Αναφορά του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου για την Νιγρίτα και την περιοχή, 20 Ιουνίου 1913

Το απόσπασμα από το ημερολόγιο του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου περιγράφει την κατάσταση στη Σέρρες κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1913, όταν η περιοχή βρισκόταν σε αναταραχή λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας κατά τον Β' Βαλκανικό Πόλεμο. Ο Μητροπολίτης Αποστόλου καταγράφει τις συλλήψεις και ανακρίσεις των Ελλήνων πολιτών, τις πυρκαγιές προς το νότο της πόλης, και τη φημολογία ότι η Νιγρίτα καίγεται.

Ο ίδιος σημειώνει την ανησυχία για τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν από τον Βουλγαρικό στρατό και τους κομιτατζήδες στα γύρω χωριά. Αναφέρει επίσης την επίσκεψη του ανώτερου υπαλλήλου της Αστυνομίας Πόπωβ στην Μητρόπολη με στρατιώτες, οι οποίοι ζητούσαν τον ίδιο και άλλους δύο επισκόπους. Ο Μητροπολίτης χαρακτηρίζει την απαίτηση αυτή ως πρωτάκουστο πραξικόπημα και αναφέρει την άρνησή του να παραδοθούν οι επίσκοποι, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την πίεση που υφίστατο η Εκκλησία.

«Εξακολουθούσιν αι συλλήψεις και ανακρίσεις των προκρίτων Ελλήνων πολιτών... Προς νότον της πόλεώς μας εφαίνοντο κατά την νύκτα φλόγες πυρπολουμένων μερών. Διεδόθη ότι καίεται η Νιγρίτα. Λέγεται ότι ήρξατο ο πόλεμος Βουλγαρίας και Ελλάδος ως και της Σερβίας. Πρόδηλον ότι ο Θεός εγκατέλειπε τους νέους συμμάχους. Πόλεμος λοιπόν ακήρυκτος, ή μάλλον κλεπτοπόλεμος. Το θέλημα του αγίου Θεού γενέσθω»... Εγνώσθη σήμερον, ότι εν τω χωρίω Σαρμουσακλή ο Βουλγαρικός στρατός μετά των κομιτατζήδων επανέλαβον όσα κακουργήματα διέπραξαν εν Βεζνίκω... Ολίγον μετά μεσημβρίαν ο εκ των ανωτέρων υπαλλήλων της Αστυνομίας Πόπωβ ήλθεν εις την Μητρόπολιν, συνοδευόμενος υπό πέντε στρατιωτών με εφ' όπλου λόγχην, και εζήτησε τον Μητροπολίτην (εμέ) και τους δύο νέους επισκόπους (τον βοηθόν επίσκοπόν μου και τον Αρχιδιάκονον). Μαθών δε ότι ησύχαζον, διέταξε τους στρατιώτας ίνα με παραλάβωσιν εις το Διοικητήριον, αφού εξυπνήσω. Τα παράδοξα τούτα εγνωστοποίησάν μοι οι υπάληλοι, μόλις εξεγερθέντι. Άμα τω ακούσματι συνέταξα επιστολήν και απέστειλα προς στρατηγόν Ιβάνωφ, όστις όμως αναγνούς αυτήν είπεν, ότι ουδέν δύναται πράξη. Ομοίαν επιστολήν συνέταξα και δια τον κ. Βούλκωφ. Μόλις ετελείωσα την επιστολήν ήλθεν ο Αστυνομικός Ποπώβ, προς τον οποίον είπον, ότι η υπό λογχοφόρων στρατιωτών απαγωγή Μητροπολίτου, μηδέν κακόν πράξαντος, είναι πρωτάκουστον πραξικόπημα εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία. Εάν η σεβαστή Κυβέρνησις έχη τι να μοι αναγγείλη, δύναται να πράξη τούτο εγγράφως ή διά διαγγελέως. «Θέλω να παραλάβω τον επίσκοπον Αμβρόσιον και τους δύο άλλους νέους επισκόπους», λέγει ο Ποπώβ. Τω απάντησα ότι ο επίσκοπος ασθενεί σήμερον και ότι αύριον, εάν αναρρώση, θα έλθη μόνος εις το Διοικητήριον. Όσον δ' αφορά τους δύο άλλους κληρικούς, ούτοι είναι καθηγηταί των θρησκευτικών μαθημάτων. Ο Ποπώβ ανεχώρησεν εκ της Μητροπόλεως, αλλ' οι στρατιώται παρέμειναν εν τη θύρα εις μηδένα επιτρέποντες την είσοδον. Αυτόχρημα κάθειρξις ημών...».
Διαβάστε για το Ημερολόγιο του του Μητροπολίτη Σερρών Αποστόλου ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος