Μεναχέμ Σιμαντώβ: Μια διαφορετική ιστορία διάσωσης 600 Σερραίων Χριστιανών

«Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ, ως πρόξενος του Ιταλικού κράτους, ανεβασμένος σε ένα παράθυρο του Προξενείου, παρακαλούσε τους στρατιώτες να χαρίσουν τη ζωή στους συμπολίτες του και όταν οι παρακλήσεις του έπεσαν στο κενό, χρησιμοποίησε την ατομική του περιουσία προκειμένου να σώσει τη ζωή των συμπατριωτών του. Πέταξε στους Βουλγάρους που ήταν έτοιμοι να πυρπολήσουν τους πολιορκούμενους στο κτίριο Σερραίους, εκατοντάδες χρυσές λίρες...».
Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ ήταν ένας πολυπράγμων κοσμοπολίτης της εποχής, με ευρεία μόρφωση και αποδοχή στη τοπική κοινωνία. Η επιτυχημένη δραστηριότητά του στο εμπόριο καπνού, ξυλείας, βαμβακιού αλλά και η ενασχόληση του με τα πρώτα βήματα του κινηματογράφου ανέδειξαν τον Μεναχέμ Σιμαντώβ σε προσωπικότητα διεθνούς κύρους και η Ιταλία τον διορίζει ως πρόξενο της στην πόλη των Σερρών.
Όταν οι Βούλγαροι εισέβαλλαν στις Σέρρες στις 28 Ιουνίου του 1913, εξακόσιοι Σερραίοι ζήτησαν καταφύγιο στην πατρική οικία των Σιμαντώβ όπου εκεί στεγαζόταν το Ιταλικό Προξενείο, προκειμένου να γλυτώσουν από βέβαιη σφαγή. Το κτίριο περικυκλώθηκε από το Βουλγαρικό στρατό.
«Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ, ως πρόξενος του Ιταλικού κράτους, ανεβασμένος σε ένα παράθυρο του Προξενείου, παρακαλούσε τους στρατιώτες να χαρίσουν τη ζωή στους συμπολίτες του και όταν οι παρακλήσεις του έπεσαν στο κενό, χρησιμοποίησε την ατομική του περιουσία προκειμένου να σώσει τη ζωή των συμπατριωτών του.Πέταξε στους Βουλγάρους που ήταν έτοιμοι να πυρπολήσουν τους πολιορκούμενους στο κτίριο Σερραίους, εκατοντάδες χρυσές λίρες, ενώ τα βαρύτιμα χαλιά του αρχοντικού, βρεγμένα, απλώθηκαν στην οροφή του κτιρίου προκειμένου να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ανάφλεξης του από τα παραπλεύρως πυρπολούμενα κτίρια. 
Η είσοδος των προφυλακών του Ελληνικού στρατού στην κατεστραμμένη πόλη νωρίς το απόγευμα της 28ης Ιουνίου, σήμανε τη λύτρωση των πολιορκημένων στο κτίριο Σιμαντώβ Ελλήνων».

Το 1916, μετά την δεύτερη εισβολή των Βουλγάρων στις Σέρρες, η οικογένεια Μεναχέμ Σιμαντώβ μαζί με άλλες εβραϊκές οικογένειες εγκατέλειψαν την πόλη και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο Μεναχέμ Σιμαντώβ πέθανε το 1929.
Το κτίριο της οικογένειας Σιμαντώβ κατεδαφίστηκε το 1988 από τις Ελληνικές Αρχές, στην παλιά τοποθεσία, στη διασταύρωση των οδών Χαρζηπανταζή και Ρομανού δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το ιστορικό κτήριο της πόλης των Σερρών, ούτε έστω και μια αναμνηστική πλάκα που να θυμίζει την ιστορία διάσωσης 600 Σερραίων Χριστιανών.


Το 2001, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Δήμος Σερρών τίμησε τον Μεναχέμ Σιμαντώβ για τη σωτηρία των 600 συμπολιτών του.


Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος