Αν οι μέλισσες αφανιστούν ο άνθρωπο θα συνεχίσει να ζει
Αν οι μέλισσες αφανιστούν ο άνθρωπο θα συνεχίσει να ζει
Έχουμε ακούσει και διαβάσει παρα μα πάρα πολλές φορες την φράση “Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, δεν θα απομείνουν στον άνθρωπο παραπάνω από τέσσερα χρόνια ζωής“, Κάποιοι για να τις δώσουν κύρος αναφέρουν πως την είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Φυσικά δεν ισχύει απολύτως τίποτα από τα παραπάνω.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για αυτήν την εικασία.
Αν ψάξουμε ποιος το είπε θα συναντήσουμε τον Δαρβίνο σε μια αναφορά το 1859 στην οποία αναφέρει ότι ορισμένα σημαντικά είδη φυτών θα απειλούνταν με εξαφάνιση αν εξαφανίζονταν η μέλισσα, αλλά ουδέποτε μίλησε για εξαφάνιση του ανθρώπου, οχι σε 4 χρόνια αλλά καθόλου.
Επίσης θα συναντήσουμε και τον κόμη Μωρίς Πολυντόρ Μαρί Μπερνάρ Μαίτερλινκ (Maurice Maeterlinck ) και στο έργο του La Vie des abeilles (Η ζωή των μελισσών) του 1901 αλλά και πάλι είπε αυτήν την φράση. Το 1929 ένας συγγραφέας στην εφημερίδα Los Angeles Times υπενθύμισε το έργο του Μαίτερλινκ, αλλά παραδόξως ανέφερε ότι θα εξαφανιστούν μόνο 100 είδη.
Η σημασία των μελισσών στη γονιμοποίηση των φυτών είναι σημαντική, αλλά δεν είναι η μόνη πηγή γονιμοποίησης. Αν δεν υπήρχαν μέλισσες, άλλα έντομα όπως πεταλούδες, σφήκες και αμφίβια θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο της γονιμοποίησης. Ωστόσο, η απουσία των μελισσών θα είχε σημαντικές συνέπειες στην παραγωγή τροφίμων, καθώς πολλά φυτά που καλλιεργούνται για τη διατροφή μας εξαρτώνται από τη γονιμοποίηση από έντομα. Επιπλέον, η απώλεια των μελισσών θα είχε σημαντικές συνέπειες στη βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα. Αλλά ο άνθρωπος θα συνέχιζε να ζει κανονικότατα.