Προϊστορικός οικισμός την περιοχή που φέρει το όνομα Altsoua Κούλα , Αχλαδοχωρίου Σερρών
Ο προϊστορικός οικισμός, προφανώς της ύστερης νεολιθικής εποχής , όπως αποδεικνύεται από τα πρώτα επιφανειακά ευρήματα, εντοπίστηκε στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου Σερρών.
Ενδείξεις κατοίκησης της νεολιθικής περιόδου διαπιστώθηκαν σε έναν χαμηλό τραπεζοειδή λόφο ανατολικά-νοτιοανατολικά του Αχλαδοχωρίου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την περιοχή που φέρει το όνομα Altsoua Κούλα.
Λαθρανασκαφή που προφανώς έγινε πρόσφατα έφερε στο φως τμήμα πρόχειρης τοιχοδομίας από οικία, που προφανώς στέγαζε κάποιο από τα υποτυπώδη νοικοκυριά του οικισμού ενώ κατάλοιπα των οικοτεχνικών δραστηριοτήτων των κατοίκων του όπως θραύσματα από άβαφα και χονδροειδή αγγεία, μελανόχρωμα ακόσμητα διακοσμημένα με γραπτή αυλακωτή ή εγχάρακτη διακόσμηση καθώς και λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν διασκορπισμένα έχουν περισυλλεγεί από κατοίκους της περιοχής.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ Κωνσταντίνος Κωτσάκης και ο αρχαιολόγος κ Πέτρος Σαμσάρης ανταποκρίθηκαν την πρόταση του προέδρου της κοινότητας Αχλαδοχωρίου κ Πέτρου Παυλίδη και μετέβησαν στην περιοχή όπου διαπίστωσαν ότι πράγματι πρόκειται για οικισμό της νεολιθικής εποχής. Τα επιφανειακά ευρήματα αφού συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στην αρχαιολογική υπηρεσία ενώ η αρχαιολόγος του μουσείου Σερρών κ Μάγδα Βαλα που πήγε η ίδια στην περιοχή επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των κκ Κωτσάκη και Σαμσάρη.
"Τα αναγνωρίσιμα επιφανειακά προϊστορικά λείψανα αν και φτωχά σε ποσότητα και ποιότητα αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της σπουδαιότητας αυτής της θέσης και επικουρούν τη χονδρική της τοποθέτηση" επισημαίνει ο κ Σαμσάρης σε πρόσφατο δημοσίευμα του.
Ο πρόεδρος της κοινότητας που έχει υποβάλει αίτηση στην ΙΗ εφορεία προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων προκειμένου να διενεργηθούν ανασκαφές στην περιοχή τονίζει ότι επιβάλλεται για εθνικούς και ιστορικούς λόγους να γίνει κάτι στην περιοχή και να αποδειχτεί η ελληνικότητα της διότι απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
"Ο οικισμός δεν είχε εντοπιστεί από μας. Τον εντόπισε ο πρόεδρος της κοινότητας πριν από μερικούς μήνες. Έγινε μία αυτοψία από εμένα. Πρόκειται πραγματικά για έναν προϊστορικό οικισμό. Από τα επιφανειακά ευρήματα προκύπτει ότι είναι νεολιθικής εποχής και υπάρχουν ίχνη κατοίκησης ιστορικών χρόνων" επισημαίνει η κ Μάγδα Βαλα η οποία υπογραμμίζει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία θα ήθελε να κάνει κάποια σωστική ανασκαφή αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την χρηματοδότηση του υπουργείου πολιτισμού. "Αν τελικώς έρθουν τα χρήματα που περιμένουμε από το υπουργείο μπορεί να γίνει κάτι φέτος" καταλήγει η κ Βαλα.
Για την εύρεση του οικισμού στο Αχλαδοχώρι έγραφε ο Ριζοσπάστης στις 26 Ιανουαρίου 1996
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 25
Προϊστορικός οικισμός στις Σέρρες
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-
Προϊστορικός οικισμός της ύστερης νεολιθικής εποχής,εντοπίστηκε στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου Σερρών,μετά από λαθραία ανασκαφή που πιθανά έγινε πρόσφατα στην περιοχή. Διαπιστώθηκαν ενδείξεις κατοίκησης της νεολιθικής περιόδου σε ένα χαμηλό τραπεζοειδή λόφο - ανατολικά - νοτιοανατολικά του Αχλαδοχωρίου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από την περιοχή Αλτσουα Κούλα.Μετά την πρόσφατη λαθραία ανασκαφή, ήρθε στο φως τμήμα πρόχειρης τοιχοδομίας από οικία,που προφανώς στέγαζε κάποιο υποτυπώδη νοικοκυριό του οικισμού. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν περισυλλέξει θραύσματα από άβαφα και χονδροειδή αγγεία, μελανόχρωμα ακόσμητα και διακοσμημένα με γραπτή αυλακωτή ή εγχάρακτη διακόσμηση, αλλά και λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν διασκορπισμένα.
Πρόσφατα ο αρχαιολόγος Π. Σαμσάρης επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για οικισμό της νεολιθικής εποχής είχε επισημάνει ότι: "Τα αναγνωρίσιμα επιφανειακά προϊστορικά λείψανα αν και φτωχά σε ποιότητα, αποτελούν μάρτυρες της σπουδαιότητας αυτής της θέσης και επικουρούν τη χονδρική της τοποθέτηση".
Ηδη, ο πρόεδρος της κοινότητας Αχλαδοχωρίου έχει υποβάλει αίτηση στην ΙΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με την οποία ζητά την έναρξη ανασκαφικών εργασιών.Να σημειώσουμε ότι στην ίδια κοινότητα υπάρχουν:Αρχαιολογικός χώρος των ιστορικών χρόνων, ρωμαϊκός οικισμός στους πρόποδες του Αλί Μποτούς και νεκροταφείο ρωμαϊκής εποχής, όπου ακόμη δεν έχουν γίνει ανασκαφές.
Η μελέτη του οικισμού από τον Πέτρο Σαμσαρή
του ΠΕΤΡΟΥ ΣΑΜΣΑΡΗ