Ζωγραφιά Πασιά - Μπάρμπογλου
Η Ζωγραφιά Πασιά γεννήθηκε το 1924 στο Σιδηρόκαστρο, όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της.
Σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας (1945 - 1949) με καθηγητή στη ζωγραφική τον Ουμβέρτο Αργυρό και αποφοίτησε με διακρίσεις.
Η γνωριμία της με τον Απόστολο Μπάρμπογλου ήταν το 1948 και το 1951 ξεκίνησαν την κοινή ζωή τους, αποκτώντας τρεις κόρες και πέντε εγγονάκια.
Το 1955 οι δύο δημιουργοί φεύγουν για μετεκπαίδευση στο Παρίσι. Ο Απ. Μπάρμπογλου γράφεται στην Grande Chaumiere και σε ελεύθερες Ακαδημίες, παρουσιάζοντας τη δουλειά του στη Διεθνή Εκθεση στο Salon de Grand Palais des Champs Elysees και σε άλλες ομαδικές εκθέσεις, ενώ η Ζωγραφιά έκανε για δύο χρόνια μετεκπαίδευση στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Επιστρέφοντας από τη γαλλική πρωτεύουσα, άρχισε ο αγώνας για επιβίωση.
Ο Απ. Μπάρμπογλου επανέρχεται και συνεχίζει να εργάζεται ως καλλιτεχνικός διευθυντής στις εκδόσεις «Ατλαντίς». Κοντά του μαθήτευσαν πλήθος νέων, αξιόλογων στη συνέχεια, λιθογράφων. Παράλληλα, προσπαθεί να μην αφήσει τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική, συμμετέχοντας σε πολλές ομαδικές και Πανελλήνιες.
Το 1959 στην γκαλερί «Ζυγός», η Ζ. Μπάρμπογλου πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής. Αντιμετωπίζοντας αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, στράφηκε (1955 - 1975) στο κόσμημα. Χαλκός, μπρούντζος, αρζαντό, δένονταν μέσα από τα ευφάνταστα σχέδιά της, με τις ημιπολύτιμες πέτρες, δημιουργώντας, ξεχωριστές και ιδιαίτερα αγαπητές στο κοινό, δημιουργίες.
Ακόμη, συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παρίσι, Μόντε Κάρλο, Μόσχα), αλλά και ατομικές εκθέσεις (Ενωση Πτυχιούχων ΑΣΚΤ, Πύργος Τήνου κ.ά.). Η καλλιτεχνική της διαδρομή ήταν και συνεχίζει να είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα για τα δικαιώματα των δημιουργών και των γυναικών: Μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου από το 1960 (διετέλεσε μέλος του ΔΣ), μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Υμηττού (διετέλεσε Πρόεδρος) και του Οργανισμού Διαχείρισης Εργων Τέχνης (μέλος του ΔΣ).
Ακόμη, δίδαξε στο Επιμορφωτικό Κέντρο του δήμου Υμηττού.
Έκανε την έκθεση «Εικόνες» μιας κοινής δημιουργικής πορείας Εκθεση έργων ζωγραφικής του Απόστολου Μπάρμπογλου και της Ζωγραφιάς Πασιά - Μπάρμπογλου, το 2010.
Η σχέση της Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου με την ΕΕΔΥΕ ήταν ξεχωριστή. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Υμηττού ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της στήριζε με όποιον τρόπο μπορούσε τη δράση της Επιτροπής. Παράλληλα, διετέλεσε συνεργάτιδα του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ “Δρόμοι της Ειρήνης”, συμμετείχε σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις, τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της ΕΕΔΥΕ.
Από νεαρή κιόλας ηλικία συμμετείχε στην ΕΠΟΝ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και πήρε μέρος στο καλλιτεχνικό της συνεργείο. Σε όλη την πορεία της ζωής της τάχθηκε τόσο με τη δράση, όσο και με το έργο της ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στους ανταγωνισμούς, στους πολέμους και στην προσφυγιά.
Συνέβαλλε αποφασιστικά όπου της ζητήθηκε: ως μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ως μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Διαχείρισης Έργων Εικαστικών Τεχνών και των εφαρμογών τους, στο γυναικείο κίνημα ως πρόεδρος του παραρτήματος Υμηττού της ΟΓΕ, αλλά και στο αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.
Η σχέση της Ζωγραφιάς Πασιά – Μπάρμπογλου με την ΕΕΔΥΕ ήταν ξεχωριστή. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Υμηττού ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της στήριζε με όποιον τρόπο μπορούσε τη δράση της Επιτροπής. Παράλληλα, διετέλεσε συνεργάτιδα του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ “Δρόμοι της Ειρήνης”, συμμετείχε σε όλες τις εικαστικές εκθέσεις, τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις της ΕΕΔΥΕ.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η δωρεά από πλευράς της μια σειράς έργων της, που κοσμούν την έδρα της ΕΕΔΥΕ.
Έφυγε από την ζωή το 2022.
«Εικόνες» μιας κοινής δημιουργικής πορείας
Εκθεση έργων ζωγραφικής του Απόστολου Μπάρμπογλου και της Ζωγραφιάς Πασιά - Μπάρμπογλου
Εργο της Ζωγραφιάς Μπάρμπογλου
Εργο της Ζωγραφιάς Μπάρμπογλου
Στη μακρόχρονη εικαστική διαδρομή δύο σημαντικών μας δημιουργών είναι αφιερωμένη η έκθεση, η οποία φιλοξενείται στον πολυχώρο «Art garage» (Σολωμού 13, 3ος όροφος) στα Εξάρχεια. Πρόκειται για την αναδρομική παρουσίαση έργων ζωγραφικής του Απόστολου Μπάρμπογλου, που πριν εννέα χρόνια «έφυγε» από κοντά μας, και της συντρόφου του, Ζωγραφιάς Πασιά - Μπάρμπογλου, η οποία συνεχίζει την καλλιτεχνική και αγωνιστική της πορεία. Ζευγάρι στη ζωή και τον αγώνα, οι δύο καλλιτέχνες, σεμνά και αθόρυβα υπηρέτησαν την εικαστική τέχνη περισσότερο από μισό αιώνα. Αγωνιστές, με πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού, πάλεψαν μαζί με το λαό μας για ένα καλύτερο αύριο.
Ζωγραφική και σχέδια
Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση ξεκινά με έργα από την περίοδο φοίτησής τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Συνεχίζει με αντιπροσωπευτικές δημιουργίες, από τη δίχρονη παραμονή τους για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, ενώ περιλαμβάνει ακόμα χαρακτηριστικές «στιγμές», από την πλούσια δημιουργία που ακολούθησε. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν τρία έργα του Απόστολου Μπάρμπογλου - μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στην Αττάλεια, τη Μικρασιατική Καταστροφή και από την πείνα της Κατοχής. Επίσης, πανέμορφα τοπία του τόπου μας, προσωπογραφίες, νεκρές φύσεις με λουλούδια κ.ά., στα οποία αναγνωρίζονται μεταϊμπρεσιονιστικές και εξπρεσιονιστικές τάσεις.
Από τη ζωγραφική δημιουργία της Ζωγραφιάς Μπάρμπογλου, αναφέρουμε το «Γυμνό» του 1949 - διπλωματική εργασία, που ξεχώρισε στην παρουσίασή της - τα σχέδια από την περίοδο κυρίως του Παρισιού, αλλά και τα λάδια, που ακολούθησαν, στα οποία πρωταγωνιστεί ένα αγαπημένο της θέμα: η γυναίκα και το τοπίο. Με το χρωστήρα της, η ζωγράφος απαθανατίζει τη σύγχρονη γυναίκα και τον ψυχικό της κόσμο, εντάσσοντάς την μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Είναι η «Εύα» στο καταπράσινο δάσος της Πάρνηθας, αλλά και στο καμένο τοπίο που ακολούθησε. Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής, που άλλοτε «μεταφέρει» τη μελαγχολία της ζωής κι άλλοτε τη χαρά της δημιουργίας. Βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης της Ζ. Μπάρμπογλου, είναι η τάση γεωμετρικοποίησης της ζωγραφικής επιφάνειας, η εξπρεσιονιστική διάθεση στην απόδοση της ανθρώπινης μορφής, καθώς και κάποια συμβολικά στοιχεία.