Όσιος Ξενοφόντας. Εορτασμος 26 Ιανουαρίου

Καὶ γῆν λιπόντας, τοὺς περὶ Ξενοφῶντα,
Ἁβρᾷ ξενίζω τοῦ λόγου πανδαισίᾳ.
Παισὶν ἅμ' ἠδ' ἀλόχῳ Ξενοφῶν θάνεν εἰκάδι ἕκτῃ.

Ο Όσιος Ξενοφών γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κατά τα τέλη του 5ου μ.Χ. αιώνα από πλούσια οικογένεια. Έγινε συγκλητικός και παντρεύτηκε μια επίσης πλούσια Κωνσταντινουπολίτισσα, τη Μαρία, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Αρκάδιο και τον Ιωάννη.
Οταν οι γιοι του μεγάλωσαν αρκετά ώστε να σπουδάσουν, ο Ξενοφών τους έστειλε στη Βηρυτό της Φοινίκης, που ήταν τότε πόλη με σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ειδικά για τη νομοδιδασκαλία που ενδιέφερε τον Ξενοφώντα για τα παιδιά του. Όμως το καράβι με το οποίο ταξίδευαν προς το σημερινό Λίβανο ναυάγησε. Ο Αρκάδιος και ο Ιωάννης κατάφεραν να σωθούν και να φτάσουν στα Ιεροσόλυμα όπου αποφάσισαν αντί να σπουδάσουν τα νομικά, να γίνουν μοναχοί. Οι γονείς τους πληροφορήθηκαν τη βύθιση του πλοίου και αναχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη (επί Ιουστιανιανού) για να αναζητήσουν τα παιδιά τους. Όταν τα βρήκαν ζωντανά, αποφάσισαν κι εκείνοι να αφιερωθούν στο μοναστικό βίο. Σύμφωνα με χριστιανικές παραδόσεις οι δύο γιοι είχαν σωθεί αλλά είχαν βγει σε διαφορετικά σημεία της ξηράς και δεν γνώριζαν τίποτα ο ένας για την τύχη του άλλου. Ο ένας έγινε μοναχός και πιθανόν κι ο άλλος, είτε αμέσως είτε όταν βρήκε τον αδελφό του να ασκητεύει. Σύμφωνα με την ίδια παράδοση οι δύο γονείς ταραγμένοι που δεν είχαν νέα από τα παιδιά τους επί δύο χρόνια, πήγαν στα Ιεροσόλυμα και εκεί μετά από περιπέτειες κατάφεραν να τα βρουν. Η εκκλησία τιμά την τετραμελή οικογένεια στις 26 Ιανουαρίου.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ήχος δ'. Ό υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Ως γενεά ευλογητή τω Κυρίω, της ουρανίου ηξιώθησαν δόξης, ασκητικώς δοξάσαντες Χριστόν επί της γης. Ξενοφών ο Όσιος, και η τούτου συμβία, συν τοις αριστεύσασιν, ιεροίς αυτών τέκνοις, ους ευφημούντες είπωμεν φαιδρώς χαίροις Οσίων χορεία τετράριθμε.

Κοντάκιον
Ήχος δ’. Επεφάνης σήμερον
Την του βίου θάλασσαν διεκφυγόντες, Ξενοφών ο δίκαιος, συν τη συζύγω τη σεπτή, εν ουρανοίς συνευφραίνονται, μετά των τέκνων, Χριστόν μεγαλύνοντες.

Έτερον Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον
Ἐν αὐλαῖς ἠγρύμνησας ταῖς τοῦ Δεσπότου, τοῖς πτωχοῖς σκορπίσας σου, τόν πλοῦτον Μάκαρ ἱλαρῶς, σύν τῇ συζύγῳ καί τέκνοις σου· διό κληροῦσθε τήν θείαν ἀπόλαυσιν.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος