Βαρβάρα ή ασουρέ, θρακιώτικη συνταγή (Βίντεο)

Υλικά
1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο
2 κουταλιές ταχίνι
3 λίτρα νερό
4 κουταλιές σουσάμι
4 κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά)
3-4 βερίκοκα αποξηραμένα
3-4 σύκα αποξηραμένα
1 μπολ ζάχαρη
1 μπολ σταφίδα ξανθή
1 μπολ ψιλοκομμένα καρύδια
1 μπολ φρούτα σε φέτες (μήλο-μανταρίνι-αχλάδι-ρόδι κλπ)
κανέλα για το πασπάλισμα
ελάχιστο τριμμένο γαρύφαλλο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά το σιτάρι και το πλένουμε πολύ καλά. Το τρίβουμε με τα χέρια και ξεπλένουμε μέχρι να βγαίνει το νερό καθαρό.
Αν έχουμε χρόνο καλό θα ήταν να το αφήναμε να μουλιάσει μερικές ώρες.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 λίτρα νερό βρύσης και βάζουμε το σιτάρι να βράσει. Σιγοβράζουμε κλειστό καπάκι. Ελέγχουμε πότε πότε και ανακατεύουμε.
Στο μεταξύ καβουρντίζουμε το σουσάμι σε τεφάλ τηγάνι για λίγο και το ίδιο κάνουμε με το αλεύρι (γίνεται και χωρίς αυτό αλλά παίρνει μια ωραία γεύση).
Όταν κοντεύει να βράσει το σιτάρι βάζουμε μέσα το ταχίνι και βλέπουμε ότι γίνεται πιο άσπρο. Ο χρόνος βρασμού ποικίλει και εξαρτάται από το σιτάρι και το νερό. Υπολογίστε γύρω στα 45' πάνω κάτω. Ελέγχουμε κάθε τόσο και όταν "σκάσει" δηλ. ανοίξει το σιτάρι ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι έχει χυλώσει ελαφρά.
Επίσης προσθέτουμε κομμένα σε κομματάκια τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα σύκα. Δε βάζουμε ζάχαρη αλλά βάζει ο καθένας στο μπολάκι του όσο θέλει. Κατεβάζουμε και είναι έτοιμο να το σερβίρουμε σε μπολ. Βέβαια εσείς αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 1 κούπα ζάχαρη ή και περισσότερη (ανάλογα τα γούστα) μέσα στην κατσαρόλα και μετά στο σερβίρισμα δε θα βάλετε.
Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ το καθένα χωριστά. Ένα μπολ με ζάχαρη, ένα με σταφίδες, ένα με το καβουρντισμένο αλεύρι, ένα με το σουσάμι, ένα με τα φρούτα καθαρισμένα σε φετούλες.
Βάζουμε στο μπολ μας 1-2 κουταλιές με μεγάλη κουτάλα από τη βαρβάρα και βάζουμε πάνω από το πιάτο μας από 1-2 κουταλιές ζάχαρη,ανακατεύουμε, συνεχίζουμε με 1-2 κουταλιές αλεύρι, σουσάμι, σταφίδες, και ντεκοράρουμε με μερικές φέτες από φρούτα.
Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα. *Προαιρετικά πασπαλίζουμε με ελάχιστο τριμμένο γαρύφαλλο και μερικούς σπόρους ροδιού που συμβολίζει την καλοτυχία.
Το γλυκό που περισσεύει μπορούμε να το φάμε και την επόμενη μέρα αφού προσθέσουμε λίγο νερό (αν έχει πηχτώσει πολύ) και το ζεσταίνουμε αρκετά. Στολίζουμε με τα υλικά που φυλάξαμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος