Οικιακή Μαγειρική, του Ν. Γκινόπουλος, βιβλίο του 1899

Οικιακή Μαγειρική, του Ν. Γκινόπουλος, βιβλίο του 1899
ΝΙΚΟΛ. Σ. ΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΙΚΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
ΗΤΟΙ
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΟΔΗΓΊΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΝ
ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ
ΕΚΔΟΤΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ Ι. ΣΑΛΙΒΕΡΟΣ
« Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ' ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ, ο

Η Οικιακή Μαγειρική του Νικολάου Γκινόπουλου,  μια σειρά από απλές, εύκολες, αλλά γευστικές, παραδοσιακές, ξεχασμένες πλέον, συνταγές, αλλά και μια σειρά  οδηγίες διατροφής, νοικοκυριού και καλής συμπεριφοράς,
κυκλοφόρησε στις απαρχές του Νεοελληνικού Κράτους και της ελληνικής Αστικής Τάξης.

Το σημερινό βιβλίο αποτελεί ακριβή φωτογραφική αναπαραγωγή  εκείνου, με εκτεταμένη εισαγωγή της Μαρίας Τσοσκούνογλου, που καλύπτει τον διαρρεύσαντα χρόνο, κοινωνιολογικά και γευστικά.

Το βιβλίο που αποδείχθηκε διαχρονικής αξίας, πρωτοκυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1899. Πρόκειται για το πιο πλήρες  από τα πρώτα βιβλία με συνταγές μαγειρικής,  από εκείνα, δηλαδή, που έθεσαν τις βάσεις της ελληνικής αστικής μαγειρικής, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Η φωτοαναστατική αυτή επανέκδοση του βιβλίου χρησιμεύει κάλλιστα στο να ξαναμπεί στην ελληνική κουζίνα η υγιεινή, απλή και με πολύ βαθειές ρίζες στην Κωνσταντινούπολη, τη Γαλλία και την Ιταλία μαγειρική τέχνη, που ήλθε στην Αθήνα την εποχή του βιβλίου και που πολιτογραφήθηκε με τον καιρό ως  Ελληνική Αστική Μαγειρική.

Όμως επιβεβαιώνει παράλληλα ότι τα βιβλία με καλές συνταγές Μαγειρικής μέσα στο ιστορικό και λογοτεχνικό τους πλαίσιο, αποτελούν μια σύνθετη και σημαντική πολιτισμική έκφραση, που αξίζει να μελετηθεί και ως αυτοτελής μαρτυρία, αφού, όπως σημειώνει στην Εισαγωγή της η Μαρία Τσοσκούνογλου “κάθε συνταγή είναι μια μικρή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος”

Για το Συγγραφέα:
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Αργος και σπούδασε φιλολογία στην Φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Ο Οδηγός Οικιακής Μαγειρικής είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει και το μοναδικό που έχει θέμα την Μαγειρική. Στην συνέχεια και ενώ θα διορισθεί καθηγητής σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης -θα υπηρετήσει για χρόνια στο ιστορικό Β΄Γυμνάσιο Αθηνών επί της Χέυδεν και Αχαρνών- και θα φτάσει μέχρι τον βαθμό του Γυμνασιάρχη, θα επικεντρωθεί στην μελέτη και την έκδοση λογοτεχνικών ή εκπαιδευτικών βιβλίων.

Όλο το βιβλίο ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος