Ανάθεση της άμυνας στον Στρυμόνα στους Βρετανούς, 27 Μαΐου 1916

Στις 28 Μαΐου 1916, πραγματοποιήθηκε ανακατανομή των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο πλαίσιο αυτής της ανακατανομής, η άμυνα της περιοχής του ποταμού Στρυμόνα στην Ελλάδα ανατέθηκε στους Βρετανούς. Αυτή η στρατηγική απόφαση λήφθηκε ως μέρος των ευρύτερων επιχειρήσεων και σχεδιασμών των Συμμάχων στα Βαλκάνια, όπου οι δυνάμεις της Αντάντ αντιμετώπιζαν τις Κεντρικές Δυνάμεις σε διάφορα μέτωπα. Η περιοχή του Στρυμόνα είχε στρατηγική σημασία λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου της στις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Η ανάθεση της άμυνας στους Βρετανούς ήταν μέρος της συνολικής στρατηγικής τους για να ενισχύσουν τις θέσεις τους και να προστατεύσουν τα νότια σύνορα της Σερβίας και της Ελλάδας από τις επιθέσεις των Κεντρικών Δυνάμεων, κυρίως των Γερμανών και των Βουλγάρων. Αυτή η κίνηση ήταν κρίσιμη για τη διατήρηση της συνοχής του Βαλκανικού μετώπου και την παροχή υποστήριξης στους συμμάχους της περιοχής.

Οι Βρετανικές δυνάμεις που ανέλαβαν την άμυνα του Στρυμόνα αποτελούσαν μέρος των δυνάμεων της Στρατιάς της Ανατολής (Allied Army of the Orient), η οποία είχε συγκροτηθεί για να επιχειρεί στα Βαλκάνια και περιλάμβανε μονάδες από διάφορες χώρες της Αντάντ, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Σερβία.

Πριν την ανάθεση της άμυνας του ποταμού Στρυμόνα στους Βρετανούς στις 28 Μαΐου 1916, η περιοχή ήταν υπό την ευθύνη κυρίως των δυνάμεων της Σερβίας και της Γαλλίας. Οι Σέρβοι, μετά την κατάρρευση του μετώπου τους και την επακόλουθη υποχώρησή τους μέσω της Αλβανίας το 1915, είχαν αναδιοργανωθεί και συνέχιζαν να επιχειρούν στα Βαλκάνια υπό τη διοίκηση των Συμμάχων. Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους, αποτελούσαν έναν σημαντικό πυλώνα της Στρατιάς της Ανατολής και είχαν αναλάβει σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Μακεδονικού μετώπου.

Η ανακατανομή των δυνάμεων και η μεταφορά της ευθύνης στους Βρετανούς ήταν μέρος της προσπάθειας να οργανωθεί καλύτερα η άμυνα και να ενισχυθεί η παρουσία των Συμμάχων στην περιοχή, δεδομένων των συνεχιζόμενων απειλών από τις δυνάμεις των Κεντρικών Δυνάμεων, κυρίως των Βουλγάρων και των Γερμανών.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος