Οι σπάνιες Νανόχηνες από τη Νορβηγία έφτασαν στην Κερκίνη για άλλη μια χρονιά
Στα μέσα του μήνα (15-16 Σεπτεμβρίου) οι πρώτες νανόχηνες (44) έφτασαν στη λίμνη Κερκίνη για να ξεχειμωνιάσουν. Η περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης της νανόχηνας στην Ευρώπη, καθώς και έναν από τους ασφαλέστερους υγρότοπους στην Ελλάδα για τη διατήρηση της άγριας ζωής.
Η Νανόχηνα (Anser erythropus) είναι μια μικρόσωμη χήνα από 53 έως 65 εκ., έχει φτέρωμα σκοτεινόχρωμο καφέ - γκρι, με μαύρες ραβδώσεις στην κοιλιά. Το ράμφος της είναι ροδόχρωμο, μικρό και κοντό, τα πόδια της είναι πορτοκαλόχρωμα, ενώ οι φτερούγες όταν είναι κλειστές, ξεπερνούν την άκρη της ουράς. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι το λευκό στο μέτωπό της που ανεβαίνει ψηλά στο στέμμα καθώς και ο κίτρινος δακτύλιος γύρω από το μάτι.
Πρόκειται για την σπανιότερη χήνα της Ευρώπης και είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος πουλιού, με ένα πολύ μικρό εναπομείναντα πληθυσμό στην Ευρώπη. Από τη δεκαετία του 1940 οι πληθυσμοί της έχουν μειωθεί περισσότερο από 90% με αποτέλεσμα σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός να κυμαίνεται περίπου στις 50.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου 1.000 άτομα ξεχειμωνιάζουν στην Ευρώπη.
Τα λίγα ζευγάρια της νανόχηνας διανύουν κάθε χρόνο περισσότερα από 4.000 χιλιόμετρα για να έρθουν από τον Αρκτικό Κύκλο στους τόπους διαχείμασης της Μεσογείου. Το κοπάδι, σε όλη την μεταναστευτική του διαδρομή, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.
Αφιέρωμα
Προστασία χωρίς σύνορα για την νανόχηνα ΕΔΩ