Η Δήμητρα Μαλαμίδου νέα προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών

Η Δήμητρα Μαλαμίδου ανέλαβε νέα διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. Η τοποθέτηση της καλύπτει το κενό της θέσης που έως τώρα αναπλήρωνε η αρχαιολόγος Πέπη Μάλαμα μετά τη συνταξιοδότηση της Κατερίνας Περιστέρη.

Η τοποθέτηση της στις Σέρρες αποτελεί προσωπική επιλογή της Γ.Γ Μαρίας Βλαζάκη αφού πληρούσε όλες της προϋποθέσεις για τη θέση αυτή.

Η αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού εργάστηκε στο προϊστορικό οικισμό « Παιδί » του Ντικιλί Τας, από το 1987,ενώ έχει επίσης συμμετάσχει ή διευθύνει η ίδια ανασκαφές σε πολλές άλλες προϊστορικές και αρχαίες θέσεις της περιοχής, Λιμενάρια και Σκάλα Σωτήρος στη Θάσο, Κρυονέρι, Αμφίπολη. Είναι ειδική στην κεραμική και ενδιαφέρεται επίσης για θέματα αρχιτεκτονικής και κατοίκησης τόσο στη Νεολιθική όσο και στην Εποχή του Χαλκού.
Η σχέση της νέας προϊσταμένης με την περιοχή των Σερρών έχει μια διαδρομή από το παρελθόν. Έως το 2004, η Αμφίπολη και η περιφερειακή ενότητα Σερρών ανήκε στην αρμοδιότητα της ΙΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως και οι περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Δράμας.

Ο διαχωρισμός των υπηρεσιών βασίστηκε στη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου οι μικρότερες μονάδες να λειτουργούν περισσότερο ευέλικτα κι αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο.

Στο σύνολό τους, οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ΙΗ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχουν απασχοληθεί στις ανασκαφές της Αμφίπολης, λόγω του έντονου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η περιοχή.

Η ίδια η Δήμητρα Μαλαμίδου διετέλεσε τότε υπεύθυνη περιοχής των ανασκαφών επί 5ετία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρωινή» της Καβάλας στις 29 Αυγούστου 2014 η Δήμητρα Μαλαμίδου είχε μιλήσει και για την Αμφίπολη.

«Ο τύμβος Καστά είναι ένα μόνο από τα πολύ σημαντικά μνημεία της Αμφίπολης. Μπορεί δηλαδή η επικαιρότητα να φούντωσε τις συζητήσεις γύρω από την «ταυτότητα» του νεκρών του τύμβου Καστά, αυτό όμως είναι απλά η εξέλιξη της αρχαιολογικής έρευνας, ωστόσο στην Αμφίπολη υπάρχουν άλλοι επτά ανασκαμμένοι μακεδονικοί τάφοι. Ένας εξ αυτών ήταν ασύλητος και τα ευρήματά του βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας.

Πρόκειται για τον γυναικείο Μακεδονικό Τάφο 1 και είναι ένας εκ των πρώτων που ανάσκαψε ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης. Εκείνος ήταν που δούλεψε επί χρόνια με συνέπεια και έφερε στο φως τη δομή της αρχαίας Αμφίπολης, τα κομμάτια του τείχους, το γυμνάσιο, το ελληνιστικό σπίτι, το ιερό της Κλειούς και φυσικά αρκετούς Μακεδονικούς τάφους. Από το 1912 εμφανίστηκαν στην περιοχή Έλληνες αρχαιολόγοι που έφεραν στο φως το μνημείο του Λέοντος στο Στρυμόνα.

Η συγκεκριμένη ανασκαφή είχε αρχίσει την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, όταν από τύχη κι ενόσω τα ελληνικά στρατεύματα έσκαβαν για να κατασκευάσουν χαρακώματα, «σκόνταψαν» στη βάση του μνημείου.

Τη συνέχιση των ανασκαφών ανέλαβαν Έλληνες, Γάλλοι κι Αμερικανοί αρχαιολόγοι έως την τελική ανάδειξη του μνημείου. Μετά την ανασκαφή του Δημήτρη Λαζαρίδη, τόσο η επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό κατανόησε την τεράστια σημασία της αρχαίας Αμφίπολης. Υπομονετικά, όπως κι όλος ο κόσμος, αναμένει η Δήμητρα Μαλαμίδου τα ευρήματα του τύμβου Κάστα.

Αναμένει να «μιλήσει» το ίδιο το μνημείο αποφεύγοντας την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Οι ιστορικές πληροφορίες που υπάρχουν αφενός είναι χρήσιμες, αφετέρου όμως δημιουργούν πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία δεν υπάρχουν αποσαφηνισμένες περιγραφές από ιστορικές πηγές.

Ο αρχικός «ντόρος» για το ενδεχόμενο να ανήκει ο τάφος στο Μέγα Αλέξανδρο σταδιακά άρχισε να υποχωρεί. Το ενδιαφέρον όμως δεν είναι παράξενο, αφού η προσωπικότητα του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών και η ανεξίτηλη παρουσία του εξάρει την περιέργεια των πάντων.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Μακεδόνας βασιλιάς κατάφερε να εξάψει τη φαντασία όλων χωρίς να υπάρχει κάπου οριοθετημένο το μνημείο του, δηλαδή το μνήμα του».

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος