Αγία Καλλιόπη, 8 Ιουνίου
Kάλλη παραβλέπουσα των ποιημάτων,
Kτίστου τα κάλλη οπτάνη Kαλλιόπη.
Η Αγία Καλλιόπη, έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Στην ηλικία των είκοσι ενός ετών (κατά τα πρότυπα του τρίτου αιώνα μια ώριμη ηλικία), η Καλλιόπη είχε ήδη περάσει την ηλικία στην οποία παντρεύονται τα περισσότερα κορίτσια, χωρίς κοινωνικές προοπτικές. Αντίθετα, περνούσε τις μέρες της αφιερωμένη στη θρησκεία της, με ελάχιστη σκέψη στην κοινωνική ζωή. Για ένα διάστημα, κρίθηκε ότι δεν ήταν έτοιμη για γάμο, παρόλο που πληρούσε τα κριτήρια γι' αυτόν και θεωρήθηκε ότι συμμορφωνόταν συνολικά. Όταν επιτέλους έγινε δικαιούχος, πολλοί μνηστήρες ζήτησαν το χέρι της. Ένας ειδωλολάτρης μνηστήρας έστειλε μήνυμα ότι αν τον απορρίψει υπέρ ενός άλλου, ειδικά ενός Χριστιανού, θα φρόντιζε ώστε οι ειδωλολατρικές αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη. Η Καλλιόπη δεν δίστασε όχι μόνο να αρνηθεί αυτόν τον μνηστή, αλλά να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τον παντρευόταν ακόμα κι αν ήταν Χριστιανός - μια τέτοια μεταστροφή, είπε, δεν θα μπορούσε να είναι αξιόπιστα αυθεντική.
Αυτό την έφερε σε περαιτέρω αντιπαράθεση με τους Ρωμαίους που την έβλεπαν ως επαναστάτρια, εκτός από το ότι ήταν χριστιανή σε μια παγανιστική γη. Ο απορριφθείς μνηστήρας κανόνισε να οδηγηθεί ενώπιον ενός δικαστή, όπου κατηγορήθηκε για διάφορα εγκλήματα που κυμαίνονταν από εμπαιγμό της παγανιστικής πίστης έως προδοσία κατά του κράτους. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μνηστήρας πλήρωσε μια παρέλαση μαρτύρων για να καταθέσει εναντίον της Καλλιόπης για να καταστρέψει τη φήμη της. Κρίθηκε ένοχη και ο απορριφθείς μνηστήρας προσέφυγε για να προτείνει την απόσυρση των κατηγοριών εναντίον της, εάν αποκηρύσσει τον Χριστό και γινόταν ειδωλολατρική νύφη του. Η εναλλακτική ήταν τα βασανιστήρια και η περαιτέρω άρνηση του θανάτου.
Οδηγήθηκε στη δημόσια πλατεία, δέθηκε στο φυλάκιο και μαστίγωσαν ανελέητα μέχρις ότου τα ρούχα και η σάρκα της ήταν κουρελιασμένα. Το όμορφο πρόσωπό της ήταν σημαδεμένο από σίδερα και αλάτι χύθηκε στις ανοιχτές πληγές της, και ενώ η πνοή της ζωής ήταν ακόμα μέσα της, της είπαν να αποκηρύξει τον Χριστό. Όταν επέμενε στην πίστη της αποκεφαλίστηκε.
Η Καλλιόπη τιμάται στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Απεικονίζεται στην τέχνη με ένα καυτό σίδερο πιεσμένο στο στήθος της, εμβληματικό του μαρκαρίσματος που υποτίθεται ότι υπέστη πριν από το θάνατο. Η γιορτή της γιορτάζεται στις 8 Ιουνίου.
Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της.
Απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε πρόταση γάμου γιατί είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Χριστό, τη διδασκαλία του Θείου Λόγου Του και τη διακονία και παραμυθία των ασθενών και πασχόντων αδελφών της. Στο φοβερό διωγμό που εξαπέλυσε ο φοβερός διώκτης των χριστιανών Δέκιος, η Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να την δελεάσει και να την σύρει στην ανόσια ζωή των ψυχοφθόρων ηδονών και της μισερής ειδωλολατρίας. Όμως η Αγία με ηρωική σταθερότητα, εμμονή και αγωνιστικό φρόνημα, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό, τον μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή. Εξοργισμένος ο τύραννος διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν, τη χαράκωσαν με μαχαίρια και έκαψαν τις πληγές της. Τελικά την αποκεφάλισαν χαριζόντάς της, την ουράνια και άφθαρτη δόξα.
Λειτουργικά κείμενα
Ἀπολυτίκιον
Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Του Σωτήρος το κάλλος εκ ψυχής αγαπήσασα, καλλιπάρθενε κόρη, Καλλιόπη πανεύφημε, ηγώνισαι στερρώς υπέρ αυτού, και δόξης ηξιώθης θεϊκής, δια τούτο σου την μνήμην την ιεράν, τιμώμεν εκβοώντές σοι, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σού, ημίν πταισμάτων άφεσιν.