Το Διοικητήριο των Σερρών υπό της οθωμανικής διοίκησης
Το Διοικητήριο των Σερρών υπό της οθωμανικής διοίκησης. Κρίνοντας βάση του στολισμού και διάφορων άλλων ιστορικών στοιχείων, η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ Β' στα Σέρρας, στις 15 Απριλίου 1909.
Χαρακτηριστικό είναι πως στο τμήμα της φωτογραφίας το κτήριο είναι καλυμμένο με κάτι που όλα δείχνουν είναι κεριά για φωτισμό.
Στην φωτογραφία βλέπουμε πέραν των άλλων, σύμβολα και παράσημα .
Στο κέντρο:
Ως Έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έως τον 19ο αιώνα χρησιμοποιούνταν η τουρά, η προσωπική υπογραφή του εκάστοτε σουλτάνου. Έμβλημα ή εθνόσημο με την έννοια που αυτό το σύμβολο έχει στην Ευρώπη, δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα, όταν η αυλή του Χάμπτον Κορτ ζήτησε από την Υψηλή Πύλη το έμβλημά της, για να το περιλάβει στη συλλογή της. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν χρησιμοποιούσε έμβλημα, αυτό σχεδιάστηκε με αφορμή αυτό το αίτημα, την περίοδο του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και εγκρίθηκε από το σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στις 17 Απριλίου 1882.
Στην κορυφή υπάρχει αστέρας εντός του οποίου διακρίνεται η τουρά και μία ημισέλινος. Περιελαμβάνει επίσεις δύο σημαίες, τη σημαία της Ρούμελη, αποτελούμενη από ημισέληνο και αστέρι σε κόκκινο φόντο, και την Ανατολία και τα άλλα ασιατικά Εγιαλέτι. Πίσω από τις σημαίες διακρίνονται λόγχες και άλλα όπλα. Ακόμη, κάτω από μία σειρά με άνθη, υπάρχουν κρεμαστά πέντε μετάλλια από οθωμανικά παράσημα, η απεικόνιση των οποίων ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των πηγών.
Δεξιά
Το Τάγμα του Οσμανιέ ή Οσμανίγιε και Οσμανιγιέ (τουρκικα: Osmanlı Devlet Nişanı) ήταν στρατιωτικό παράσημο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
ο παράσημο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1862 από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ. Με την κατάργηση του Τάγματος της Τιμης (Nişan-i Iftikhar), το παράσημο αυτό έγινε η δεύτερη πιο μεγάλη διάκριση στην Αυτοκρατορία, κάτω μόνο από το Τάγμα της Διάκρισης (Nişan-i Imtiyaz). Το απένειμε ο Σουλτάνος σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς ηγέτες με εξέχουσες υπηρεσίες προς του Κράτος. Γενικά δεν γινόταν απονομή σε γυναίκες, αλλά φαίνεται ότι είχαν γίνει εξαιρέσεις κατά την κρίση του Σουλτάνου. Το Τάγμα αρχικά είχε τρεις τάξεις. Το 1867 επεκτάθηκε σε τέσσερεις, συν μία πρώτης τάξης στολισμένη με μπριγιάντια ή διαμάντια (αυτό δεν περιλαμβάνει της παρασημοφορήσεις με σπάθες, οι οποίες δεν αποτελούσαν ξεχωριστή, αλλά ήταν ξεχωριστή διάκριση). Το Τάγμα περιοριζόταν (για Τούρκους αποδέκτες) σε 50 άτομα για την πρώτη τάξη, 200 για τη δεύτερη, 1.000 για την Τρίτη, και 2.000 άτομα για την τέταρτη τάξη. Αρχικά, κάποιος δεν μπορούσε να λάβει το παράσημο Πρώτης Τάξης αν δεν είχε λάβει πρώτα το Παράσημο Μετζιτιέ Πρώτης Τάξης, αλλά κατά την 33χρονη βασιλεία του Αμπντούλ Χαμίτ Β΄, οι περισσότεροι από αυτούς τους περιορισμούς είχαν αγνοηθεί, και οι πρώτες τάξεις απονέμονταν ελεύθερα. Μια Πέμπτη Τάξη προστέθηκε το 1893.
Αριστερά:
Το Τάγμα της Φιλανθρωπίας (οθωμανικά τουρκικά: نشانِ شفقت), που μερικές φορές αναφέρεται ως το Τάγμα του Τσεφακάτ, ήταν επίσης ένα στρατιωτικό παράσημο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. που ιδρύθηκε το 1878 από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β'.
Το σήμα αποτελείται από ένα πεντάκτινο αστέρι σε χρυσό και βυσσινί σμάλτο, με ένα κεντρικό χρυσό μετάλλιο που φέρει το σίριαλ του Σουλτάνου, που περιβάλλεται από μια πράσινη μπάντα με σμάλτο με τις λέξεις "Humanity, Assistance, Patriotism" στα οθωμανικά τουρκικά. Το αστέρι στηρίζεται σε ένα κυκλικό στεφάνι με πράσινο εμαγιέ με βυσσινί μούρα, το οποίο είναι τοποθετημένο ολόκληρο σε ένα άλλο αστέρι με λαμπερά σημεία. Η διακόσμηση είναι κρεμασμένη από ανάρτηση αστεριού και μισοφέγγαρου, σμάλτο κόκκινο. Η παραγγελία είχε τρεις κατηγορίες, με την υψηλότερη κατηγορία να τοποθετείται με διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους
Σχετικά άρθρα