Βουλευτικές εκλογές στα Σέρρες, 31 Μαΐου 1915
Οι εκλογές στις 31 Μαΐου 1915 πραγματοποιήθηκαν από την (διορισμένη από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο) κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη.
Σε αυτές τις εκλογές ψήφισαν πρώτη φορά οι περιοχές της Ελλάδας που είχαν προσαρτηθεί μετά τις νίκες στους Βαλκανικούς Πολέμους, οι επονομαζόμενες «Νέες Χώρες», δηλαδή η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων απέσπασε την πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο, κερδίζοντας όλες τις έδρες της Κρήτης, της Ηπείρου και του ανατολικού Αιγαίου, ενώ διατήρησε την δύναμή του στην λεγόμενη «Παλαιά Ελλάδα». Αντίθετα, ηττήθηκε κατά κράτος στην Μακεδονία, όπου οι εθνικοθρησκευτικές μειονότητες της περιοχής ψήφισαν μαζικά τους υποψήφιους του Κόμματος Εθνικοφρόνων.
Παρά την ξεκάθαρη νίκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο σχηματισμός της κυβέρνησής του πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου, αφού (σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση) η ασθένεια του Βασιλιά, δεν του επέτρεπε να υπογράψει νωρίτερα το διάταγμα διορισμού της κυβέρνησης.
Ωστόσο η νέα κυβέρνηση Βενιζέλου δεν μακροημέρευσε. Η απόφαση του πρωθυπουργού να επιτρέψει την απόβαση αγγλογαλλικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη (παρότι η χώρα επίσημα ήταν ακόμα ουδέτερη), οδήγησε τον Βασιλιά, αν και η κυβέρνηση είχε μόλις λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, να τον αποπέμψει.
Τελικά, αφού ο Βασιλιάς δεν μπόρεσε να πείσει την ,Βουλή να δεχτεί τη λύση Ζαΐμη, διόρισε Πρωθυπουργό τον Στέφανο Σκουλούδη και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 6 Δεκεμβρίου 1915.
Στις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαΐου 1915, ο νομός Σερρών στην Ελλάδα διαιρέθηκε σε τέσσερις υποδιοικήσεις για να οργανωθεί καλύτερα η εκλογική διαδικασία:
Α΄ υποδιοίκηση Σερρών: Περιλάμβανε 20 εκλογικά τμήματα.
Β΄ υποδιοίκηση Σιδηροκάστρου: Περιλάμβανε 12 εκλογικά τμήματα.
Γ΄ υποδιοίκηση Ζίχνης: Περιλάμβανε 10 εκλογικά τμήματα.
Δ΄ υποδιοίκηση Νιγρίτας: Περιλάμβανε 7 εκλογικά τμήματα.
Ο πληθυσμός του νομού ήταν 135.284 κάτοικοι, από τους οποίους δικαίωμα ψήφου είχαν 24.103 άτομα. Από αυτούς, μόνο 4.104 θεωρούνταν στρατεύσιμοι. Με την ολοκλήρωση των εκλογών, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τους υποψήφιους βουλευτές, με βάση τις λευκές ψήφους που έλαβαν:
Ιωάννης Αλεξανδρίδης: 14.317 ψήφους
Δημήτριος Χατζηλάζαρος: 14.268 ψήφους
Δημήτριος Πάζης: 14.131 ψήφους
Δημήτριος Δίγκας: 14.072 ψήφους
Αχιλλέας Μαλαμίδης: 14.052 ψήφους
Δημοσθένης Μέλφος: 13.942 ψήφους
Ιωάννης Δέλλιος: 13.928 ψήφους
Θωμάς Τικόπουλος: 13.822 ψήφους
Αθανάσιος Αργυρός: 13.788 ψήφους
Από τους εκλεγέντες, ακραιφνώς φιλελεύθεροι ήταν οι Ιωάννης Αλεξανδρίδης, Δημήτριος Πάζης και Δημήτριος Δίγκας.