Εορτασμός στο οχυρό Ιστήμπεη
Φωτό αρχείου Δήμητρα Ζλατίντση Βακάρου.
Το κράνος υπ. 1934/39 υπήρξε το κύριο στρατιωτικό κράνος που χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα αγόρασε αυτά τα κράνη από την Ιταλία, κατά τις παραμονές του πολέμου, προς αντικατάσταση των παλαιότερων, Γαλλικού τύπου Αντριάν που προέρχονταν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά υπήρξε και ένα άλλο κρανος.
Το 1932 ο ελληνικός στρατός αγόρασε μερικές χιλιάδες κράνη Brodie mod.1916 από την ελεύθερη αγορά (τα περισσότερα με κατεστραμμένα χιτώνια). Αυτά που ήταν σε καλύτερη κατάσταση δόθηκαν σε μονάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αργότερα, το 1935, μετά την αναδιοργάνωση του στρατού, παραχωρήθηκαν κράνη Brodie σε μονάδες Α/Α πυροβολικού, ορισμένες μονάδες ιππικού και συντάγματα Ευζώνων. Το κράνος Brodie θα παραμείνει σε χρήση στον Ελληνικό Στρατό μέχρι το 1939 αλλά από το 1938 αντικαταστάθηκε σταδιακά από το ιταλικής κατασκευής m38. Ο εμπρησμός της αποθήκης επιστράτευσης του Πειραιά τον Αύγουστο του 1940 (δυνητική ιταλική ενέργεια) θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλης ποσότητας m38. Τα Brodie's θα ξαναχρησιμοποιηθούν και κατά το ξέσπασμα του πολέμου ανατέθηκαν σε πεζικό, πυροβολικό και ιππικό. Ακόμη και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα τα χρησιμοποιήσει σε ορισμένα σκάφη.
Το κράνος Brodie σε σύγκριση με το κράνος Adrian mle17 ή το ελληνικό m1938 ήταν πολύ ρηχό, πολύ αντανακλαστικό, το χείλος του ήταν πολύ αιχμηρό και η φόδρα του ήταν πολύ ολισθηρή. Το 1938 η επένδυση τροποποιήθηκε για να περιλαμβάνει ένα δερμάτινο μαξιλάρι για να το κάνει πιο άνετο. Το αρχικό σχέδιο βαφής ήταν χακί, αλλά ήταν επίσης βαμμένα σε πράσινο ή ανοιχτό καφέ. Τα κράνη βάφονταν συχνά με διάφορα διακριτικά μονάδων κατά τη διάρκεια του 1937-1939.
Το κράνος από χάλυβα ρεπλίκα χακί συνοδεύεται από την επένδυση του 1938 από δέρμα κατσίκας και μοσχαριού με μάλλινη κορυφή, βαμμένη στο σωστό χακί χρώμα.