρίας για κλασσικό styling. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την ελαχιστοποίηση προβλημάτων, την εύκολη και γρήγορη επισκευή με φθηνά ανταλλακτικά. Φτιαγμένο από νέας γενιάς φύλλα χάλυβα.

Οχήματα μεγάλης διάρκειας ζωής σε ασυναγώνιστες τιμές και την ποιότητα PONY. Με κλασσική όψη, σε ευθείες γραμμές, τύπου τζιπ & pick-up, κατασκευάζεται για να κρατήσει τουλάχιστον 30 έτη (π.χ. το Jeep Willy με μόνο μικρές αισθητικές αλλαγές έχει διαρκέσει για περισσότερο από 60 χρόνια και το Toyota Land Cruiser για περισσότερα από 50 χρόνια ) .

Είναι όλο και πιο ευρέως αποδεκτό ότι το styling των στρογγυλοποιημένων μερών γίνεται σταδιακά και αυτόματα παρωχημένο μέσα σε λίγα χρόνια. Η μείωση τιμής γίνεται κατά τουλάχιστον 15% ετησίως. Δηλαδή μόνο σε τέσσερα (4) χρόνια, ο αγοραστής χάνει περίπου το 60% επί της αρχικής τιμής αγοράς του αυτοκινήτου.

Επιπλέον, τα ανταλλακτικά  του PONY® πωλούνται σε τιμή κλάσμα από αυτή των επιβατικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων. Το PONY® έχει ωφέλιμο φορτίο 850 kg και συνεπώς μπορεί να εκτελέσει μια ποικιλία συνδυασμένων εργασιών με πολύ χαμηλό κόστος. Με ένα τρέιλερ με φρένα μπορεί να μεταφέρει άλλα 600kg, συνολικά 1.450kg ωφέλιμο φορτίο, ιδανικό για μεταφορά προϊόντων.

Ένα άλλο μοναδικό πλεονέκτημα του PONY® είναι η τοπική κατασκευή των τμημάτων σε σχέση με τα εισαγόμενα εξαρτήματα συναρμολόγησης, δίνοντας εργασία σε πάρα πολύ κόσμο άμεσα και έμμεσα.

http://namco.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος