Bekledim de gelmedin, χιλιοτραγουδισμένο από Έλληνες του Πόντου , της Μικράς Ασίας , της Θράκης

Bekledim de gelmedin .....ένα τραγούδι χιλιοτραγουδισμένο από Έλληνες του Πόντου , της Μικράς Ασίας , της Θράκης ...

Ένα τραγούδι το οποίο τραγούδησε ο μεγάλος Στελιος Καζαντζιδης, γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη με καταγωγή από τα Κοτύωρα (σημ. Ορντού) του Πόντου και της Γεσθημανής (Χατζίδαινας) με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Δείχνοντας πως οι διαφορές είναι λίγες μεταξύ των μεταναστών που ήρθαν με την ανταλλαγή στην Ελλάδα, με αυτούς που παρέμειναν στην Τουρκία.
Στοίχοι: 
Bekledim de gelmedin, sevdiğimi bilmedin
Bekledim de gelmedin, sevdiğimi bilmedin
Gözyaşımı silmedin, hiç mi beni sevmedin
Gözyaşımı silmedin, hiç mi beni sevmedin
Söyle söyle
Hiç mi beni sevmedin
Söyle söyle
Hiç mi beni sevmedin
Bir öpücük ver bana, yalvarıyorum sana
Bir busecik ver bana, yalvarıyorum sana
Beni kucaklasana, kollarına alsana
Beni kucaklasana, kollarına alsana
Söyle söyle
Hiç mi beni sevmedin
Söyle söyle
Hiç mi beni sevmedin

Το τραγούδι ήταν κοινό και για τους Έλληνες και για τους Τούρκους, Δεν βρήκαμε κάτι για το τραγούδι στην παραδοσιακή μουσική. Πολλές φορές τα τραγούδια άλλαζαν γλώσσα και υπήρχαν στην παράδοση και Τούρκων και Ελλήνων. Σε μελλοντική έρευνα θα ασχοληθούμε εκτενέστερα για το αν το τραγούδι υπήρχε ή εαν ήταν δημιουργία του Yesâri Âsım Arsoy το 1933.
Το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τον Mustafa Yesâri Âsım Arsoy (γεν. 6 Αυγούστου 1896, Δράμα – π. 18 Ιανουαρίου 1992, Κωνσταντινούπολη), συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής.

Γεννήθηκε ως παιδί μιας οικογένειας που μετανάστευσε από το Ικόνιο και εγκαταστάθηκε στη Δράμα, με την ανταλλαγή πληθυσμών. 
Αυτός και η οικογένειά του συνέχισαν να αναπολούν την χαμένη παρτίδα τους. Να κρατάν τα έθιμα του τόπου τους, απέχοντας από τις "ντοπιες" παραδοσιακές δράσεις της Ελλάδας. 

Είναι το έκτο από τα οκτώ παιδιά του Bergofçalı Ömer Lütfi Efendi, και της μητέρας του, Zübeyde Hanım. Ο γιος ενός από τους μεγαλύτερους αδερφούς του, του Remzi Arsoy, είναι ο κινηματογραφικός ηθοποιός Göksel Arsoy. Ο παππούς του από τον πατέρα του, Şeyh Ömer Efendi, ήταν γνωστός καλλιγράφος που έγραφε με το αριστερό του χέρι. 

Ο Asim και η αδελφή του ονομάστηκαν Yesari (αριστερόχειρας) επειδή χρησιμοποιούσαν τα αριστερά τους χέρια. Αφού ο Yesari Asım ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οικογένεια μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στο Adapazarı το 1917.

Έκανε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στο Adapazarı. Πρώτα έκανε μπαγλαμά, μετά στο ούτι. Βελτίωσε τον εαυτό του μαθαίνοντας παλιά έργα από τους δασκάλους του στο σχολείο και από γειτονικούς μουσικούς. Παρά την πίεση του θρησκευόμενου πατέρα του, δεν ήθελε να γίνει χαφίζ, αλλά κατά καιρούς έλεγε το αντάν στα τζαμιά.

Ξεκίνησε την επιχειρηματική του ζωή δουλεύοντας σε ένα πρακτορείο πλοίων στην Αττάλεια το 1920 και αργότερα εργάστηκε σε διάφορες δουλειές στην Κωνσταντινούπολη και στο Izmit. Όσο ζούσε στο Izmit, έλαβε βοήθεια από τον Fehmi Tokay και τον Zeki Arif Ataergin και είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς μπαίνοντας σε μουσικούς κύκλους.

Ο Arsoy, που άρχισε να συνθέτει στη δεκαετία του 1930, έγραφε γενικά τους δικούς του στίχους.

Ο συνθέτης, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται στο Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης για μικρό χρονικό διάστημα το 1954, έχει περίπου 250 έργα που έχουν διασωθεί μέχρι τις μέρες μας. Εκτιμάται ότι ο συνθέτης, που έφυγε από τη ζωή το 1992, έχει πολλά έργα που έχουν ξεχαστεί ή δεν έχουν έρθει στο φως. Κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Karacaahmet.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος