Η βουλγάρικη συμμορία του Καμπάνωφ δολοφονεί τον Γεώργιο Λάζο και καταστρέφει καλλιέργειες στην Κλεπούσνα 18 Ιουλίου 1907

Φωτό βουλγάρικης συμμορίας 

Οι περισσότεροι κομιτατζήδες δεν είχαν εθνικούς σκοπούς και όνειρα στις ενέργειές των, αλλά απλώς καλύπτονταν κάτω απ' αυ- τούς, για να ικανοποιούν τα πάθη τής φιλοχρηματίας και τής σαρκός των. Αυτοί ήταν τυχοδιώκτες, χωρίς εθνικότητα, θρησκεία, συνείδηση και ιδανικά. Τα καλοκαίρια λεηλατούσαν, άρπαζαν και λήστευαν τους Έλληνες τής Μακεδονίας και όλο τον χειμώνα γλεντούσαν στην Σόφια.

Από τις τακτικές ληστείες, που διέπρατταν σε χρηματαποστολές των τουρκικών ταχυδρομείων, αποδεικνύεται ότι ήταν επαγγελματίες λησταντάρτες. Μερικοί έρχονταν γιά να απαγάγουν ως ομήρους εύπορους Έλληνες, γιά να πάρουν από τις οικογένειές των εκατοντάδες λίρες Τουρκίας ως λύτρα. Οι καταστροφές επίσης ήταν τακτικές από αυτές τις αιμοσταγείς συμμορίες και λειτουργούσανε ως "καμουφλάζ" στον δήθεν βουλγάρικο αγώνα τους.

Στις 18 Ιουλίου 1907, η βουλγαρική συμμορία με αρχηγό τον Καμπάνωφ εισήλθε στο χωριό Κλεπούσνα, σήμερα Αγριανή Σερρών, διαπράττοντας μια σειρά από βίαιες ενέργειες που είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική ελληνική κοινότητα.

Η Επίθεση στην Κλεπούσνα
Δολοφονία του Γεώργιου Λάζου: Στη διάρκεια της επίθεσης, η συμμορία σκότωσε τον Έλληνα Γεώργιο Λάζο. Η δολοφονία αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής τρομοκράτησης και εκφοβισμού της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή.

Καταστροφή Καλλιεργειών: Οι δράστες δεν περιορίστηκαν μόνο στη δολοφονία, αλλά προχώρησαν και στην καταστροφή των καλλιεργειών των χωρικών. Η ενέργεια αυτή είχε στόχο να πλήξει την οικονομική βάση των κατοίκων, προκαλώντας τους περαιτέρω δυσκολίες και εξαθλίωση.

Η Αγριανή βρίσκεται προς τα ανατολικά όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στις νοτιοανατολικές πλαγιές του όρους Μενοίκιο. Απέχει 7 χλμ. Β. από τη Νέα Ζίχνη, 34 χλμ. Α. από τις Σέρρες και 47 χλμ. Ν.-ΝΔ. από τη Δράμα. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Κλεπούσνα (που σήμαινε κλειστό μέρος) και έτσι αναφέρεται το 1920 στο ΦΕΚ 2Α - 04/01/1920 να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Ζηλιαχώβης (Νέας Ζίχνης). Το 1927 με το ΦΕΚ 7Α - 14/01/1927 μετονομάστηκε σε Αγριανή που προέρχεται από την αρχαία Θρακική φυλή των Αγριάνων που κατοικούσε στο Μενοίκιο και η οποία φημιζόταν γα την πολεμική τεχνική και γενναιότητα των ανδρών της. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Αγριανής που υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα Νέας Ζίχνης του Δήμου Νέας Ζίχνης και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 295 κατοίκους. Η τοπική κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, με έκταση 32,612 χμ² (2011).

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος