Κερκίνη
Ιστορικά | Φωτογραφίες | Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις |
Η Κερκίνη είναι αγροτικός οικισμός του Δήμου Σιντικής της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Υπάγεται στην κοινότητα Κερκίνης του δήμου Σιντικής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 980 κατοίκων.
Από το 1910 στην τότε Κοινότητα Μπούτκοβου διοικητικά ανήκαν οι οικισμοί, Λιπός (χ), Τσαϊρ Μαχαλάς (τ), Λοζίστα (τ), Μπούτκοβο Τζουμά (τ), Κραν Μαχ (τ), Σταρός (χ), Δελή Χασάν (χ), Μανιτάρι (χ), Κογχύλια (χ), Θοδωρίτσι (μ), Γενή Μαχαλά (μ).
Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με μία σειρά έργων που ανέθεσε η κυβέρνηση Βενιζέλου στην εταιρία Ulen.
Oι πρώτοι κάτοικοι το 1510 ήρθαν από το Μαυροβούνι που βρίσκεται στην νότια μεριά της σημερινής λίμνης και βρέχεται από αυτήν.
Κατοικούσαν στην τοποθεσία Γενή Μαχαλά (Μεγάλο Ρέμα), περίπου 6χιλ. από την σημερινή Κερκίνη, κατέβηκαν στην πεδιάδα και έχτισαν καλύβες κοντά στη λίμνη, τις οποίες κατασκεύαζαν με λάσπη, ψαθιά και καλάμια, όπως άλλωστε και στην αρχαιότητα.
Ήταν Χριστιανοί με κύρια ασχολία το ψάρεμα και ονόμασαν το νέο οικισμό που προέκυψε από όλες τις συνενώσεις Πόντοβο.
Οι επόμενοι πληθυσμοί Χριστιανών που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ το 1790, ήταν προβατάρηδες προερχόμενοι από το όρος Καλπάκι της Ηπείρου, για να βοσκήσουν τα ζωντανά τους μια και η γη εδώ ήταν πλούσια σε πεδιάδες και νερά.
Το 1820 ήρθαν οι Τούρκοι και άλλαξαν το όνομα του χωριού και το ονόμασαν Μπούτκοβο (τόπος λάσπης).
Η μεγάλη εμπορική δραστηριότητα το τόπου οδήγησε εδώ νέους κατοίκους από τα χωριά της Καστοριάς, με κύρια ασχολία το εμπόριο.
Όλοι αυτοί που παρέμειναν μέχρι και σήμερα ονομάστηκαν Ντόπιοι (Γηγενείς). Το 1919 το Ελληνικό Κράτος αναγνωρίζει την κοινότητα Μπούτκοβου με τότε πληθυσμό 1780 κατοίκους και αποτελούμενη από 18 μικρούς περιμετρικούς οικισμούς.
Οι ανακατατάξεις των Βαλκανικών πολέμων οδηγούν στην φυγή των Τούρκων το ‘13 και την εγκατάσταση στην περιοχή των Θρακιωτών και των Ποντίων.
Μετά την Μικρασιάτική καταστροφή του ’22, αποτέλεσμα ήταν την πενταετία 1950 – 1955 όλοι οι περιμετρικοί οικισμοί να αφήσουν τα χωριά τους και να έρθουν να κατοικήσουν στην Κερκίνη.