Αυτοφωτογράφιση (Selfies), ένα προνόμιο των πλουσίων του χθες
Κατα καιρούς διαβάζουμε σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες (έντυπα, ιστοτοπους κτλπ) καθώς και στα social media, για την μάστιγα της εποχής μας, τις Selfies, δηλαδή της αυτοφωτογραφισης. Τα περισσότερα άρθρα παρουσιάζουν την αυτοφωτογράφιση ως μια κακιά συνήθεια του σήμερα.
Η αυτοφωτογράφιση (Selfies) είναι μια νέα ναρκισσιστική συνήθεια κατ΄αυτούς, χαρακτηρισμοί που στηρίχθηκαν απο διάφορους ψυχολόγους, οι οποίοι μιλάνε για ένα σύμπτωμα της σύγχρονης εποχής.
Η αλήθεια είναι πως η αυτοφωτογράφιση δεν ειναι κάτι νέο, δεν είναι κάτι σύγχρονο. Ας αφήσουμε στην άκρη τα πορτρέτα ζωγραφικής μιας και θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για την περίοδο πριν την φωτογραφία, κι ας δουμε μόνο την φωτογραφία.
Η πρακτική της λήψης φωτογραφιών του εαυτού μας, γνωστή και ως "selfie", έχει μια μακρά ιστορία και ποικίλες εκφάνσεις. Από τις πρώτες αρχές του 19ου αιώνα μέχρι τις σύγχρονες ψηφιακές εποχές, οι άνθρωποι έχουν ασχοληθεί με την αυτοπροβολή και την κοινή χρήση φωτογραφιών του εαυτού τους.
Ας δουμε κάποια δείγματα στο χρόνο
1839: Ο Robert Cornelius λαμβάνει το πρώτο selfie, ένα αυτοπορτραίτο, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή.
1865: Ο Γάλλος φωτογράφος Gaspard-Felix Tournachon δημιουργεί ένα περιστρεφόμενο selfie, που μπορεί να είναι το πρώτο GIF που δημιουργήθηκε ποτέ.
1900: Η κάμερα Kodak Brownie κυκλοφορεί, καθιστώντας τη φωτογραφία πιο προσβάσιμη στο ευρύ κοινό και οδηγώντας σε αύξηση των αυτοπορτραίτων.
1913: Η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Νικολάεβνα λαμβάνει ένα selfie με καθρέφτη.
1934: Ένα ζευγάρι από τη Σουηδία τραβά μια φωτογραφία του εαυτού τους χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο ραβδί, το οποίο ο Τhe New York Times αποκαλεί "το πρωτότυπο selfie stick".
Το 1913, η Δούκισσα Αναστασία τράβηξε μια selfie μπροστά από έναν καθρέφτη, όταν ήταν έφηβη. Ήταν μια από τις πρώτες έφηβες που τράβηξαν μια selfie. Η νεότερη κόρη του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας χρησιμοποίησε τη δημοφιλή κάμερα της εποχής της, την Kodak Brownie, που κυκλοφόρησε το 1900, και έναν καθρέφτη για να απαθανατίσει το δικό της πορτραίτο. Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της, φαίνεται μια νεαρή κοπέλα με περιέργεια, ενθουσιασμό και λίγο φόβο
Αν πάμε πίσω στο 1914 θα δούμε μια "επανάσταση" στην χώρα μας στην αυτοφωτογραφία. Τα νέα μηχανήματα αυτοφωτογράφισης κατακλύζουν την χώρα και εμφανίζονται σε διάφορες διαφημίσεις.
Χαρακτηριστική είναι η διαφήμιση στην εφημερίδα ΑΣΤΥ την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 1914.
Ίσως τελικά αυτό είναι που κατα βάθος πειράζει και ενοχλεί μερικούς.
Συνολικά, η ιστορία των selfies είναι μια μακρά και ποικίλη, με πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και τεχνολογίες που συνεισέφεραν στην εξέλιξή της.