Η εικόνα της Παναγιάς Τρίμορφου στο Χορτερό. Για πρώτη φορά και τελευταία βγαίνει από την Ιερά Μονή της Παναγίας στο Ακαλάν κοντά στην Κωνσταντινουπολη
Για πρώτη φορά και τελευταία βγαίνει από την Ιερά Μονή της Παναγίας στο Ακαλάν της Τουρκίας κοντά στην Κωνσταντινουπολη για να εκτεθεί στο Χορτερό από 15 Ιανουαρίου 2018. Διαβάστε παρακάτω την σχετική ανακοίνωση του εφημέριου Χορτερού Π.Κωνσταντινου Ξένου.
Εφέτος, για πρώτη και τελευταία φορά, η μοναδική και σπάνια εικόνα της Παναγιάς μας της Τρίμορφου (από το Άκαλαν της Τουρκιάς κοντά στην Κωνσταντινουπολη και φυλασσόμενη από το 1924 στην ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Τριμορφου Μοναστηρακιου), θα είναι κοντά μας, από δεύτερα 15 Ιανουαρίου (απόγευμα 5 η ώρα), στην εκκλησία μας, Αγίου Αντωνίου Χορτερού, όπου πανηγυρίζει ο ναός μας, έως και την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου.
Το βράδυ της Πεμπτης μετά το πέρας της παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο και πριν την αποχώρηση της ιεράς εικόνος, θα μοιραστούν ευλογίες προς τιμήν της Παναγίας μας και του Αγίου Αντωνίου στους πιστούς μας.
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε όλους. η εκκλησιά μας θα παραμείνει ανοιχτή από το πρωί έως το βράδυ και τις τρεις μέρες (Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη 16-17 και 18 Ιανουαρίου 2018).
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι, η ιερά εικόνα, από το 1924 που ευρέθει στην περιοχή Μοναστηρακιου, δεν έχει βγει από την ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Τριμορφου, όπου και φυλάσσεται. αυτό με την ευλογία της Παναγίας μας και κατ΄εξαιρεσην μόνο για εμάς, διότι στην παλαιά εκκλησιά, γενέσιον της Θεοτόκου του 1808 εχουμε και τον Άγιο Δημητριο, όπως έχουμε και το εξωκκλησιον του Αγιου Γεωργίου ΄ εξ ου και η εικόνα της Παναγιας μας της Τριμορφου, καθήμενη εναγκαλιζομενη τον Χριστο, με τον Άγιο Γεώργιο από την μια και τον Άγιο Δημητριο από την άλλη.
ευχες απο βαθους καρδιας
Μετα τιμης
ο Εφημέριος Χορτερου Σιντικης Ν. Σερρων
Π.Κωνσταντινος Ξενος.
*Το 1924, στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), οι κάτοικοι των χωρίων της Μητροπόλεως Δέρκων: Αβάσσο η Αβάσκιοϊ, Αγιασματάκι, Άγιος Γεώργιος (Αζατλή), Αη Πας, Ακαλαν, Αρναούτκιοϊ, Αμπαρλή, Βελιγράδι, Γαλατάρια, Γρύπες (Τσιφούτμπουργαζ), Ερμενίκιοϊ, Καλλιώ, Καλφά, Καστανιές, Κεφελίκοϊ, Κιουτσούκιοϊ, Λαζάρκιοϊ, Λίτρες, Μακροχώρι, Μικρός Τσεκμετζές, Μπαχτσέκιοϊ, Μπογάζκιοϊ, Νιχωράκι, Ντομούζδερε (Gümüşdere), Νύμφαι, Οκλαλή, Πύργος, Σαφρά, Τζελέπκιοϊ, Τζεμπετζή, Τσιφλίκιοϊ και Φαναράκι αναγκάστηκαν να λάβουν το δρόμο της προσφυγιά στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέα χωριά η να εγκατασταθούν σε υφιστάμενες κοινότητες και πόλεις.