Το ρολόι των Σερρών στο Εσκί Τζαμί, σε σκίτσο του 1932

 
Το ρολόι των Σερρών στον πύργο που υπήρχε στο Εσκί Τζαμί, σε σκίτσο του 1932, από την εφημερίδα Μακεδονία
Φύλλο: 17/10/1932, Σελίδα: 1

Το δημόσιο ρολόι τοποθετήθηκε την άνοιξη του 1928 και ήταν της εταιρείας “Ωμέγα”.
Το ρολόι είχε θέματα με την λειτουργεία του σχεδόν από την αρχή, μια και η εφημερίδα Ελεύθερος Πολίτης της 8ης Ιουλίου 1928 γράφει ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις όλων των ειδικών, το ρολόι που τοποθετήθηκε από τον Δήμο στον πυργίσκο του Εσκί Τζαμί δεν είναι τέλειο και μετά την πάροδο όχι πολλών μηνών θα αρχίσει να παρουσιάζει ουσιώδεις βλάβες, ώστε να καταστεί άχρηστο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αυτή την άποψη οι ειδικοί, όπως μας δήλωσαν, την στηρίζουν στο γεγονός ότι το ρολόι έχει κατασκευαστεί από ορείχαλκο (μπρούντζο), μέταλλο δηλαδή που υφίσταται φθορά από τη συνεχή τριβή και όχι από χάλυβα όπως συνηθίζεται για όλα τα παρόμοια μηχανήματα. Εκτός από αυτό όμως, το ρολόι του Δήμου δεν κατασκευάστηκε και σύμφωνα με όλες τις υποδείξεις που ορίζουν οι όροι διακήρυξης και της σύμβασης, διότι η περίμετρος της πλάκας του είναι μικρότερη της καθορισμένης και η δύναμη των μηχανισμών του ασθενής.
Επίσης, στις προσόψεις του ρολογιού δεν τοποθετήθηκαν πλαίσια στα οποία να κολληθούν κρυστάλλινες πλάκες που να προστατεύουν τους ωροδείκτες, οι οποίοι κατά τον χειμώνα δεν θα μπορούν να κινηθούν όταν πήζει το χιόνι που θα συσσωρεύεται ανάμεσά τους.
Ο εργολάβος επίσης δεν φρόντισε να κατασκευάσει στο εργοστάσιο του Πειραιά ή των Αθηνών όπου δημιούργησε το ρολόι του και τα απαραίτητα βάρη, τα οποία πρόχειρα ανήρτησε εδώ τοποθετώντας αντί για βάρη ιδιότυπους... τενεκέδες γεμάτους σίδερα και πέτρες βάρους μόνο 120 οκάδων.
Μπορεί τώρα ο καθένας να φανταστεί ποια θα είναι η κατάληξη του ρολογιού και του πυργίσκου σε περίπτωση που κοπεί το λεπτότατο σύρμα από το οποίο κρέμεται ένα από τα βάρη και ανατιναχθεί το άλλο προς τα πάνω. Όλα εκεί θα καταστραφούν και θα μείνει ως ανάμνηση μόνο το γεγονός ότι ο Δήμος επιχείρησε κάποτε να κοσμήσει την πόλη μας με ένα ωραίο ρολόι και αντί για αυτό την επιβάρυνε με ένα άχρηστο μηχάνημα.

«Κατά τας διαβεβαιώσει όλων των ειδικών, το επί του πυργίσκου Εσκή Τζαμί υπό του Δήμου τοποθετηθέν ωρολόγιον της πόλεως δεν είναι τέλειον και μετά πάροδον ουχί πολλών μηνών θ΄ αρχίση να υφίσταται ουσιώδεις βλάβας διά να καταστή άχρηστον εντός βραχυτάτου χρονικού διαστήματος.
Την γνώσιν ταύτην οι ειδικοί -ως μας εδήλωσαν- την στηρίζουν εις το γεγονός ότι το ωρολόγιον έχει κατασκευασθή εξ ορειχάλκου (μπρούντζου)εκ μετάλλου τουτέστιν υφισταμένου φθοράν εκ της συνεχούς τριβής και ουχί εκ χάλυβος όπως συνηθίζεται δι΄ όλα τα τοιούτου είδους μηχανήματα. Εκτός τούτου όμως, το ωρολόγιον του Δήμου δεν κατεσκευάσθη και σύμφωνα προς όλας τας υποδείξεις τας οποίας καθιερούν οι όροι διακηρύξεως και της συμβάσεως διότι η περίμετρος της πλακός του είναι μικροτέρα της καθωρισθείσης και η δύναμις των μηχανών του ασθενής.
Επί τούτοις εις τας προσόψεις του ωρολογίου δεν επτοποθε΄τηθησαν πλαίσια εφ΄ ων να επικολληθούν κρυστάλλιναι πλάκες προστατεύουσαι τους ωροδείκτας, οίτινες κατά τον χειμώνα δεν θα δύνανται να κινηθούν όταν πήγνυται η μεταξύ τούτων παραντιθεμένη χιών.
Ο εργολάβος προς τούτοις δεν προυνόησεν να κατασκαυάση εις το εργοστάσιον του Πειραιώς ή των Αθηνών εις ο εδημιούργησεν το ωρολόγιόν του και τα απαιτούμενα βαρύδια άτινα όλως προχείρως ανήρτησεν ενταύθα τοποθετήσας αντί βαρυδίων ιδιοτύπους… ντενεκέδες πλήρεις σιδήρων και λίθων βάρος 120 οκάδας μόνον.
Δύναται να φαντασθή τώρα πας τις ποίον θα είναι το κατάντημα του ωρολογίου και του πυργίσκου  εις περίπτωσιν καθ΄ ην κοπεί το λεπτώτατον σύρμα εξ ου κρέμεται εν των βαρών και ανατιναχθή το άλλο προς τα άνω. Το παν εκεί θα καταστραφή και θα μείνει βς ανάμνησις μόνον το γεγονός ότι ο Δήμος επεχείρησε να κοσμήσει κάποτε την πόλιν μας με εν ωραίον ωρολόγιον και αντί τούτου την επεβάρυνεν με ένα άχρηστον μηχάνημα.

Για φωτογραφία του 1930 ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος