Ο Σέρβος Μητροπολίτης Σερρών Ιακώβ, (1300–1365)


Εικονογράφηση Ιακώβ των Σερρών από το Τετραευαγγέλιο του 1354.

Ο Ιακώβ των Σερρών (Σερβικά: Јаков Серски; 1300–1365) ήταν μεσαιωνικός Σέρβος συγγραφέας, λόγιος, μεταφραστής και ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους των γραμμάτων που εργάστηκαν τον 14ο αιώνα.


Τα στοιχεία για τη ζωή του είναι ελάχιστα, αλλά η λογοτεχνική του κληρονομιά υποδηλώνει άριστη γνώση της ελληνικής και της σλαβικής γλώσσας. Το 1343, ο βασιλιάς (και τελικά ο αυτοκράτορας) ο βασιλιάς της Σερβίας Στέφανος Δουσάν άρχισε να χτίζει τη Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων κοντά στο Πρίζρεν. διόρισε τον Ιακώβ, έναν λόγιο και πολύτιμο μοναχό, τον πρώτο της ηγούμενο (ηγούμενο). Τόσο ο Στέφανος Δουσάν όσο και η σύζυγός του Jelena ένιωσαν δέος για την ευρεία γνώση του Ιακώβ και ζητούσαν συχνά τη συντροφιά και τη συμβουλή του. Το 1345, ο Στέφανος Δουσάν κατέλαβε την πόλη των Σερρών από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. και ο Ιακώβ διορίστηκε Μητροπολίτης Σερρών και των γύρω περιοχών. Ο πληθυσμός των Σερρών ήταν μεικτός σλαβικός, αλβανικός και ελληνικός και ο Ιακώβ γνώριζε άπταιστα και τις τρεις γλώσσες και τις διαλέκτους τους. Μάλιστα, ο Ιακώβ έγραψε κάποιους λογοτεχνικούς ύμνους στα ελληνικά και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους Έλληνες συγγραφείς αλλά και στους Σέρβους. Ο Ιακώβ ήταν μαθητής του Γρηγορίου του Σιναΐτη και φίλος του Ρωμύλου του Ραβανιτσα.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Δουσάν το 1355, η Jelena, σύζυγος του, έγινε μοναχή, πήρε το όνομα Jelisaveta και μετακόμισε από τα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Σερβίας, στις Σέρρες. Από εκεί διοικούσε τα κτήματά της. και ο Ιακώβ ήταν στο πλευρό της ως σοφός σύμβουλος. Ο Ιακώβ έγραψε το Τριώδιο που έστειλε ως κληροδότημά του στη Μονή της Θεοτόκου στο Σινά το 1359 ή το 1360. Προς το παρόν, το Τριώδιο (ένα διμερές Τριώδιο, το ένα για τη Σαρακοστή και το άλλο για την περίοδο μεταξύ Πάσχα και Πεντηκοστής) είναι φυλάσσεται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Αντίγραφα φυλάσσονται επίσης στη Μονή Χιλανδάρη, στο Άγιο Όρος, στην Ελλάδα και σε βιβλιοθήκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
Εικονογραφείται στο σερβικό χειρόγραφο του γραφέα Kalist Rasoder's Tetraevangelion (Τα Τέσσερα Ευαγγέλια) που χρονολογείται το 1354, που φυλάσσεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος