Δυσβάσταχτες για το Νομό Σερρών οι συνέπειες της χωροθέτησης τριών διοδίων στον οδικό άξονα Προμαχώνας - Λιμάνι Θεσσαλονίκης .
Δυσβάσταχτες για το Νομό Σερρών, θα είναι οι συνέπειες της χωροθέτησης τριών διοδίων στον οδικό άξονα Ε60 Προμαχώνας – Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μιχάλης Τζελέπης κατά την τοποθέτηση του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παρουσία του Υπουργού κ. Σπίρτζη.
Ο κ. Τζελέπης σημείωσε πως «Σε ένα μήκος 96 χιλιομέτρων -που είναι ο συγκεκριμένος άξονας χωροθετήσατε τρία διόδια! Το ένα ήδη λειτουργεί στο Τελωνείο του Προμαχώνα, το άλλο στο Στρυμονικό, στο Νομό Σερρών και το άλλο έξω από τη Θεσσαλονίκη» και επεσήμανε ότι «Οι συνέπειες της ενέργειας αυτής θα είναι δυσβάσταχτες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τη μεταφορά των προσώπων -γνωρίζετε πολύ καλά- ότι οι Σέρρες έχουν πολύ μεγάλη εμπορική συναλλαγή με τη Θεσσαλονίκη- αλλά και μεταφορά προσώπων ακόμα και για θέματα υγείας, αλλά και φοιτητών. Επιπλέον, όσοι εισέρχονται στη χώρα θα πληρώνουν (3) με τα διόδια του Προμαχώνα. Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει εναλλακτικό δίκτυο. Είναι μονοπωλιακός ο οδικός άξονας αυτός. Επομένως, δεν υπάρχει καμία άλλη λύση».
Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής προχώρησε στη διαπίστωση, ότι η δημιουργία διοδίων «θα μειώσει δραματικά την αναπτυξιακή προσφορά του συγκεκριμένου οδικού άξονα, λόγω του υψηλού κόστους που θα επιβάλει όχι μόνο στα φορτηγά αλλά και στα Ι.Χ. και ως εκ τούτου θα μειώσει και τη γεωστρατηγική σημασία του εν λόγω οδικού άξονα και σε σχέση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού τα συγκεκριμένα οχήματα πιθανόν να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές, ιδιαίτερα τα φορτηγά δημόσιας χρήσεως, φθηνότερες μέσω γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα προς την Τουρκία».
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τζελέπης «υπάρχει γενική απαίτηση των κατοίκων αλλά και των φορέων του Νομού, να μην δημιουργηθούν τα διόδια στη περιοχή του Στρυμονικού, λαμβανομένου υπόψη, ότι ο Νομός μας είναι προτελευταίος σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα ως προς το Α.Ε.Π. της χώρας. Ένας Νομός, δηλαδή, με φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα και θεωρούμε, ότι η δημιουργία αυτών των δύο διοδίων στο Στρυμονικό και έξω από Θεσσαλονίκη κάνουν το Νομό ακόμα πιο προβληματικό από τη θέση την οποία βρίσκεται». Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τόσο τις επισημάνσεις των επτά δημάρχων του Νομού όσο και του Επιμελητηρίου.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής, πρότεινε στον Υπουργό «αν δεν μπορεί να ακυρωθεί αυτή η χωροθέτηση, οι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού Σερρών, να έχουν απαλλαγή ως προς τη διέλευσή τους» και εξέφρασε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τα 3 χρόνια διακυβέρνησής της και τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Στην απάντησή του ο κ.Σπίρτζης δήλωσε ότι «το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα, είναι, η λύση. Γιατί, μας δίνει και την ευχέρεια συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και συγκεκριμένες περιοχές, να μπορούμε να ασκούμε αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική». Επίσης ανέφερε ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τα στελέχη της «Εγνατίας Οδού», τουλάχιστον 2 σταθμοί έχουν πρόβλημα με την αδειοδότησή τους από το Δασαρχείο λόγω περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή ο σταθμός της Καβάλας και του Στρυμονικού».
O κ. Τζελέπης ξαναέθεσε ερωτήματα για τον οδικό άξονα Ε61, του ίδιου πανευρωπαϊκού άξονα «Προμαχώνας-Σέρρες-Δράμα-Καβάλα», ο οποίος φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί ενω αναφέρθηκε και στην επικινδυνότητα του δρόμου «Χριστός-Αμπέλα», του άξονα Ε60 «Προμαχώνα-Θεσσαλονίκη», τον οποίο χαρακτήρισε «βομβαρδισμένο τοπίο.