Η Μονή Προδρόμου του Ακριτοχωρίου Σερρών το 2008
Η Μονή Προδρόμου του Ακριτοχωρίου Σερρών το 2008
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. ΜΟΝΗ ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ.
Χωρίς θεμέλια και υπόγεια, χωρίς χρήση μπετόν, χωρίς λαμπρά σκαλοπάτια στην είσοδό του, ο Ναός μοιάζει να «φυτρώνει» από το έδαφος, από το οποίο και «γεννιέται»!
Γιατί τα υλικά του, με βάση έναν χρυσό κανόνα της αρχιτεκτονικής είναι από αυτά που βρίσκονται εκεί γύρω, όσο γίνεται πιο κοντά. Ακόμη και τα μάρμαρα, από μέρη μέσα από το νομό Σερρών.
Ασήκωτες πέτρες ακραίας σκληρότητας, από το Μπέλες, γίναν κομμάτια του ναού. Ακόμη και παλιές ράγες τραίνων που βρέθηκαν πεταμένες στο βουνό, βρήκαν τη θέση τους μέσα στην ενισχυμένη τοιχοποιία, για να προστατεύσουν το οικοδόμημα από τους σεισμούς.
Όλα, «συναρμολογημένα» με την τέχνη των Βυζαντινών, που είχαν για κριτήριο τη λειτουργικότητα του κτίσματος και απαράβατη αρχή τον σεβασμό στα χρησιμοποιούμενα υλικά.
«Το Ιερό Ησυχαστήριο, άρχισε να χτίζεται στη σημερινή θέση του το 1981. Ο πατήρ Σεραφείμ, μοναχός της αγιορείτικης αυτής μονής, συχνά πλέον βρίσκεται στον δρόμο από το Άγιον Όρος προς το Ακριτοχώρι Σερρών, και δίνει επί τόπου τη γνώμη του σε σχέση με τη θρησκευτικά ορθή εμφάνιση των διαφόρων στοιχείων του ναού, αφού εκείνος άλλωστε οραματίστηκε το σχέδιο και την τελική μορφή του.» σε αυτή την ατελείωτη περιπέτεια υπήρχε από την αρχή η καθοδήγηση και συμπαράσταση του Αρχιμανδρίτη Αλεξίου, καθηγουμένου της αγιορείτικης Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, η ακάματη συμβολή των μοναζουσών αδελφών στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου και της γερόντισσας Ιακώβης.»Ξεκίνησαν οι τρεις τους. Ο ιερομόναχος πατήρ Σεραφείμ Ξενοφοντινός, ο χημικός μηχανικός Γιάννης Γκίλης και ο πολιτικός μηχανικός ΤΕ Γιάννης Μεϊχανετζόγλου. Κοντά τους ακούραστη και μια μοναχή, πεπειραμένη στις κατασκευές, πρωτεργάτρια στο κτίσιμο του μοναστηριακού συγκροτήματος
»Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάτι αυθεντικό και όχι έναν καθεδρικό ναό, είπαν».