Ανακηρύσσεται στα Σέρρας, το Σύνταγμα που επέβαλαν στον σουλτάνο οι Νεότουρκοι, 11 Ιουλίου 1908
Οι χθεσινές ασφαλείς τηλεγραφικές πληροφορίες αναφέρουν τις εξής νεότερες και πιο σοβαρές ενέργειες των Νεότουρκων στο Μοναστήρι και στις Σέρρες:
ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ Οι Νεότουρκοι της πόλης αυτής, συνελθόντες ιδιαιτέρως, αποφάσισαν να προβούν στην κατάλυση του καθεστώτος και την ανακήρυξη φιλελεύθερου συνταγματικού πολιτεύματος, και γνωστοποίησαν αυτήν την απόφασή τους με προκηρύξεις προς τον λαό του Μοναστηρίου.
Στις προκηρύξεις αυτές, τις οποίες κόλλησαν στους δρόμους και έστειλαν στις Αρχές, στα Προξενεία και στα πιο εξέχοντα πρόσωπα των άλλων εθνοτήτων της πόλης, μετά από μια σύντομη και πολύ έντονα διατυπωμένη εισαγωγή για τους λόγους που επιβάλλουν την αλλαγή του πολιτεύματος προς το συμφέρον του Τουρκικού Κράτους, κάνουν έκκληση προς τους χριστιανούς, ζητώντας από αυτούς, για τη σωτηρία του Κράτους και το δικό τους συμφέρον, να τηρήσουν πλήρη ουδετερότητα απέναντι στο κίνημα και σε αυτούς που το διοργανώνουν. Επικαλούνται τα κοινά συμφέροντα και τον πολιτισμό των χριστιανών κατοίκων της περιοχής και ζητούν από αυτούς να υποβοηθήσουν την προσπάθεια για βελτίωση του Κράτους, εφόσον είναι δυνατόν για αυτούς.
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΕΜΕΝΗ
Στις Σέρρες, επίσης, ανακηρύχθηκε από τους Νεότουρκους και τους υποστηρικτές τους από τον τουρκικό λαό, που συγκεντρώθηκαν σε αδελφότητα στα τεμένη, η κατάλυση του κρατούντος πολιτικού καθεστώτος, το οποίο θεωρούν ως πολύ επιζήμιο για την Τουρκία, και η αντικατάστασή του με άλλο φιλελεύθερο, που θα εξασφαλίζει τη χώρα από ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ίσα πολιτικά δικαιώματα σε όλες ανεξαιρέτως τις φυλές της Τουρκικής Επικράτειας. Η απόφαση αυτή των Νεότουρκων γνωστοποιήθηκε στους κατοίκους με προκηρύξεις, με τον ίδιο τρόπο όπως και στο Μοναστήρι, περιέχοντας τις ίδιες υποδείξεις και απαιτήσεις. Αναφέρεται επίσης ότι δολοφονήθηκαν από τους Νεότουρκους ο Μουτεσαρίφης της Γευγελής και ένας Μουδίρης.
Και τα χθεσινά επίσημα τηλεγραφήματα από την Κωνσταντινούπολη, τις Σέρρες, το Μοναστήρι και τη Θεσσαλονίκη βεβαιώνουν ότι η ανακοίνωση προς τον λαό της παραχώρησης από τον Σουλτάνο του Συντάγματος του 1876, προκάλεσε απερίγραπτη συγκίνηση και ενθουσιασμό ανάμεσα στον στρατό και όλους τους κατοίκους, χωρίς διακρίσεις φυλής και θρησκεύματος. Ιδιαίτερα στις Σέρρες, στο Μοναστήρι και στη Θεσσαλονίκη το χαρμόσυνο γεγονός προκάλεσε πραγματική φρενίτιδα ενθουσιασμού.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Όταν ανακοινώθηκε στις Σέρρες από τους κήρυκες και τις καμπάνες η παραχώρηση του Συντάγματος από τον Σουλτάνο, όλος ο λαός, που έφτανε τις 15.000, συνέρρευσε στο Διοικητήριο για να πληροφορηθεί επίσημα το γεγονός. Εκεί, ο Μουτεσαρίφης από το μπαλκόνι του Διοικητηρίου διάβασε το τηλεγράφημα του Μεγάλου Βεζίρη, με το οποίο ανακοινώθηκε ότι η Αυτού Μεγαλειότητα ο Σουλτάνος αποφάσισε να επαναφέρει σε ισχύ τον Συνταγματικό χάρτη του 1870, ότι διέταξε ήδη με Ιραδές την ενέργεια εκλογών και ότι παραχωρήθηκε αμνηστία σε όλους όσους συμμετείχαν στο κίνημα.
Η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ (Φύλλο: 14/7/1908, Σελ 1) ξαναγράφει για το θέμα και στις 14 του μήνα:
ΧΟΡΟΠΗΔΟΥΝ. Ήθελα να βρισκόμουν αυτές τις μέρες σε μια τουρκική πόλη, τη Θεσσαλονίκη ή τις Σέρρες ή το Μοναστήρι, για παράδειγμα, και να ρωτούσα έναν Τούρκο που χοροπηδάει για το νέο πολίτευμα: γιατί χοροπηδάς; Διότι, αν πιστέψουμε τα τηλεγραφήματα, οι Τούρκοι δεν κάνουν αυτές τις μέρες τίποτε άλλο, ούτε ναμάζι, ούτε προσευχές, ούτε ραχάτι, ούτε κομπολόι, ούτε σταυροπόδι, ούτε τσιμπούκι, παρά μόνο χοροπηδούν.
Ήθελα λοιπόν να δω τι θα μου απαντούσε στην ερώτησή μου: τι σημαίνει αυτή η φρενίτιδα που τον έπιασε και γιατί δεν κάθεται πλέον ήσυχα όπως καθόταν περίπου 20 αιώνες, από τότε που υπάρχει στην ιστορία. Είμαι βέβαιος ότι θα μου έλεγε σε απάντηση: μπίλ μεμ (δεν ξέρω) και θα συνέχιζε να χοροπηδάει.
Και αυτό είναι φυσικό. Οι Τούρκοι δεν ξέρουν γιατί χαίρονται και κορυβακτιούν, αφού δεν γνωρίζουν τι είναι αυτό το καινούργιο φρούτο που τους έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Διότι αν ήξεραν τι είναι Σύνταγμα όπως ξέρουν τι είναι ζερταλί (δηλαδή βερύκοκο) και ποια είναι τα επακόλουθά του όταν τρώγεται άωρο, τότε το φρούτο αυτό θα ήταν πάντοτε όπως ήταν έως τώρα, και όπως είναι και σε εμάς ακόμα, άωρο το φιλελεύθερο πολίτευμα εκεί πάνω, ίσως άλλες θα ήταν οι κινήσεις τους και οι εκδηλώσεις τους και όχι χοροπηδήματα.
Αλλά είναι βέβαιο ότι, όπως πάντοτε, τα πράγματα θα συμβαίνουν εκεί πάνω αντίθετα προς ό,τι λένε τα ιδιαίτερα τηλεγραφήματα και η τελευταία ώρα των εφημερίδων, και ότι κανείς Τούρκος δεν θα χοροπηδάει, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς Τούρκος δεν θα καταλάβαινε τι συνέβη. Και αν καταλάβαινε, ίσως θα γινόταν σοβαρότερος ακόμα, διότι οι Τούρκοι είναι φρόνιμοι και πρακτικοί, και ξέρουν τι ζητούν και τι τους αρμόζει.
Έτσι λοιπόν ποιοι χοροπηδούν και ποιοι αλληλοασπάζονται και ποιοι φωνάζουν ζήτω και ποιοι κάνουν διαδηλώσεις και χαλούν τον κόσμο; Ποιοι άλλοι, παρά οι αιώνιοι φασαριόζοι: οι Έλληνες. Αυτοί τα κάνουν όλα, αυτοί έχουν ξετρελάνει και τους ήσυχους εκείνους ανθρώπους, οι οποίοι το μόνο που πραγματικά επιθυμούσαν και θα επιθυμούν αιώνια είναι η μη μεταβολή, η στασιμότητα, η ακινησία: το ριχάτι.