Το φαγητό σώζει ζωές

H φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας

Όχι δεν θα σας πάμε σε τριτοκοσμικές καταστάσεις που οι άνθρωποι πεθαίνουν από πίνα. Αυτό το ξέρουν πλέον άπαντες και απλά κλείνουν τα μάτια. Φαντάζει μακρινό από τον κοινωνικό τους περίγυρο. 

Θα σας πάμε στην χώρα μας και στον τόπο μας, αν και δεν ξέρουμε επί της ουσίας κατα πόσο απέχει από μια τριτοκοσμική κατάσταση.

Η διατροφή στον τόπο μας και την χώρα μας γενικά δεν είναι αυτήν που θα έπρεπε. 

Θα πρέπει να προσπαθούμε να τρεφόμαστε με φαγητά, τα οποία είναι παρασκευασμένα με υγιεινά και φρέσκα υλικά. Αυτά τα φαγητά  είναι πλούσια σε βιταμίνες, σε πρωτεϊνες και κυρίως σε καλά λιπαρά. 

Υπάρχουν χιλιάδες μελέτες που αποδίδουν θανάτους λόγω κακής διατροφής  

Το να τρως ότι πιο φθηνό βρίσκεις στην ουσία σε φέρνει ένα βήμα προς τον θάνατο.

Αλλά ποιος μπορεί να αγοράσει ποιοτικό φαγητό; Φυσικά αυτός που έχει τα χρήματα. Παλιότερα το ενδιαφέρον μας ήταν το πως θα πάρουμε από ένα είδος τροφίμου το καλύτερο. Δυστυχώς στις μέρες μας δεν μπορούμε να πάρουμε καν όλα τα είδη.

Ας πάρουμε το μοσχαράκι για παράδειγμα. Ποιος μπορεί να αγοράζει μοσχαράκι σήμερα μια φορά την εβδομάδα; Δεν μιλάμε για κάθε μέρα, αλλά το αναγκαίο της μιας φοράς την εβδομάδα που ήταν βασικό συνήθως τις Κυριακές. Παλιότερα ο κόσμος είχε πρόβλημα στο να αγοράσει το ακριβό είδος μοσχαριού. Σήμερα δεν μπορεί να αγοράσει καν μοσχάρι. 

Αλλά και τα άλλα είδη κρέατος είναι πανάκριβα με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να μην μπορούν να το προμηθευτούν. Το χοιρινό, το κοτόπουλο και ειδικά το ψάρι έχουν τιμές που δεν μπορεί να αγγίξει ο καθένας για όσες φορές είναι αναγκαίο.  

Να μιλήσουμε για τα φρούτα; Να πούμε τι; Το κάθε φρούτο έχει τις δικές του θρεπτικές αξίες. Τα κοινά φρούτα έχουν πάρα πολλά στοιχεία αλλά όχι όλα. Οι τιμές τους τα κάνουν άπιαστο όνειρο για φτωχούς ανθρώπους και δεν είναι λίγοι. 

Τους ξηρούς καρπούς δεν χρειάζεται να τους αναφέρουμε καν. Ένα κουπάκι καρύδια αξίζει το βάρος του σε χρυσό. 

Παραπάνω αναφέραμε την λέξη "προμηθευτούν". Δυστυχώς σήμερα, οι οικογένειες πρέπει να προμηθευτούν όλα τα υλικά της διατροφής τους. 

Με διάφορες ευκαιρίες που δόθηκαν στο "κεφάλαιο" ψηφίσανε νόμους με τους οποίους μας απαγορεύουν να τα έχουμε στην αυλή μας. Με την νόσο των πτηνών των χοίρων κτλπ βρήκαν το κατάλληλο έδαφος να μας απαγορεύσουν τα πάντα.

Στο δια ταύτα λοιπόν, δεν έχουμε τίποτα και όλα θα πρέπει να τα αγοράσουμε. 

Δυστυχώς δεν μπορούμε να τραφούμε σωστά και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Η λύση του μια, περισσότερες αποδοχές για να μπορεί ο άνθρωπός να τραφεί σωστά.

Αυτό όμως είναι αντίθετο με τα συμφέροντα του "κεφαλαίου". Δεν θέλουν να χάσουν το χρήμα που "αρμέγουν", οπότε δεν ακούμε τίποτα για αυτό το πρόβλημα. Δεν το παίζουν στα κανάλια δεν παίρνει έκτακτα μέτρα το κράτος...δεν δεν δεν...

Για μερικούς θανάτους για θέματα που δεν έχουν μεγάλο κόστος, ενώ παράλληλα είναι ευκαιρίες για να πλουτίσουν περισσότερο κάποιοι γίνεται ο κακός χαμός. Καμπάνιες ολόκληρες για να αντιμετοπίσουν το πρόβλημα για το κάθε τι, από έναν ιο εώς το οζών (θα έρθουμε με νέο άρθρο πάνω σε αυτο). Για την κακή διατροφή και την πείνα ...τιποτα.

Είναι μικρό το πρόβλημα; OXI, Ενας στους πέντε θανάτους προκαλείται από κακή διατροφή, Η κακή και ανθυγιεινή διατροφή ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους στον κόσμο, περισσότερους από όσους συντελούνται εξαιτίας του τσιγάρου και της υπέρτασης, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η έρευνα δείχνει ότι στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω κακής διατροφής είναι πλέον αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με το 1990, καθώς φαίνεται πως οι Ελληνες κάνουν πιο υγιεινή διατροφή από ό,τι παλιότερα, με τη θέση της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη να έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Συγκριτικά, ο καπνός σχετιζόταν με οκτώ εκατομμύρια θανάτους και η υπέρταση με 10,4 εκατομμύρια.

Στο σύνολο των 195 χωρών που μελετήθηκαν, η μεγαλύτερη αναλογία θανάτων λόγω κακής διατροφής υπάρχει στο Ουζμπεκιστάν (892 θάνατοι ανά 100.000), ενώ η μικρότερη στο Ισραήλ (89 θάνατοι ανά 100.000). Ανάμεσα στις χώρες με μεγάλο πληθυσμό, η Αίγυπτος έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω κακής διατροφής (552 ανά 100.000), ενώ η Ιαπωνία το χαμηλότερο (97 ανά 100.000).

Οι μεσογειακές χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση συγκριτικά. Η χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά βελτίωση στο ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή μεταξύ 1990-2017, παρ’ όλα αυτά η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη εμφανίζει σημαντική υποχώρηση, επειδή στο μεταξύ άλλες χώρες εμφάνισαν αναλογικά ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση. Ετσι, η Ελλάδα το 1990 ήταν 16η διεθνώς με περίπου 248 «διατροφικούς» θανάτους ανά 100.000, ενώ το 2017 είχε πέσει στην 39η θέση με περίπου 167 θανάτους ανά 100.000. Η χώρα μας βρίσκεται, πάντως, σε καλύτερη θέση από χώρες όπως οι ΗΠΑ (43η).

Μας λένε να τρόμε σωστά και να αγοράζουμε κάποια προιόντα για την καλή μας υγεία, φυσικά το κάνουν μόνο και μόνο για να μπορούν να βγάλουν χρήματα από κάποιους που τα έχουν, αδιαφορώντας για αυτούς που δεν τα έχουν γιατί πολύ απλά δεν μας λένε πως θα το κάνουμε, την στιγμή που αυτά τα προϊόντα αξίζουν μια περιουσία. 

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος