Μια μυθιστορηματική ιστορία αγάπης; με φόντο την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, 1838

Μια μυθιστορηματική ιστορία αγάπης; με φόντο την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, στην αγγλική εφημερίδα The Morning Post το 1838.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1838, η αγγλική εφημερίδα The Morning Post δημοσίευσε μια σχεδόν μυθιστορηματική ιστορία με φόντο την ευρύτερη περιοχή των Σερρών, επικαλούμενη ένα γράμμα από τη Θεσσαλονίκη με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου (προφανώς της ίδιας χρονιάς), τις επόμενες δε εβδομάδες η ιστορία αυτή αναπαράχθηκε από πολλές αμερικανικές συναδέλφους της. 

Τι είχε συμβεί:
Ο Μουσταφά πασάς, ο οποίος είχε καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να απωθήσει τους ληστές από τη Μακεδονία, έμαθε ότι στο Μελένικο (το οποίο η αγγλική εφημερίδα περιέγραφε ως «πόλη στο σύνορο της Ελλάδας»!) ζούσε ένα κορίτσι αλβανικής (;) καταγωγής, γνωστή ως Θεοδοσία Μαρία Σαμίκ, η οποία φερόταν να επικοινωνεί με μια ομάδα ληστών. 

Επειδή όμως οι ανακρίσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, ο πασάς έστειλε έναν αξιωματικό του, τον πανέμορφο Ισμαήλ, να κάνει τα γλυκά μάτια στην κοπέλα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, όπως κι έγινε.

Η νεαρή ερωτεύτηκε τον Ισμαήλ και -αγνοώντας την πραγματική του ταυτότητα- του αποκάλυψε ότι το πραγματικό της όνομα ήταν Ευδοξία Τερέσα Γερουνταξή (Gherundaxi στο αγγλικό κείμενο) και ότι ήταν ανιψιά του περιβόητου λήσταρχου Μιχαήλ Γρηγόριου Γερουνταξή, η συμμορία του οποίου αποτελούταν από 1400 με 1500 άνδρες. 

Του αποκάλυψε μάλιστα ότι η συμμορία του θείου της επρόκειτο να συγκεντρωθεί στο δάσος της Φυλλίδας στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τις πληροφορίες στον Μουσταφά πασά, ο οποίος οργάνωσε στρατιωτική επιχείρηση περικύκλωσης των ληστών, που κατέληξε σε μάχη. 

Ελάχιστοι από τους ληστές κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά κι αυτοί τελικά συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι είχαν πεθάνει, μεταξύ αυτών και ο λήσταρχος Γερουνταξής, του οποίου το κεφάλι, όπως και των υπόλοιπων ληστών, έκοψε ο Μουσταφά πασάς αυτοπροσώπως και στη συνέχεια τα περιέφερε στην πόλη.

Μεταξύ των νεκρών ήταν όμως και ο Ισμαήλ. Όταν η Ευδοξία έμαθε ποια ήταν η πραγματική ταυτότητα του αγαπημένου της, σύμφωνα με το δημοσίευμα έπεσε σε κατάθλιψη, ενδεχομένως έχασε τα λογικά της, ο δε πασάς την πήρε στο παλάτι του δίνοντας εντολή να της παρασχεθεί κάθε απαραίτητη φροντίδα.

Αλήθεια; Καθαρή φαντασία; Ανάμειξη πραγματικών γεγονότων με υπερβολές που έκαναν την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με απόλυτη σιγουριά. 

Κρατάμε όμως την ιστορία με φόντο το Μελένικο και τη Φυλλίδα ως ένα ρομαντικό θρύλο με ξεχωριστό σερραϊκό ενδιαφέρον.

The Morning Post, 19 Δεκεμβρίου 1838

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού