Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας από το χθες στο σήμερα

Το σκι ή χιονοδρομία είναι ένα χειμερινό άθλημα και τρόπος μετακίνησης ο οποίος γίνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού για την ολίσθηση πάνω σε χιόνι. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι οι ποικίλες καιρικές συνθήκες σε ορεινό έδαφος και οι αντικειμενικοί και υποκειμενικοί κίνδυνοι. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες τεχνικές κίνησης όπως σε άλλα αθλήματα. Είναι ατομικό άθλημα και ο κάθε αθλητής χρησιμοποιεί ειδική προστατευτική ενδυμασία, παπούτσια και κατάλληλα πέδιλα. Υπάρχει διεθνής χιονοδρομική ομοσπονδία, και στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια, το σκι όπως και η δημιουργία και οργάνωση χιονοδρομικών κέντρων στον Παρνασσό, στο Παγγαίο, στο Βέρμιο και σε πολλές άλλες ορεινές τοποθεσίες.

Το άθλημα του σκι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών

Ο όρος χιονοδρομικό κέντρο δεν αφορά μόνο τις πίστες χιονοδρομίας. Αντίθετα τα χιονοδρομικά κέντρα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις υποδοχής, χιονοδρομικούς αναβατήρες και τουριστικές εγκαταστάσεις διημέρευσης στην ευρύτερη περιοχή των πιστών, ενώ είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και άλλες υποδομές

O όρος χιονοδρομικό κέντρο δεν αφορά μόνο τις πίστες χιονοδρομίας. Αντίθετα τα χιονοδρομικά κέντρα περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις υποδοχής, χιονοδρομικούς αναβατήρες και τουριστικές εγκαταστάσεις διημέρευσης στην ευρύτερη περιοχή των πιστών, ενώ είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και άλλες υποδομές

Η κουλτούρα του σκι και η εμφάνιση των χιονοδρομικών κέντρων, μπορεί να γίνει κατανοητή ως μια διαδικασία «πολιτιστικής διάχυσης». Από τη μια,αυτή η διαδικασία διαμορφώνεται από την παγκόσμια οικονομία και από την άλλη,οριοθετείται σε τοπικά πλαίσια (Müllner, 2020).

 Σκανδιναβία και αρχικά κάλυπτε την ανάγκη μετακίνησης των ανθρώπων πάνω στο χιόνι. Αυτό επιτυγχάνονταν με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες, οι οποίες δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες, τα γνωστά ως σκι από τα οποία πήρε το όνομά του το άθλημα. Τα αρχαιότερα δείγματα σκι βρέθηκαν στη Σουηδία και τη Φινλανδία και έχουν ηλικία 4.000 έως 5.000 χρόνων. Ήταν κοντύτερα και πιο πλατιά από τα σημερινά πέδιλα. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος σταθερής πρόσδεσης των σκι στις μπότες. Αυτό άλλαξε το 1860, όταν ο Νορβηγός Sondre Nordheim χρησιμοποίησε πρώτος δέστρες που σταθεροποιούσαν τις μπότες στα σκι, όχι μόνο στο μπροστινό τους μέρος αλλά και στη φτέρνα. Η βελτίωση αυτή το εκανε μέσο τόσο αναψυχής όσο και άθλησης. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι (F.I.S.).
Οι πρώτες χιονοδρομίες στην Ελλάδα έγιναν το 1929 στο Παλιοχώρι της Πάρνηθας, ενώ το 1931 έγιναν κάποιες υποτυπώδεις χιονοδρομίες στον Παρνασσό,

Το Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας στο χωριό Σέλι, ένα από τα ψηλότερα χωριά στην Ελλάδα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί το σαλέ με την οξυγώνια σκεπή.

Από τότε, αναπτύχθηκαν και άλλα κέντρα, με το Κέντρο Χιονοδρομίας Καλαβρύτων να είναι ένα από τα πρώτα που λειτούργησαν. 

Ενώ το χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά δημιουργήθηκε και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1978 από τον Ε.Ο.Σ Σερρών. Η εταιρεία "Λαϊλιάς Φορέας Διαχείρισης", με κύριο μέτοχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναλάβει τη συντήρησης και λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου.
Χαρακτηρίζεται από πολλή καλή χιόνωση, που διαρκεί 3-4 μήνες (τέλος Νοέμβρη με μέσα Μάρτη) παρά το σχετικά μέσο υψόμετρό του. Ο βορινός προσανατολισμός του το βοηθά να κρατά για πολλούς μήνες το χιόνι και έτσι η σεζόν του είναι μεγάλη.
Φημίζεται για την πίστα δρόμων αντοχής (Lang Lauf) που διαθέτει. Μάλιστα, θεωρείται μαζί με τα 3-5 Πηγάδια το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα, για το συγκεκριμένο σπορ.
Στα highlights του χιονοδρομικού περιλαμβάνεται και η διοργάνωση νυχτερινής χιονοδρομίας (κάθε Σάββατο), καθώς η πίστα είναι εξοπλισμένη με τον απαραίτητο φωτισμό.
H περιοχή, λόγω των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, προσφέρεται όλες τις εποχές του έτους για περιπάτους, αθλητισμό, ορειβασία, ενώ ιδιαίτερα το χειμώνα προσφέρεται για χειμερινά σπορ (σκι). Επίσης, τα διεθνή περιπατητικά μονοπάτια E4 και E6 διέρχονται από τον Λαϊλιά.
Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το "mountain summer camp", για παιδιά από 8 ως 15 ετών. Η διαμονή των παιδιών γίνεται στο Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σερρών και η σίτιση στο εστιατόριο του ίδιου του κτιρίου, ενώ οι υπαίθριες δραστηριότητες γίνονται στο καταπράσινο και πανέμορφο δάσος του Λαϊλιά.
  
Η εξάπλωση του σκι και η δημιουργία χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στη χώρα.

Χιονοδρομικά κέντρα του σήμερα
Η Ελλάδα διαθέτει κάθε είδους ομορφιές. Έτσι όλες τις εποχές του χρόνου παρουσιάζει μια ξεχωριστή εικόνα που αιχμαλωτίζει τις ματιές και ξυπνάει τη διάθεση για περιήγηση, άθληση και κυρίως επαφή με τη φύση. Αν το καλοκαίρι μας παρασέρνει στα υπέροχα νησιά και τις παραλίες της, ο χειμώνας είναι αυτός που μας παρακινεί να ατενίσουμε τα επιβλητικά βουνά της και να τα κατακτήσουμε. Μόλις το λευκό πέπλο του χιονιού καλύψει τις βουνοπλαγιές των κατάφυτων βουνών της Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης, τα χιονοδρομικά κέντρα καλωσορίζουν τους φίλους των χειμερινών σπορ. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά χιονοδρομικά, άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα, κάποια καλά οργανωμένα και κάποια άλλα λιγότερο, όμως το κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του ομορφιά και χάρη, πίστες δύσκολες πίστες εύκολες, για όλα τα γούστα, για αρχάριους και προχωρημένους. Τα πανέμορφα δάση από έλατα και πεύκα συνυπάρχουν μαζί με όμορφα χωριά που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα χιονοδρομικά κέντρα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά 24 χιονοδρομικά κέντρα, αλλά τα 7 από αυτά είτε δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, είτε λειτουργούν υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις Ανάμεσά τους και το χιονοδρομικό του Ολύμπου που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό του Παγγαίου που δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Άλλα 20 από αυτά είναι τα παρακάτω:

Βασιλίτσας
Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 45 χλμ. από τα Γρεβενά, στην καρδιά της Πίνδου, στη διαδρομή προς Βάλια Κάλντα (κοντά στο χωριό Σμίξη), και στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος, σε υψόμετρο περίπου 2.250 μ. Από την Αθήνα απέχει περίπου 420 χλμ. και από την Θεσσαλονίκη 160. Σε κοντινή απόσταση είναι και η πόλη των Ιωαννίνων. Το κέντρο είναι πολύ αγαπητό στον κόσμο που το επισκέπτεται, για το λόγο ότι οι ομορφιές που έχει είναι πολλές. Η φύση εδώ έχει την τιμητική της, ειδικά η διαδρομή μέχρι να φτάσεις στο χιονοδρομικό είναι ειδυλλιακή με πολύ πράσινο. Η δημιουργία και η λειτουργία του, οφείλεται στις προσπάθειες των ανθρώπων του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Γρεβενών που πίστεψαν και κατάφεραν να υλοποιήσουν ουσιαστικά ένα όνειρο τους. Σήμερα είναι ένα άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο με στόχο την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης επισκεπτών. Διαθέτει 18 πίστες για όλα τα επίπεδα δυσκολίας, με συνολικό μήκος 19,5 χλμ. και έχει τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα, μήκους 3.860 μ. Εκτός από σκι μπορεί να δοκιμάσει κάποιος snowboard και παιχνίδια με μηχανοκίνητα snowmobiles, τσουλήθρα στο χιόνι με φουσκωτές βάρκες! Στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου υπάρχουν καταστήματα από όπου μπορεί κάποιος να νοικιάσει εξοπλισμό σκι, καθώς και εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται άνετα με το αυτοκίνητο. Για τη διαμονή σας θα βρείτε αρκετά καταλύματα στα Γρεβενά, αλλά και στη γύρω περιοχή με τα τόσα γραφικά χωριουδάκια της. Θα μπορέσετε να διαμείνετε σε παραδοσιακά καταλύματα και να γνωρίσετε τη φιλοξενία των κατοίκων ή σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Βασιλίτσας
Το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 45 χλμ. από τα Γρεβενά, στην καρδιά της Πίνδου, στη διαδρομή προς Βάλια Κάλντα (κοντά στο χωριό Σμίξη), και στις ψηλότερες πλαγιές του όρους Λίγγος, σε υψόμετρο περίπου 2.250 μ. Από την Αθήνα απέχει περίπου 420 χλμ. και από την Θεσσαλονίκη 160. Σε κοντινή απόσταση είναι και η πόλη των Ιωαννίνων. Το κέντρο είναι πολύ αγαπητό στον κόσμο που το επισκέπτεται, για το λόγο ότι οι ομορφιές που έχει είναι πολλές. Η φύση εδώ έχει την τιμητική της, ειδικά η διαδρομή μέχρι να φτάσεις στο χιονοδρομικό είναι ειδυλλιακή με πολύ πράσινο. Η δημιουργία και η λειτουργία του, οφείλεται στις προσπάθειες των ανθρώπων του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Γρεβενών που πίστεψαν και κατάφεραν να υλοποιήσουν ουσιαστικά ένα όνειρο τους. Σήμερα είναι ένα άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο με στόχο την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης επισκεπτών. Διαθέτει 18 πίστες για όλα τα επίπεδα δυσκολίας, με συνολικό μήκος 19,5 χλμ. και έχει τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα, μήκους 3.860 μ. Εκτός από σκι μπορεί να δοκιμάσει κάποιος snowboard και παιχνίδια με μηχανοκίνητα snowmobiles, τσουλήθρα στο χιόνι με φουσκωτές βάρκες! Στο σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου υπάρχουν καταστήματα από όπου μπορεί κάποιος να νοικιάσει εξοπλισμό σκι, καθώς και εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό γίνεται άνετα με το αυτοκίνητο. Για τη διαμονή σας θα βρείτε αρκετά καταλύματα στα Γρεβενά, αλλά και στη γύρω περιοχή με τα τόσα γραφικά χωριουδάκια της. Θα μπορέσετε να διαμείνετε σε παραδοσιακά καταλύματα και να γνωρίσετε τη φιλοξενία των κατοίκων ή σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Παρνασσού
Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού βρίσκεται στη Βοιωτία, στη Στερεά Ελλάδα και αποτελείται από τρεις τοποθεσίες: τη Φτερόλακα, τα Κελάρια και το Γεροντόβραχο. Η κατασκευή του πρώτου χιονοδρομικού κέντρου στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες εγκαταστάσεις στη θέση Φτερόλακα. Οι εργασίες συνεχίστηκαν και το 1981 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των εγκαταστάσεων στη θέση Κελάρια, ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο συνδετικός αναβατήρας Ερμής, μεταξύ της Φτερόλακας και των Κελαριών. Το 1993 προστέθηκε ο Ηρακλής, ο πρώτος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στην Ελλάδα, στη θέση Κελάρια. Ο Γεροντόβραχος θεωρείται από ορισμένους ως τμήμα του χιονοδρομικού κέντρου και από άλλους ως αυτόνομο. Το σίγουρο είναι ότι παρέχει περισσότερη ηρεμία, χωρίς να υστερεί στις υποδομές. Τα 3 χιονοδρομικά κέντρα, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ., είναι τα πιο άρτια οργανωμένα και εξοπλισμένα κέντρα της χώρας μας. Υπάρχουν ευρύχωρα σαλέ με καφετέριες και εστιατόρια, σχολές εκμάθησης σκι, καταστήματα ενοικίασης κι αγοράς εξοπλισμού, υπηρεσία φύλαξης παιδιών, παιδικές χαρές, μεγάλο πάρκινγκ και ελικοδρόμιο. Υπάρχει και σταθμός πρώτων βοηθειών με σύγχρονο εξοπλισμό και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Σήμερα στα κέντρο λειτουργούν 13 αναβατήρες (6 εναέριοι, 6 συρόμενοι και μια τηλεκαμπίνα). Για τους αρχάριους, διατίθενται και 2 baby lift εκμάθησης. Το κέντρο διαθέτει 20 πίστες (από 320 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μεσαίους και καλούς χιονοδρόμους) στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα, συνολικού μήκους 22 χλμ. Για τους έμπειρους και τους οπαδούς της περιπέτειας υπάρχουν 12 εκτός πίστες με ιδιαίτερες διαδρομές στο βαθύ χιόνι. Λειτουργούν και 5 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στη θέση Γεροντόβραχος. Εκτός από σκι, μπορείτε να κάνετε snowboard, snowmobile, cross country και νυχτερινό σκι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του, τα μηχανήματα και την εν γένει λειτουργία του. Η απόστασή του είναι περίπου 170 χλμ. από την Αθήνα. Βέβαια ο Παρνασσός δεν οφείλει τη δημοτικότητά του μόνο στην κοντινή του απόσταση από την Αθήνα. Είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας, κατάφυτο από έλατα, με πυκνή βλάστηση και με σπάνια φυσική ομορφιά που γοητεύει κάθε επισκέπτη όποια εποχή του χρόνου κι αν το επισκεφθεί. Πολύ περισσότερο το χειμώνα, όπου η χιονισμένη φύση δημιουργεί τοπία μοναδικής αισθητικής που εντυπωσιάζουν όποιον τα αντικρίζει. Είθισται, η εκδρομή στον Παρνασσό να ταυτίζεται και με την επίσκεψη στη γραφική και κοσμική Αράχοβα, γνωστή και ως η Μύκονος του χειμώνα. Η απόσταση των 25 χλμ. που χωρίζουν τον πανέμορφο οικισμό της Βοιωτίας από το χιονοδρομικό κέντρο, που λειτουργεί στη θέση Φτερόλακκα, διευκολύνει ιδιαίτερα τους εκδρομείς στις μετακινήσεις τους. Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη γύρω περιοχή είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών και το αρχαιολογικό του μουσείο. Η Αράχοβα, η Αμφίκλεια και ίσως το Γαλαξίδι και η Ιτέα είναι οι πόλεις που θα πρέπει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στην περιοχή. Οι φίλοι του φαγητού θα γευθούν τις πολύ ωραίες σπεσιαλιτέ και τα παραδοσιακά φαγητά, στις άφθονες ταβέρνες που θα συναντήσουν. Για την διαμονή σας θα βρείτε πολλά καταλύματα κυρίως στην Αράχοβα αλλά και τα γύρω χωριά δεν υστερούν από καταλύματα.

Καλαβρύτων
Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του όρους Χελμός, στη θέση Βαθειά Λάκα και σε υψόμετρο από 1650 μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340 μ. (Νεραϊδόραχη). Είναι από τα πιο φημισμένα και πιο σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα, που κατάφερε να αποκτήσει βαθμιαία αξιόλογο τουριστικό δυναμικό, αποτελώντας κέντρο για νέες επιχειρήσεις και βελτιωμένες υποδομές φιλοξενίας. Χάρη στις πλούσιες υποδομές του, μπορεί να ανταποκριθεί με άνεση στις υψηλές απαιτήσεις αθλητικών αποστολών ή μεμονωμένων αθλητών που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες με δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων την ώρα, 12 πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας (συνολικού μήκους 20χλμ.), άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α' Βοηθειών. Τέλος στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ειδική πίστα για moguls ski και snowboard, cross country ski, snow tubes και αν θελήσετε θα μπορέσετε να απολαύσετε πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς, καθώς επίσης να κάνετε νυκτερινό σκι. Παράλληλα λειτουργούν 2 ξύλινα σαλέ, εστιατόρια και καφετέριες στις θέσεις Ξερόκαμπος και Βαθιά Λάκκα, σχολή ενοικίασης-πώλησης εξοπλισμού χιονοδρομίας, καθώς και σχολή εκμάθησης σκι από έμπειρους δασκάλους. Απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και μόλις 203 χλμ. από την Αθήνα. Η σχετικά κοντινή απόσταση από την Αθήνα και τα 103 χλμ. που απέχει από την Πάτρα, το κάνει ιδιαίτερα προσιτό για τους φίλους του σκι και είναι αγαπημένος προορισμός για τον πολύ κόσμο που το επισκέπτεται. Στα Καλάβρυτα βρίσκεται ο ψηλότερος εναέριος αναβατήρας στην Ελλάδα, που σας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσετε μια όμορφη θέα που εκτείνεται ως τα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην Ανατολική Αχαΐα. Για τη διαμονή σας θα βρείτε πολλά καταλύματα στα Καλάβρυτα και τα γύρω χωριά. Στην τοποθεσία Διάσελο Αυγού στα 2.100 μ., λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο Β. Λεοντόπουλος, χωρητικότητας έως 15 άτομα, με θέρμανση, που μπορείτε να επισκεφτείτε μετά από πορεία μισής ώρας από το χιονοδρομικό κέντρο.

Βόρα-Καϊμακτσαλάν
Το όρος Βόρας ή Καϊμακατσαλάν, το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, δεν εκπλήσσει μόνο με το υψόμετρο του, που φτάνει τα 2.524 μ., αλλά και με την παράδοξη ονομασία του, αφού Καϊμακτσαλάν στα τούρκικα σημαίνει κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού. Ίσως γι’ αυτό οι χιονισμένες κορυφές του παραμένουν λευκές για τουλάχιστον έξι μήνες. Θεωρείται ως «η Αράχοβα του Βορρά» λόγω των παραδοσιακών, γραφικών οικισμών οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή και συγκεντρώνουν όλη την κοσμική Βόρεια Ελλάδα. Το βουνό αποτελεί σύνορο με τη FYROM, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Νομό Πέλλας. Η θέα από το βουνό «κόβει την ανάσα», αφού μπορείτε, όταν ο καιρός το επιτρέπει, να θαυμάσετε το Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας, αλλά και την πανοραμική, εντυπωσιακή θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα. Τους ορειβάτες, που «κυνηγούν» τις διαδρομές σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, οι χιονόλευκες ομαλές πλαγιές, άλλοτε γυμνές και άλλοτε δασωμένες με πανύψηλα πεύκα και οξιές και η υδάτινη μαγεία της Βεγορίτιδας θα συντροφεύουν στην ανάβασή τους στον Βόρα. Στη κορυφή του βουνού, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το μοναδικό σε ομορφιά εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που αποτελεί ιστορικό μνημείο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Το χιονοδρομικό κέντρο, που αναπτύσσεται στη ΝΑ πλευρά του βουνού, αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους των χειμερινών σπορ που επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, καθώς είναι από τα ελάχιστα της χώρας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού. Εδώ η εθνική ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι ξεκινούν την προετοιμασία τους. Το χιονοδρομικό κέντρο δημιουργήθηκε το 1994 και είναι το ψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ, αφού το κέντρο υποδοχής και οι εγκαταστάσεις του είναι στα 2.050 μ. και το ανώτερο ύψος που φτάνουν οι πίστες στα 2.480 μ. Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι. Το 1994 ξεκίνησε δοκιμαστικά η λειτουργία του κέντρου με δύο αναβατήρες και ένα καταφύγιο, ενώ το 1995 έγινε η επίσημη έναρξη και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Από τότε γίνονται συνεχείς βελτιώσεις τόσο στην δυνατότητα πρόσβασης όσο και στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες αρχίζουν από τα 2.050 μ. με το κεντρικό καταφύγιο, πάρκινγκ, σχολές σκι, χώρους στάθμευσης, πίστες αρχαρίων, εκδοτήρια και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και καταλήγει στα 2.480 μ., στο τέλος της διαδρομής του αναβατήρα Κρέμαση, του ψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο βελτιώνονται συνέχεια και από το 2005 υπάρχει και τεχνίτη χιονόπτωση για να καλύπτει όλο το χιονοδρομικό με χιόνι. Στο σαλέ του κέντρου λειτουργεί ξενοδοχείο, εστιατόριο με παραδοσιακές γεύσεις, καθώς και καφέ-μπαρ. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι σχετικά εύκολη και απέχει από την Έδεσσα 39 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 160 χλμ., ενώ από την Αθήνα περίπου 620 χλμ.

Τρία Πέντε Πηγάδια
Ένα καταπληκτικό δάσος από οξιές, πανύψηλα πεύκα και έλατα κυκλώνει την τοποθεσία Τρία Πέντε Πηγάδια, στη δυτική πλευρά του Βερμίου. Σε αυτό το μέρος ακόμη και η ανάβαση από τη βάση του χιονοδρομικού στις πίστες είναι μια συναρπαστική εμπειρία, καθώς διασχίζει πυκνά, ολόλευκα δάση. Το χιονοδρομικό κέντρο οφείλει την ιδιόμορφη ονομασία του στις τρεις πηγές που βρίσκονται στη βάση του, στα 1.430 μέτρα υψόμετρο, καθώς και στις πέντε πηγές που υπάρχουν στα 1.800 μέτρα. Οι αμφιθεατρικές, δασωμένες πλαγιές του βουνού δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, κατάλληλο όχι μόνο για σκι, snowboard και βόλτες με snowmobile, αλλά και για μια πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων, όπως ορειβασία, αιωροπτερισμό, ορεινή ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς, τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Αλλά και η κορυφή του χιονοδρομικού στα 2.005 μέτρα, προσφέρει ένα απίστευτο πανόραμα προς τον Όλυμπο, το Μπέλες, τον Βόρα, τη λίμνη Βεγορίτιδα, όταν βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Σε απόσταση μόλις 17 χλμ. από τη Νάουσα, το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα της χώρας. Άρχισε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του ’70 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Νάουσας και λίγα χρόνια μετά ανέλαβε τη διαχείριση ο Δήμος της Νάουσας. Βασικό πλεονέκτημα αποτελεί η εγκατάσταση (από το 2002) ενός σύγχρονου συστήματος τεχνητής χιόνωσης (με 21 κανόνια σε λειτουργία), σε όλες τις πίστες των καταβάσεων, που εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού σ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Στη βάση του χιονοδρομικού λειτουργούν ξενοδοχείο με εστιατόριο και καφέ, ξενώνας-καταφύγιο, καφετέρια, ξύλινο lift bar, πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο με συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οργανωμένη σχολή εκμάθησης σκι με 25 δασκάλους, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού, μίνι μάρκετ, γήπεδο ποδοσφαίρου και snow mobiles. Στα 2.005 μέτρα, στην κορυφή του χιονοδρομικού, λειτουργεί ακόμη ένα σαλέ. Επίσης, υπάρχει ασφαλτοστρωμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων 800 θέσεων και πάρκινγκ για τροχόσπιτα. Το κέντρο λειτουργεί από το Δεκέμβριο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Το χιονοδρομικό διαθέτει 7 αναβατήρες: έναν εναέριο διθέσιο μήκους 1.500 μ., 4 συρόμενους μήκους από 415 μ. έως 805 μ. και δυο baby lifts μήκους 200 μ. ο καθένας. Οι 10 πίστες του (7 καταβάσεων και 3 δρόμων αντοχής) είναι ιδανικές τόσο για την κατάλληλη προετοιμασία αρχαρίων, όσο και για τους πλέον ικανούς σκιέρ. Επίσης, λειτουργεί ένα snowboard park, που ικανοποιεί και τους απαιτητικούς φίλους των χειμερινών σπορ.

Βίγλας
Στον αυχένα που σχηματίζεται στη συμβολή των οροσειρών του Βαρνούντα και του Βέρνου, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή από φυλλοβόλα δέντρα (οξιές), 19 χλμ. δυτικά από τη πόλη της Φλώρινας και σε υψόμετρο 1.600- 1.900 μ., βρίσκεται ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αυτό της Βίγλας–Πισοδερίου. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου μπορούν να προσφέρουν πολλά στον επισκέπτη και να καλύψουν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών. Το χιονοδρομικό διαθέτει πολλούς αναβατήρες και 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, που μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των σκιέρ και των snowboarders. Η πανοραμική θέα προς την περιοχή των Πρεσπών από τις κορυφές θα σας μείνει αξέχαστη. Η απόσταση που χωρίζει το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου από την πόλη της Φλώρινας είναι μόνο 19 χλμ. και ένας από τους βασικούς λόγους να την επισκεφθείτε. Η πρόσβαση γενικά είναι εύκολη και υπάρχει μέριμνα τους δύσκολους μήνες (όταν υπάρχει έντονη χιονόπτωση) να παραμένει ανοικτή. Η Φλώρινα είναι ένας καλός προορισμός για τη διαμονή σας, λόγω της μικρής απόστασης που τη χωρίζει από το χιονοδρομικό, χωρίς να υστερούν και τα γύρω χωριά σε καταλύματα. Για φαγητό θα βρείτε αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες στην περιοχή με ντόπια προϊόντα, φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόποι. Στο χώρο του χιονοδρομικού λειτουργεί σαλέ, απ’ όπου, εκτός αυτών που θα σας προσφέρουν, θα απολαύσετε και την υπέροχη θέα.

Βίτσι
Στο όρος Βίτσι και σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Καστοριάς (μόλις 22 χλμ.) και στα όρια των νομών Καστοριάς και Φλώρινας, λειτουργεί το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Συλλόγου Χιονοδρομίας Καστοριάς, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων περίπου, κοντά στο χωριό Πολυκέρασο, σε μια εξαιρετική τοποθεσία που αποτελεί πόλο έλξης και για ομορφιά του τοπίου, αλλά και για τη γραφικότητα των γύρω οικισμών. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, ασφαλής και εκχιονίζεται. Από Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς Λαμία και μετά προς Κοζάνη και από εκεί βορειότερα για Καστοριά. Το χωριό Πολυκέρασο, θα είναι το επόμενο σημείο της διαδρομής σας, αφού το χιονοδρομικό είναι πολύ κοντά σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η γύρω περιοχή προστατεύεται ως καταφύγιο θηραμάτων και αποτελεί ιδανικό βιότοπο για τις αρκούδες που απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή έχει μείνει ανεπηρέαστη από την ανθρώπινη δραστηριότητα και διατηρεί την μοναδική ομορφιά της άγριας φύσης. Το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου διαθέτει 3 αναβατήρες και 5 πίστες μικρής και μέτριας δυσκολίας, που θα απολαύσουν οι φίλοι του σκι. Οι πίστες είναι χαραγμένες μέσα σε πυκνό δάσος με κοινή αφετηρία, εξυπηρετούμενες από το ίδιο lift και σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστες. Ακόμα το χιονοδρομικό διαθέτει sale, εστιατόριο, καφετέρια snow bar, καθώς και parking για το αυτοκίνητο σας. Η Καστοριά είναι το ιδανικότερο σημείο για να μείνετε, λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από το χιονοδρομικό, χωρίς να αποκλείονται τα καταλύματα που βρίσκονται στη γύρω περιοχή σε γραφικούς οικισμούς, που ίσως αποδειχθούν καλύτερη επιλογή.

Δίρφυος
Το χιονοδρομικό κέντρο Δίρφυος είναι ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο στο Όρος Δίρφυς στην Εύβοια, στο χωριό Στενή και διαθέτει δύο πίστες με ένα μικρό αναβατήρα. Όλη η γύρω περιοχή και ειδικά το χωριό Στενή είναι πανέμορφη με πολύ πράσινο και γραφικά χωριά. Σε απόσταση 8 χλμ. από την Στενή και 1 χλμ. αριστερά του κεντρικού δρόμου, συναντάμε το Ορειβατικό Καταφύγιο, όπου μπορείτε να μείνετε και από κει να ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας. Σε απόσταση 50 μέτρων από το καταφύγιο υπάρχουν και οι δυο μοναδικές πίστες του.

Ελατοχώρι
Το χιονοδρομικά κέντρο του Ελατοχωρίου βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά των Πιερίων, στη θέση «Παπα-χωράφι», σε κοντινή απόσταση από το ομώνυμο χωριό, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, στα όρια του νομού Πιερίας με τους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης. Με βορειοανατολική θέα προς τον Όλυμπο και τις ακτές της Χαλκιδικής, ενώ προς τα δυτικά απολαμβάνει κάποιος τον Αλιάκμονα και τις θαυμάσιες οροσειρές. Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι είναι σχετικά ένα από τα πιο νέα της χώρας και ξεκίνησε τη λειτουργία του από το 2001. Η ιδέα για την ίδρυση του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου, ξεκίνησε πριν 20 χρόνια και έκτοτε με σταθερά βήματα προχώρησαν οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία του. Γενικά οι υποδομές του δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες, αλλά υπάρχει μία συνεχής βελτίωση των εγκαταστάσεων, που σήμερα έχουν φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Το κέντρο υποδοχής βρίσκεται στα 1.400 μ. και οι πίστες φτάνουν σε υψόμετρο μέχρι τα 1.750 μ., στη θέση «Λιθαρίστρα», με προοπτική να φτάσουν στη θέση «Θωμά Ράχη», σε υψόμετρο 2.054 μ. Για όσους αναζητούν ειδυλλιακή τοποθεσία, εύκολη πρόσβαση, ησυχία και οικογενειακό περιβάλλον, το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου είναι ο ιδανικός προορισμός. Η περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό είναι κυριολεκτικά σαν πίνακας ζωγραφικής από την ομορφιά που έχει, κατάφυτη από πράσινο, ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση. Οι εγκαταστάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο είναι αρκετά σύγχρονες, με ένα πανέμορφο καινούριο sale. Υπάρχουν ακόμα καταστήματα ενοικιάσεις και πωλήσεις εξοπλισμού, σχολές σκι, και άνετο parking. Διαθέτει ένα διθέσιο εναέριο αναβατήρα μήκους 1.287 μ., με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1.200 ατόμων ανά ώρα, ένα baby lift μήκους 130 μ. με δυνατότητα εξυπηρέτησης 600 ατόμων ανά ώρα. Υπάρχουν ακόμα και 6 πίστες συν πίστα για έλκηθρα και Snowboard. Απέχει 36 χλμ. από την Κατερίνη, 8 χλμ. από το ομώνυμο χωριό, 474 χλμ. από Αθήνα και 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το οδικό δίκτυο είναι αρκετά καλά και η πρόσβαση σχετικά εύκολη. Για τη διαμονή σας υπάρχουν αρκετά καταλύματα στη γύρω περιοχή με ποικιλία προσφερομένων υπηρεσιών. Ακόμα αξίζει το κόπο να επισκεφτείτε τα γύρω χωριά που είναι πανέμορφα και όλα το ένα καλύτερο από το άλλο και να ανακαλύψετε παραδοσιακές τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες της περιοχής.

Ζήρειας
Η Ζήρεια ή Κυλλήνη, με υψόμετρο 2.374 μ., είναι το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Στη ΒΑ πλευρά του βουνού βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας, μόλις 10 χλμ. από τα Τρίκαλα. Το βουνό υψώνεται σιγά-σιγά με κατεύθυνση δυτική, φτιάχνει μια πρώτη ψηλή κορυφή, τη Μικρή Ζήρεια με ύψος 2.080 μ. και ακολουθεί η Μεγάλη Ζήρεια με ύψος 2.374 μ. Οι δύο κορυφές χωρίζονται από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, που τη διασχίζει ο ποταμός Σύθας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο το οικοσύστημα της περιοχής έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. Το αθλητικό κέντρο περιλαμβάνει μία πίστα αρχαρίων σκι με εκπαιδευτή (baby lift) 100 μ. και πίστα για προχωρημένους με ένα μικρό συρόμενο αναβατήρα (γνωστό και ως «πιατάκι»). Η πίστα αυτή πλαισιώνεται από έλατα που κάνει επικίνδυνη την κάθοδο των σκιέρ. Επιπλέον, ενδείκνυται για παιχνίδι με έλκηθρα για τους μικρούς φίλους του χιονιού και σκι αντοχής με πληθώρα διαδρομών. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι παρέχεται η δυνατότητα να ενοικιαστούν μηχανάκια χιονιού (snowmobile). Εκτός από τα παιχνίδια με το χιόνι, το αθλητικό κέντρο Ζήρειας προσφέρει στον επισκέπτη ένα πανέμορφο σαλέ για να απολαύσει ένα ζεστό ρόφημα, συντροφιά πάντα με τη μοναδική θέα του Οροπεδίου. Το σαλέ δίνει την ευκαιρία της φιλοξενίας σε κάθε επισκέπτη σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και τα σαββατοκύριακα, αποτελώντας πόλο έλξης όσων επιθυμούν μονοήμερες αποδράσεις. Από τα Τρίκαλα Κορινθίας υπάρχει ασφαλτωμένος δρόμος που οδηγεί στη Ζήρεια, διαδρομή όπου συναντάμε το οροπέδιο και τη λίμνη Δασίου. Για τη διαμονή σας, η γύρω περιοχή προσφέρει πολλά καταλύματα, με μεγάλη ποικιλία τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στις τιμές. Δύο ορειβατικά καταφύγια βρίσκονται στα ανατολικά και νότια του οροπεδίου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να διανυκτερεύσει κατόπιν συνεννόησης. Στην άνοδο προς Ζήρεια μπορεί να γοητευτεί κανείς από τις ομορφιές της φύσης και να θαυμάσει τη θέα από ψηλά.

Καρπενησίου (Βελούχι)
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι, βρίσκεται στην τοποθεσία Διαβολότοπος του όρους Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 1.840 μ. και απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Είναι το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που ιδρύθηκε από ιδιώτες το 1974 και κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες, τόσο για τις άριστες προδιαγραφές και υπηρεσίες του, όσο και για τα εξαιρετικά τοπία του. Προσφέρει για μεγάλη χρονική περίοδο χιόνι καλής ποιότητας, αποτελώντας τον ιδανικό προορισμό για ξεχωριστά weekends, όχι μόνο για τους φίλους του σκι, αλλά και για όσους αγαπούν την ηρεμία της φύσης. Προσφέρεται για αλπικό σκι, ελεύθερο και ορειβατικό μεταξύ του χιονοδρομικού κέντρου και των γύρω λευκών πλαγιών. Διαθέτει 10 πίστες με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και με υψομετρική διαφορά από 1.800-2.040 μ. Διαθέτει ακόμα 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων 5.150 ανά ώρα. Στο χιονοδρομικό κέντρο θα βρείτε καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων και σχολή σκι. Επίσης, λειτουργούν σαλέ φιλοξενίας 100 ατόμων, εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ και πρώτες βοήθειες στις πίστες. Από τους αναβατήρες έχεις υπέροχη θέα προς την πόλη, τα βουνά της περιοχής, αλλά και όλης της Κεντρικής Ελλάδας. Τόσο στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, όσο και στα χωριά της, στις ταβερνούλες και στα εστιατόρια θα γευθείτε τις νόστιμες παραδοσιακές συνταγές της. Απαραίτητο είναι να δοκιμάσετε τους καταπληκτικούς μεζέδες, παραδοσιακό προσούτο, τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα (τυριά, βούτυρο, γιαούρτι και το τοπικό μαλακό τυρί «τσαλαφούτι» ή «κατίκι»). Απέχει 294 χλμ. από την Αθήνα και 368 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 78 χλμ. από την Λαμία και 111 χλμ. από το Αγρίνιο. Για τη διαμονή σας θα βρείτε πολλά καταλύματα στο Καρπενήσι, αλλά και τα γραφικά χωριουδάκια του δεν υστερούν από καταλύματα. Θα μπορέσετε να μείνετε σε παραδοσιακά καταλύματα και να γνωρίσετε τη φιλοξενία των Ευρυτάνων ή σε πολυτελή, αφού υπάρχουν αρκετά σύγχρονα ξενοδοχεία, που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Λαϊλιά
Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά βρίσκεται στο βουνό Βροντού, σε υψόμετρο περίπου 1.600 μ. και στη κορυφή του Αλή Μπαμπά. Είναι μέσα στο δάσος του Λαϊλιά, ένα όμορφο μέρος με έκταση 33.000 στρεμμάτων γεμάτο από οξιές και δασική πεύκη, δημιούργημα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου του νομού Σερρών (όπως και το σαλέ με την καφετέρια και το καλό φαγητό). Είναι ένα μικρό χιονοδρομικό κέντρο, που όμως μαζεύει πολύ κόσμο. Χαρακτηρίζεται από πολύ καλή χιόνωση, η οποία κρατάει πολλούς μήνες και σε συνδυασμό με τη γύρω κατάφυτη περιοχή, δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις προσέλκυσης του κόσμου. Αυτό ενισχύεται κι από την εύκολη πρόσβαση, λόγω του πολύ καλού και σύντομου οδικού δικτύου. Λαϊλιάς ή Γιαϊλιάς, σημαίνει στα τούρκικα «τόπος αναψυχής», οπότε από την ετυμολογία του και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι από τον 17ο αιώνα ήταν κιόλας μια τοποθεσία όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να ξεφαντώσουν. Στην κορυφή του που ονομάζεται Αλή Μπαμπάς υπάρχει μια πηγή που ακόμη και σήμερα αναβλύζει πεντακάθαρα νερό, ιδανικό για την παρασκευή του τοπικού παραδοσιακού γλυκίσματος, του περίφημου ακανέ. Το κέντρο απέχει από την πόλη των Σερρών μόλις 27 χλμ. και ο δρόμος που το συνδέει με την πόλη είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται καθημερινά, στις περιόδους των χιονοπτώσεων. Απέχει από την Αθήνα 600 χλμ. και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα κατάβασης συνολικού μήκους περίπου 1.200 και πλάτους 60 μ., η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους 850 μ., που μπορεί να μεταφέρει επτακόσια (700) άτομα την ώρα. Τελευταία, έγινε επέκταση του αναβατήρα αυτού κατά άλλα 200 μ., ώστε να φθάνει μέχρι την κορυφή του βουνού (υψόμετρο 1.850 μ.). Υπάρχει ένας ακόμη μικρός συρόμενος αναβατήρας, μήκους 200 μ. για αρχάριους, μια πίστα αντοχής διάθλου, μια πίστα εκμάθησης αρχαρίων (με baby lift), καθώς και τέσσερις συρόμενοι αναβατήρες. Στην αφετηρία της πίστας γίνεται ενοικίαση εξοπλισμού για όσους δεν έχουν τα δικά τους σύνεργα. Για τους αρχάριους επισκέπτες, πραγματοποιούνται μαθήματα στην ιδιωτική σχολή του χιονοδρομικού, στην οποία διδάσκουν έμπειροι καθηγητές. Ακόμα, υπάρχει κατάλληλος φωτισμός που επιτρέπει και το νυχτερινό σκι. Στα συν του κέντρου είναι ότι υπάρχει εστιατόριο, σαλέ Bar και parking. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το οποίο κάθε Σαββατοκύριακο, συγκεντρώνει πάρα πολλούς λάτρεις του σκι, τόσο ερασιτέχνες όσο και αθλητές, όχι μόνο Σερραίους, αλλά και από όμορους νομούς, κυρίως της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί και ορεινό καταφύγιο, που απέχει από την πίστα περίπου 3 χλμ. και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 70 άτομα. Για τη φιλοξενία στο καταφύγιο απαιτείται προσυνεννόηση με τον EOΣ. Για τη διαμονή σας, η γύρω περιοχή προσφέρει πολλά καταλύματα, με μεγάλη ποικιλία τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στις τιμές. Για τη διασκέδαση σας υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στις διάφορες ταβέρνες, καφετέριες, αλλά και εγκαταστάσεις διαφόρων δραστηριοτήτων.

Μαίναλου
Στην κορυφή του ορεινού όγκου του Μαινάλου (που έχει βραβευθεί διεθνώς για τη φυσική του ομορφιά), στην καρδιά της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 1.600 μ. και συγκεκριμένα στην περιοχή Οστρακίνα, λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα το σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου με υποδομές που εξασφαλίζουν τη σωστή εξυπηρέτηση των τουριστών. Απέχει 30 χλμ. από την Τρίπολη και 162 χλμ. από την Αθήνα και αποτελεί το πιο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο στην Αθήνα. Στο Μαίναλο υπάρχουν 4 αναβατήρες και είναι διαθέσιμοι για τη μεταφορά των σκιέρ στις 8 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτές σκι, το χιόνι πάρκο για παιδιά, πάρκο snowboard, σχολή για εκμάθηση σκι, ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις του κέντρου λειτουργούν καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι και snowboard, τρία καφέ, εστιατόριο, σαλέ, καθώς και το ανακαινισμένο καταφύγιο Τρίπολης, δυναμικής 40 ατόμων. Παράλληλα έχει ήδη δημιουργηθεί ένα πάρκο για μηχανάκια ATVs (γουρούνες - snowmobiles). Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι πολύ εύκολη και υπάρχουν πολλά καταλύματα για όλες τις τσέπες. Στο Μαίναλο αξίζει το κόπο, όχι μόνο να κάνετε ski, αλλά να εξερευνήσετε και το βουνό που είναι όλο σκεπασμένο με έλατα. Μπορείτε να πάτε στα διάφορα γραφικά ταβερνάκια, στη γύρω περιοχή, που προσφέρουν ντόπιο κρέας και καλό φαγητό.

Μετσόβου (Πολιτσιές, Προφήτης Ηλίας)
Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στο οροπέδιο «Πολιτσιές», δίπλα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο 60ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Τρικάλων, 6 χλμ. έξω από το Μέτσοβο, σε υψόμετρο περίπου 1.500 μ. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους φίλους του σκι και δεν συγκαταλέγεται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς σαν ένα από τα πολλά ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, είναι ένα από τα πιο όμορφα, με άγριο ορεινό τοπίο και απαιτητικές πίστες. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει τρεις αναβατήρες και 6 πίστες, με ποικιλία διαδρομών και δυσκολίας. Οι 3 από αυτές ενδείκνυται για αρχάριους σκιέρ, καθώς έχει εύκολες πίστες και μικρού μήκος, αλλά υπάρχουν και 3 πίστες για πεπειραμένους (700 μ., 1.000 μ. και 1.200 μ.). Οι πίστες βρίσκονται μέσα σε δάσος οξιάς και σε λόφους του οροπεδίου, με θέα τις κορυφές της Πίνδου Κατάρα, Μαυροβούνι, Ζυγός, Κοντοράχη. Στην αφετηρία του χιονοδρομικού βρίσκονται πέντε ξύλινοι οικίσκοι στους οποίους κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει τον απαραίτητο εξοπλισμό ski και snowboard, καθώς και να πραγματοποιήσει διαδρομές στο οροπέδιο ή γύρω από την τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου, με snowmobile και ομαδικές εκδρομές με το snow truck. Θα βρείτε σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης σκι και snow truck. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει σαλέ με εστιατόριο, καφέ-μπαρ που λειτουργεί στη διάρκεια όλου του έτους. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε πίστα με συνθετικό τάπητα (πίστα Πολιτσώρα 1), που λειτουργεί όλο το χρόνο, καθώς και πίστα χιονοτσουληθρών (tubing), που και αυτή μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο, αφού είναι κατασκευασμένη με συνθετικό τάπητα. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό τους χειμερινούς μήνες είναι δύσκολη, αλλά με τη συνεχή φροντίδα των εκχιονιστικών μηχανημάτων, ο δρόμος της «Κατάρας» παραμένει σχεδόν πάντα ανοικτός. Η διαδρομή έχει πολλές στροφές, αλλά θα αποζημιωθείτε από το ειδυλλιακό τοπίο και την υπέροχη θέα των ορεινών όγκων της περιοχής. Η απόσταση του κέντρου από τα Ιωάννινα είναι περίπου 50 χλμ. και από την Αθήνα περίπου 420 χλμ. και από Θεσσαλονίκη 230 χλμ. Στο Μέτσοβο υπάρχουν καταλύματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας, από sale και πολύ όμορφα ξενοδοχεία σε υπέροχες τοποθεσίες, μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μέτσοβο έχει πολλά μέρη να επισκεφτείτε που σίγουρα θα σας μείνουν αξέχαστα, ακόμα τα τοπικά προϊόντα που θα βρείτε είναι πολλά και πολύ γευστικά με πρώτο το περίφημο τυρί μετσοβόνε. Αξίζει μια επίσκεψη στη Βοβούσα που απέχει περίπου 80 χλμ. και μην παραλείψετε την περιοχή Βάλια Κάλντα που θα σας μείνει αξέχαστη, αφού το ορεινό τοπίο είναι από τα πιο όμορφα στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά και βλάστηση αποτελούν ότι καλύτερο, όταν θέλει κάποιος να απολαύσει τη φύση.

Μετσόβου (Καρακόλι)
Βρίσκεται στην τοποθεσία Καρακόλι, μόλις 1,5 χλμ. από το Μέτσοβο. Επεκτείνεται σε υψόμετρο από 1.340 μ. ως 1.520 μ. Διαθέτει 3 πίστες συνολικού μήκους 2,2 χλμ. περίπου και το επίπεδο δυσκολίας αφορά τόσο αρχάριους όσο και προχωρημένους. Το κέντρο διαθέτει ένα μονοθέσιο εναέριο χιονοδρομικό αναβατήρα, με 82 καθίσματα. Χρησιμοποιείται τόσο από τους σκιέρ όσο και από επισκέπτες για απλή βόλτα. Το τελεφερίκ κατασκευάστηκε το 1968 και από τότε μέχρι και σήμερα λειτουργεί υπό την ευθύνη του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Στην αφετηρία λειτουργεί καφετέρια - σνακ μπαρ. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι πολύ εύκολη και χωρίς δυσκολίες, αφού βρίσκεται δίπλα από την Εθνική Οδό Ιωαννίνων-Τρικάλων. Η διαδρομή, από όποια πλευρά και αν πηγαίνετε προς το χιονοδρομικό, έχει αρκετές στροφές, αλλά θα αποζημιωθείτε από το ανεπανάληπτο τοπίο και τη μοναδική θέα των ορεινών όγκων της περιοχής. Απέχει 50 χλμ. από τα Ιωάννινα, 420 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Εγνατίας). Σίγουρα θα βρείτε κατάλυμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας, από τα άφθονα καταλύματα, κυρίως στο Μέτσοβο, αλλά και στις γύρω περιοχές. Ξενοδοχεία, παραδοσιακά ξενοδοχεία, και ενοικιαζόμενα δωμάτια κάθε κατηγορίας είναι από τα καταλύματα που θα μπορέσετε να επιλέξετε.

Περτουλίου
Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είναι στο όρος Κόζιακα και βρίσκεται στη θέση Λιβάδια Περτουλίου και σε υψόμετρο 1.170 μ. έως 1.340 μ. Επικρατεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και είναι εύκολα προσβάσιμο προς το κοινό που το κατακλύζει κατά χιλιάδες κάθε χρόνο. Οι υπηρεσίες του είναι άψογες και θα βρείτε εξαιρετική οργάνωση. Οι πίστες που διαθέτει απευθύνονται περισσότερο για αρχάριους, με μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Υπάρχουν 3 πίστες, μία κόκκινη μήκους 1.500 μ., μία μπλε μήκους 400 μ. και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80 μ. Υπάρχει επίσης, ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170 μ., που «αναλαμβάνει» την περιήγηση όσων θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα εξοπλισμό σκι, ένας συρόμενος μήκους 350 μ. και ένα baby lift μήκους 60 μ. Οι υπηρεσίες του είναι αρκετά προηγμένες και υπάρχει εξαιρετική οργάνωση. Στο χιονοδρομικό θα βρείτε σχολές σκι, κατάστημα πώλησης ειδών σκι, χώρο στάθμευσης και ιατρείο, ενώ την παράσταση κλέβει το σαλέ, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό καφέ δίπλα στο τζάκι. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 40 χλμ. από τα Τρίκαλα, 20 χλμ. από την Πύλη και 10 χλμ. από την Ελάτη. Για τη διαμονή σας, η γύρω περιοχή προσφέρει πολλά καταλύματα, με μεγάλη ποικιλία τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στις τιμές. Επίσης, για τη διασκέδαση σας υπάρχει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στις διάφορες ταβέρνες, καφετέριες, αλλά και εγκαταστάσεις διαφόρων δραστηριοτήτων.

Πηλίου (Αγριόλευκες)
Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου βρίσκεται στο όρος Πήλιο, στην κορυφή Αγριόλευκες και απέχει 45 λεπτά από το Βόλο του νομού Μαγνησίας. Το Πήλιο, αποτελεί έναν εξαίρετης φυσικής ομορφιάς ορεινό όγκο, με τα υπέροχα σπιτάκια του διασκορπισμένα μέσα στο δάσος και το καλοκαίρι με τις υπέροχες παραλίες του, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών κι επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο είναι σχετικά καλή με, το οδικό δίκτυο που υπάρχει είναι αρκετά καλό. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου είναι από τα παλαιότερα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το 1935 δημιουργήθηκε η πρώτη πίστα με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου. Ο πλησιέστερος οικισμός στο χιονοδρομικό κέντρο είναι τα Χάνια. Το χιονοδρομικό διαθέτει 5 αναβατήρες (3 εναέριοι και 2 συρόμενοι) με δυναμικότητα περίπου 2.000 άτομα την ώρα. Οι πίστες του έχουν συνολικά μήκος 7,5 χλμ. (2,5 χλμ. σκι καταβάσεων και 5 χλμ. σκι περιπατητικό). Ακόμα διαθέτει καταφύγιο, που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 80 άτομα, και 3 χώροι στάθμευσης, συνολικής χωρητικότητας 350 αυτοκινήτων. Αξίζει το κόπο να σημειωθεί ότι στο χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου πέρα από τις χιονοδρομίες γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις όπως διάφορα νυχτερινά πάρτι που αξίζει τον κόπο να παραβρεθείτε, ακόμα η ομορφιά των ορεινών χωριών του Πηλίου θα σας αφήσει άφωνους. Στο ψηλότερο σημείο του Πηλίου, μέσα στο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ένα υπέροχος χώρος Σαλέ, που προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα στους επισκέπτες. Είναι ένας χώρος με πολύ όμορφη χωριάτικη διακόσμηση και πέτρινο τζάκι, είναι όλο από ξύλο, ενώ η υπέροχη θέα από τα ξύλινα παράθυρά του θα σας καθηλώσει, αφού βλέπεις όλο το Πήλιο μέχρι χαμηλά τη θάλασσα του Αιγαίου. Το Σαλέ γίνεται πόλος έλξης από πολλούς επισκέπτες αφού είναι το μοναδικό στην περιοχή και συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στο ήδη υπέροχο ειδυλλιακό τοπίο. Το κέντρο έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων (μέσω του λιμανιού του Βόλου).

Σελίου
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι βρίσκεται στη ΝΔ πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1.530 μ. Η κορυφή του βουνού αγγίζει τα 1.900 μ. και προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα προς τον χιονισμένο Όλυμπο. Το όνομά του, το πήρε με Βασιλικό Διάταγμα στις 4 Φεβρουαρίου 1972. Είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό της χώρας και το μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που έλαβαν χώρα στην τοποθεσία αυτή οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Ωστόσο, το χιονοδρομικό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1955, όταν τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας, μια εναέρια καρέκλα μήκους 750 μ., που έφτανε σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, ενώ το 1968 επεκτάθηκε κατά 500 μ. φτάνοντας στα 1250 μ. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο. Οι πολλαπλές πίστες του, οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας και η εύκολη πρόσβαση από τη Βέροια και τη Νάουσα το καθιστούν ένα από τα πιο εύκολα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Διαθέτει 7 αναβατήρες σύγχρονης κατασκευής: έξι μονοθέσιους συρόμενους και έναν διθέσιο εναέριο, καθώς και τρεις baby lifts, με συνολική δυνατότητα εξυπηρέτησης 6.200 ατόμων ανά ώρα. Οι 17 πίστες καταβάσεων (μήκους από 100 μ. έως 2.000 μ.) διαφέρουν ως προς τα επίπεδα δυσκολίας, προκειμένου να τις απολαμβάνουν τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι σκιέρ. Ακόμη, υπάρχουν δυο πίστες δρόμων αντοχής, αλλά και πολυάριθμες διαδρομές για σκι ή snowboard εκτός πίστας. Οι πίστες προσφέρονται για αγώνες χιονοδρομίας, ενώ είναι αναγνωρισμένες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS). Η περιοχή προσφέρει καταλύματα για όλα τα βαλάντια, κοντά στο χιονοδρομικό και σε όλη την γύρω περιοχή. Η πρόσβαση από τη Νάουσα και τη Βέροια είναι πολύ εύκολη, αξίζει να σημειωθεί ότι η Νάουσα και η Βέροια είναι από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα και αξίζει να επισκεφτείτε και αυτές.

Φαλακρού
Με θέα τη Θάσο και το Παγγαίο, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στο νομό Δράμας, στις πλαγιές του Φαλακρού Όρους και σε υψόμετρο 1.730 μ., στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος και απέχει περίπου 45 χλμ. από την πόλη της Δράμας. Από το όνομα του όρους και μόνο καταλαβαίνουμε ότι το Φαλακρό έχει πάρει το όνομα του από το βουνό που είναι τελείως γυμνό και δεν έχει καθόλου δέντρα. Η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο εξασφαλίζεται από ένα άριστα ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, που έχει διαπλατυνθεί, με προστατευτικές μπάρες ασφαλείας κατά μήκος της διαδρομής. Ο δρόμος παραμένει ανοικτός ακόμη και σε ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η διαδρομή θα σας μείνει αξέχαστη. Απόκρημνα φαράγγια με πολύ πράσινο, σε αντίθεση με το χιονοδρομικό που δεν έχει, και πλαγίες απότομες. Μικρά κοπάδια άγριων αλόγων ζουν στις βουνοπλαγιές, γεγονός που υπερτονίζει τα κάλλη του βουνού. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ιδρύθηκε πριν από 23 χρόνια από τον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας και αποφέρει έναν από τους πιο σημαντικούς πόρους του νομού. Πρόκειται για το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια χιονοδρομικής περιόδου, που συνήθως διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, αν και αυτό εξαρτάται, κάθε φορά, από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Το Φαλακρό με το αναμορφωμένο πλέον χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνον ο Νομός Δράμας, αλλά η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα με την τριπλή πίστα του «Ζυγάντη» οδηγεί στο αλπικό σαλέ, ενώ η εναέρια διθέσια, πέρα από την πρόκληση της μαύρης πίστας του «Δύσωρου», χαρίζει και εναέρια θέα στον ποτάμιο ιστό στα βόρεια του νομού. Ο συρόμενος αναβατήρας «Γέτας» αγγίζει τη Χιονότρυπα, ενώ ο συρόμενος «Ηδωνός» φτάνει στην κορυφή του Αγίου Πνεύματος, με θέα προς τη βουλγαρική οροσειρά του Πιρίν. Οι πίστες ξεκινούν από το κέντρο υποδοχής, σε υψόμετρο 1.730 μ. μέχρι την κορυφή που φτάνει τα 2.230 μ. και αυτή η μεγάλη διαφορά στο υψόμετρο το κάνει να είναι ιδανικό χιονοδρομικό γι’ αυτούς που κατέχουν το άθλημα καλά. Πολλά ακόμη lift εξυπηρετούν συνολικά τις 20 πίστες ski, με συνολικό μήκος πάνω από 22 χλμ. Ένα έξοχο κέντρο, με καλή υποδομή και εξυπηρέτηση και παραδειγματική για αρκετά άλλα χιονοδρομικά διοικητική μέριμνα. Διαθέτει ακόμα 8 αναβατήρες που μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι 2.000 άτομα την ώρα. Υπάρχουν και 3 baby lifts και πίστα για snowboard. Λειτουργούν επίσης σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, εστιατόριο-καφετέρια συνολικής χωρητικότητας 250 ατόμων και ξενώνας με δυνατότητα φιλοξενίας 70 επισκεπτών. Διαθέτει χώρο στάθμευσης 600 θέσεων και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Όλη η γύρω περιοχή από το χιονοδρομικό είναι πανέμορφη και για τη διαμονή σας υπάρχουν καταλύματα με μεγάλη ποικιλία τόσο στην παροχή υπηρεσιών όσο και στις τιμές.

Χρυσό Ελάφι
Στην περιοχή Βολάδα Σελίου, σε υψόμετρο 1540–1660 μ., ακριβώς δίπλα στο Εθνικό Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, βρίσκεται το Χρυσό Ελάφι, το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Άρχισε τη λειτουργία του το 1980 και απέχει 1,5 χλμ. από το γραφικό και όμορφο ορεινό χωριό Σέλι, 24 χλμ. από τη Βέροια, 20 χλμ. από τη Νάουσα και 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει 5 πίστες συνολικού μήκους 3,5 χλμ., που καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των αρχαρίων όσο και των πιο έμπειρων σκιέρ, καθώς και δυο συρόμενους αναβατήρες 600 και 900 μέτρων αντίστοιχα. Ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν να γευτούν μια ολοκληρωμένη πρόταση για χαλάρωση και ξεκούραση σε συνδυασμό με τις απολαύσεις του βουνού και του Ski. Υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα με πάρκινγκ, που διαθέτει 13 δωμάτια δυναμικότητας 40 κλινών. Επίσης καφετέρια, από τις πιο όμορφες στον ορεινό χώρο, όπου παρέχονται όλες οι ανέσεις, εστιατόριο-ταβέρνα με πολύ καλό φαγητό, γυμναστήριο πλήρως οργανωμένο, σάουνα tylo 11 ατόμων και φυσικά ένα μικρό πάρκο για τους μικρούς μας φίλους. Σε απόσταση μόλις 10 μ. από τη ξενοδοχειακή μονάδα βρίσκεται η αφετηρία των lift και παραπλεύρως λειτουργεί κατάστημα ενοικίασης και σχολή Ski επανδρωμένη από πτυχιούχους προπονητές δασκάλους χιονοδρομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος