Διόραμα με φιγούρες playmobil στο μουσείο του Ρούπελ

Το μοναδικό αυτό διόραμα που προκαλεί τον θαυμασμό μικρών και μεγάλων με ανακατασκευασμένες φιγούρες playmobil, φιλοξενείται από το περασμένο Σάββατο στο μουσείο των οχυρών Ρούπελ, δωρεά του ταλαντούχου Θεσσαλονικιού συλλέκτη και δημιουργού Τάσου Πανταζόπουλου.

Η συμπλήρωση των 80 ετών από τη Μάχη των Οχυρών ήταν σίγουρο πως δεν θα άφηνε ασυγκίνητο τον Τάσο Πανταζόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος με πολλή όρεξη, μεράκι και φαντασία έφτιαξε ένα διόραμα αφιερωμένο στο ιστορικό αυτό γεγονός, χρησιμοποιώντας τις αγαπημένες φιγούρες μικρών και μεγάλων, τις οποίες έχει προηγουμένως διαμορφώσει και επεξεργαστεί κατάλληλα.

Ο Τάσος Πανταζόπουλος κατάφερε να αναπαραστήσει με μοναδικό τρόπο, με κάθε λεπτομέρεια, τη στιγμή της παράδοσης των οχυρών του Ρούπελ δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά, οι δημοφιλείς φιγούρες των μόλις 7,5 εκατοστών μεταμορφώθηκαν σε Έλληνες και Γερμανούς στρατιώτες, με τους τελευταίους παραταγμένους να αποδίδουν τιμές στους πρώτους κατά την παράδοση των οχυρών.

Σε αναζήτηση ενός γερμανικού άρματος μάχης

Το διόραμα με τη Μάχη των Οχυρών και την παράδοση του Οχυρού Ρούπελ είναι το τελευταίο που δημιούργησε και επρόκειτο να παρουσιαστεί επίσημα την περσινή χρονιά στη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης ComiCcon. Η πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, εμπόδισε την πραγματοποίηση της μεγάλης αυτής έκθεσης δημιουργών κόμικς. Έτσι, οι αγαπημένες φιγούρες με τους Έλληνες και τους Γερμανούς στρατιώτες περιμένουν υπομονετικά στο ράφι τη στιγμή που θα αναπαραστήσουν μια ακόμα σημαντική στιγμή της σύγχρονης στρατιωτικής ιστορίας της πατρίδας μας.

Ο Τάσος Πανταζόπουλος δεν κρύβει ότι η δημιουργία αυτού ειδικά του διοράματος τον παίδεψε για καιρό αφού χρειάστηκε σχεδόν μια τετραετία για να το ολοκληρώσει. «Ομολογώ», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ότι μετά την επίσκεψη που έκανα μαζί με τα παιδιά μου στο Ρούπελ συγκινήθηκα πολύ κι έτσι έβαλα στόχο να κάνω το διόραμα. Ξεκίνησα συγκεντρώνοντας και διαμορφώνοντας τις φιγούρες των Γερμανών στρατιωτών, που είναι και οι περισσότερες. Εκεί που δυσκολεύτηκα ήταν να βρω ομοιώματα του τύπου των γερμανικών αρμάτων μάχης που χρησιμοποιηθήκαν εκείνη την περίοδο. Μετά από πολύ ψάξιμο, τελικά τα αγόρασα από τις ΗΠΑ μέσα από μια δημοπρασία. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αναζητώ τα καλύτερα εξαρτήματα για να αποδώσω τα διοράματα. Δε θέλω να συμβιβάζομαι γιατί όπως λένε, η λεπτομέρεια κάνει τη διάφορα και εν τέλει η λεπτομέρεια είναι αυτή που εντυπωσιάζει τον κόσμο».

Ο Τάσος Πανταζόπουλος ξεκίνησε να συλλέγει φιγούρες το 2006 έχοντας παίξει και ο ίδιος πάρα πολύ ως παιδί με αυτές. Η ενασχόλησή του με τον μοντελισμό νωρίτερα και η αγάπη του γι’ αυτές τις όμορφες μικρές φιγούρες τον οδήγησαν, μέρα με τη μέρα, να ξεκινήσει αυτό το όμορφο και θαυμαστό ταξίδι.

Το γεγονός ότι η γνωστή εταιρεία δεν είχε κυκλοφορήσει φιγούρες με ελληνική θεματολογία όπως είχε κάνει με τους Ρωμαίους και τους Αιγύπτιους, τον οδηγεί στη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσει να τις δημιουργεί μόνος μεταμορφώνοντας κυριολεκτικά τις ήδη γνώστες φιγούρες. Στο πλαίσιο αυτό, μια ινδιάνικη ασπίδα μπορεί να μετατραπεί, με το κατάλληλο αυτοκόλλητο, σε πέλτη Μακεδόνα σαρισοφόρου, ενώ το φτερό του καπέλου ενός πειρατή τροποποιείται και κοσμεί το κράνος ενός εταίρου της Βασιλικής Ίλης.

Το διόραμα αυτό αρχικά εκτέθηκε στο πολεμικό μουσείο του Γ' Σ.Σ. και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μουσείο των οχυρών Ρούπελ με τη βοήθεια του Μηχανικού. «Αρχικά», σημειώνει, «η έκθεση στο πολεμικό μουσείο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει δυο μήνες. Ήταν όμως τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου, που τελικά πήρε παράταση και διήρκησε επτά ολόκληρους μήνες. Το προηγούμενο Σάββατο, ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, το μεταφέραμε στα οχυρά του Ρούπελ. Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη του Μηχανικού για την προσπάθειά τους να μεταφερθεί με ασφάλεια το διόραμα σε κομμάτια. Μάλιστα, κατασκεύασαν και ειδικές θήκες για να το βάλουν μέσα ώστε να μην σπάσει ή καταστραφεί κάποιο κομμάτι».











Η δωρεά του Τάσου Πανταζόπουλου προς τον Ελληνικό Στρατό από τη μια, η ανταπόκριση και η επιθυμία του διοικητή του Γ' Σ.Σ. να προχωρήσει γρήγορα η όλη διαδικασία από την άλλη, πρόσφεραν στον κόσμο ένα διόραμα που αποτυπώνει με την παραμικρή λεπτομέρεια των ηρωισμό των Ελλήνων. Έτσι, πλέον, δίπλα στα ιστορικά κειμήλια της ιστορικής Μάχης των Οχυρών που φυλάσσονται στο μουσείο, εκτίθεται και ένα διόραμα που ξεπερνάει το απλό παιχνίδι και αποτελεί ένα μάθημα ιστορίας, ώστε να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγαλύτεροι.


Σχετικό άρθρο

Playmobil διόραμα για το Οχυρό Ρούπελ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος