Ομαλό Θρακικό

ΟικισμοίΟμαλό Θρακικό
Ιστορικά | Φωτογραφίες | Βίντεο | Πρόσωπα | Καταστήματα/Υπηρεσίες | Αναρτήσεις 

Το Ομαλό είναι οικισμός στον Δήμο Σιντικής του Νομού Σερρών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το χωριό υπάγεται στην δημοτική ενότητα Πετριτσίου και ήταν μέρος του δήμου Πετριτσίου το 1997 - 2010, ενώ πλέον υπάγεται στην κοινότητα Βυρωνείας.  σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 161 κατοίκους, ενώ το 2001 είχε πληθυσμό 147 κατοίκων.Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης, μαζί με τη Βυρώνεια και την Άνω Βυρώνεια αποτελούν την τοπική κοινότητα Βυρώνειας που ανήκει στη δημοτική ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής

Το Θρακικό είναι οικισμός του Δήμου Σιντικής της περιφερειακής ενότητας Σερρών. Υπάγεται στην κοινότητα Ακριτοχωρίου του δήμου Σιντικής. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 95 κατοίκων. 

Σήμερα τα 2 χωριά ουσιαστικά έχουν ενωθεί.

Το Ομαλό τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα, είχε την ονομασία Ράμνα και ανήκε στον Καζά του Δεμιρ Ισάρ. Ο Alexander Sinve («Les Grecs de l'Empire Ottoman. Etude Statistique et Ethnographique»), έγραψε το 1878 ότι 90 Έλληνες ζούσαν στη Ράμνα της επισκοπής του Μελένικου. Στην Εθνογραφία των Επαρχιών Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1878 και αντικατοπτρίζει τις στατιστικές του ανδρικού πληθυσμού από το 1873, η Ράμνα αναφέρεται ως χωριό με 106 νοικοκυριά και 350 Βλάχους.

Το 1891 ο Γκεόργκι Στρέζοφ έγραψε:

«Ραμνά, εξώ από τα Πορόια και ΒΔ από τη Βαλοβίστα (Σιδηρόκαστρο). Οι κάτοικοι είναι μόνο Βλάχοι, που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. 'Εχει Ελληνική Εκκλησία και 60 βλάχικα σπίτια. "

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Vasil Kanchov («Μακεδονία. Εθνογραφία και Στατιστική») από το 1900 το χωριό έχει 550 κατοίκους, όλοι Βλάχοι.

Το χωριό απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1913,

Το χωριό Ράμνα το 1916

Το 1928 το όνομα του χωριού άλλαξε σε Ομαλών.

Νομός : ΣΕΡΡΩΝ
Επαρχία : ΣΙΝΤΙΚΗΣ
Αυτοδιοικητική μονάδα : Κοινότητα
Κοινότητα ή Δήμος : Σιντικής
Κωδικός οικισμού : 62310903
Παλαιά ονομασία : Ράμνα
Ημερομηνία μετονομασίας : 19/7/1928
ΦΕΚ : 156/1928
Νέα ονομασία : Ομαλόν


Το Θρακικό λεγόταν Τουσττσιλί και στην Εθνογραφία των Επαρχιών Αδριανούπολης, Μοναστηρίου και Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1878 και αντικατοπτρίζει τα στατιστικά στοιχεία του ανδρικού πληθυσμού από το 1873, αναφέρεται ως οικισμός στο Σαντζακι Σερρών με 86 νοικοκυριά και 208 μουσουλμάνους.

Το 1891 ο Γκεόργκι Στρέζοφ έγραψε για το χωριό:

«Το Τουρτσελή, 3 χλμ. από την Τζουμαγιά, απέναντι από τον Στρυμόνα και μέχρι τη λίμνη. Έδαφος πλούσιο σε θέση με επίπεδο έδαφος, που ποτίζει με τις εκροές του το Στρυμόνα. Το γύρω χωράφι, που ονομάζεται επίσης Τουρτσελή, υποφέρει από πλημμύρες. Ο Στρυμόνας αλλάζει συχνά την ροή του για να προκαλέσει τον όλεθρο. έχει 70 μουσουλμάνικα σπίτια. Το όνομα του χωριού είναι τούρκικο και σημαίνει «Αλμυρό», γι’ αυτό. Ένας τοπικός θρύλος λέει πώς ήταν εδώ παλιά η θάλασσα, έτσι το χωριό ήταν στην ακτή και έκανε αλάτι. Και τώρα δείχνουν μια αιωνόβια βελανιδιά με ένα σιδερένιο δαχτυλίδι πάνω της. πλοία δεμένα μαζί της. Μεταφέρω αυτόν τον μύθο μόνο από περιέργεια. Η πιο πιθανή ερμηνεία που μπορεί να του δοθεί είναι ότι σε κάποιο διάστημα εξήχθη εδώ αλάτι."

Το 1913 το χωριό απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Αλλά ήδη οι Βούλγαροι που τρομοκρατούσαν τον Ελληνικό πληθυσμό τον είχαν απομακρύνει ενώ οι Τούρκοι έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμών. Μετά τον πόλεμο στο χωριό ήρθαν πρόσφυγες από τη Θράκη. 

Το 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Θρακικό.

Σύμφωνα με την απογραφή του 1928, το Θρακικό είναι ένα αμιγώς προσφυγικό χωριό με 54 προσφυγικές οικογένειες 234 ατόμων.




Εκεί βρίσκεται η τοποθεσία Άνω Ράμνα με το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό χωριό με την παλιά χτισμένη με πέτρα εκκλησία του Προφήτη Ηλία που αξίζει ανεπιφύλακατα να επισκεφτείτε. 
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις γεωργικές καλλιέργειες. Μια από τις μεγαλύτερες φάρμες βουβαλιών της γύρω περιοχής εδρεύει στο Ομαλό-Θρακικό. 
Κεντρικό θρησκευτικό και κοινωνικό γεγονός είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία του χωριού που ολοκληρώνεται με γλέντι στην αυλή του σχολείου. 

Ο ετήσιος καλοκαιρινός χορός, ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, η χριστουγεννιάτικη γιορτή και ο στολισμός δέντρου απο το σύνολο των κατοίκων, ειναι μερικά απο τα ιδιαίτερα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρο στο χωριό μας τα οποία αναλαμβάνει και διοργανώνει ο Μουσικός-Γυμναστικός Συλλόγος "Ολυμπιακός".







Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος