Ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Τουρνουά Badminton στο κλειστό Γυμναστήριο του Σιδηροκάστρου, 28 Ιουλίου 1996
Η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Σιδηρόκαστρο συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση της μάδας αντισφαίρισης «μπάντμιντον» στο Σιδηρόκαστρο. Στις 28 Ιουλίου 1996, ξεκίνησε το 1ο Διεθνές Τουρνουά Badminton στο κλειστό Γυμναστήριο του Σιδηροκάστρου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια 96» της πόλης.
Ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου «ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ» είναι ο
μοναδικός σύλλογος της ακριτικής περιοχής της Σιντικής που διατηρεί με μεγάλη επιτυχία και συνέπεια τμήματα Αθλοπαιδιών, δεδομένου ότι μόνο στην πόλη μας υπάρχει μεγάλο σύγχρονο Κλειστό Γυμναστήριο. Δεν είναι υπερβολή ότι ο σύλλογος αποτελεί μέρος της αθλητικής ιστορίας του Σιδηροκάστρου.
Ιστορικά στοιχεία: Λειτουργεί συνέχεια εδώ 50 χρόνια, από το 1973, και απασχολούνται 200 περίπου παιδιά, ηλικίας από 8 έως 25 ετών στα τμήματα Στίβου, Μπάσκετ, Βόλεϊ και Badminton. ΟΛΑ τα παιδιά είναι από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Σιντικής, τη βορειότερη επαρχία του Ν. Σερρών και όμορη με τη Βουλγαρία.
Η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης) ιδρύθηκε στις 25 Απριλίου 1993 και τα ιδρυτικά της μέλη ήταν οι παρακάτω έξι σύλλογοι: «Ένωση Αρμενίων Αθλητών Θεσσαλονίκης», «Αθλητικός Όμιλος Νέου Πετριτσίου», «Αθλητικός Σύλλογος Μυκήνες», «Σύλλογος Μπάτμιντον Δημόκριτος Κομοτηνής», «Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου Το Ρούπελ» και «Σύλλογος Αντισφαίρισης Τυρνάβου». Η γεωγραφική εξάπλωση ήταν ραγδαία και πολύ σύντομα το άθλημα παιζόταν από την Κομοτηνή μέχρι την Καλαμάτα. Σήμερα, 180 σωματεία είναι μέλη της Ε.Ο.Φ.Σ.Α., από τον Έβρο έως την Κρήτη, ενώ έχει δύναμη ανερχόμενη σε 8.525 αθλητές και αθλήτριες. Το Μάιο του 1995 η Ε.Ο.Φ.Σ.Α. έγινε επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Η έρευνα των Μπονέλη, Αντωνίου, Αλμπανίδη και Γούργουλη (2003), καταγράφοντας τη νεότερη ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα, αναφέρει πως η καλλιέργεια του αθλήματος στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης έχει συντελέσει καθοριστικά στην εξάπλωσή του σε περισσότερο από 20 περιοχές της Ελλάδος. Ο Παναγιώτης Αντωνίου (1999) σε έρευνα που έκανε σχετικά με το ρυθμό έκδοσης δελτίων αθλητικής ιδιότητας σε νέους αθλητές αντιπτέρισης διαπίστωσε πως το 1994 εκδόθηκαν 90 δελτία αθλητικής ιδιότητας, το 1996, 857 (η μεγαλύτερη αύξηση στην ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα), το 1999 ο αριθμός των εγγεγραμμένων αθλητών ανερχόταν σε 1.870 και το 2002 σε περισσότερους από 3.000.
Φωτογραφίες