Σύσκεψη και ψήφισμα αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας στα Σέρρας, 27 Ιουλίου 1979

Εφημερίδα Μακεδονία Φύλλο: 28/7/1979

Σε σύσκεψη αντιπροσώπων των διοικήσεων των αγροτικών συλλόγων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου 1979 στα Σέρρας, εγκρίθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:
Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που πιο απροκάλυπτα εκδηλώθηκε με τη συμφωνία ένταξης στην ΕΟΚ και μάλιστα με τις τελευταίες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και τα άλλα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν και τους αγρότες, όξυνε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα, έκανε πιο επιτακτική την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων, που προβλήθηκαν κατά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς στο πρώτο εξάμηνο του 1979 και δημιούργησε νέα προβλήματα και αντίστοιχα νέα αιτήματα.

Τα αιτήματα των αγροτών των περιοχών μας είναι:

Αναθεώρηση των τιμών ασφάλειας, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής ούτε πριν από τις τελευταίες αυξήσεις. Στα σιτηρά: τουλάχιστον 9,90 δραχμές για το μαλακό, 3,90 δραχμές για το σκληρό και 9,40 για το κριθάρι, και πληρωμή των παραγωγών αμέσως με την παράδοση του προϊόντος. Στη βιομηχανική τομάτα: Να δοθούν τιμές ασφάλειας 3,50-4 δραχμές το κιλό, που μόλις καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Στα ζαχαρότευτλα: Η τιμή των 1.500 δραχμών τον τόνο είναι σήμερα εντελώς απαράδεκτη. Ζητούμε τουλάχιστον 2.000 δραχμές και ζαχαρικό τίτλο 14. Στο βαμβάκι: Στην πρώτη ποιότητα να δοθεί τιμή 40 δραχμές το κιλό και ανάλογες τιμές στις άλλες ποιότητες. Στο ρύζι: Μπλου-μπελ 19, μεγαλόσπερμα 16,80, μεσόσπερμα 15,50 και μικρόσπερμα 15 δραχμές το κιλό.

Παραμένουν και τα άλλα αιτήματα που έχουν σχέση με τις τιμές όπως η εισοδηματική κατά στρέμμα ενίσχυση και η κατάργηση του δεκαλέπτου για τα σιτηρά, η πληρωμή στο εργοστάσιο και η επιβάρυνση των βιομηχάνων με τα μεταφορικά, η επιδότηση της πρώιμης και όψιμης συγκομιδής των τεύτλων, η μη ζαχαρομέτρηση των κορυφών και η ανάληψη των μεταφορικών από τη βιομηχανία ζάχαρης.

Συμμετοχή ουσιαστική εκπροσώπων των μαζικών φορέων της αγροτιάς σε όλους τους οργανισμούς όπως καπνού, βάμβακος κ.α. και υπεύθυνη γνωμοδότηση για τη διαμόρφωση των τιμών ασφάλειας πριν την εξαγγελία τους.

Εξασφάλιση, με μειωμένη τιμή, των καυσίμων για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, όπως και του ηλεκτρικού ρεύματος. Άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των μικρών αγροτικών αυτοκινήτων τις Κυριακές.

Αύξηση των καλλιεργητικών και των άλλων δανείων των αγροτών για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες του κύκλου της παραγωγής.

Άρση του ανοιχτού περιορισμού καλλιεργειών όπως της τομάτας, του καπνού, του ρυζιού και του συγκαλυμμένου, όπως των ζαχαρότευτλων, του σταριού, των ροδάκινων, του βαμβακιού και ενίσχυση των παραδοσιακών ή δυναμικών καλλιεργειών. Ίδρυση ζαχαρουργείου στη Θεσσαλία.

Πλήρης απορρόφηση της παραγωγής, άνοιγμα και διεύρυνση των αγορών των σοσιαλιστικών και τρίτων χωρών για τα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα με αποφασιστικά και έγκαιρα μέτρα για την εσωτερική αγορά.

Εξασφάλιση της παραγωγής από όλες τις ζημιές και αποζημιώσεις των αγροτών κατά 100% από τον ΟΓΑ. Καταβολή αποζημιώσεων για τις περυσινές και φετινές καταστροφές. Συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών στις εκτιμήσεις των ζημιών.

Κατάργηση των δίγραμμων επιταγών, που ιδιαίτερα σήμερα είναι ολέθριες για τους παραγωγούς.

Αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα επίπεδα των κατώτερων συντάξεων των άλλων ασφαλιστικών φορέων. Συνταξιοδότηση του αγρότη στα 60 χρόνια και της αγρότισσας με ανεξάρτητη σύνταξη στα 55. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Περιορισμός της ασυδοσίας των μονοπωλίων, μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων και αντιμετώπιση της μάστιγας των μεσαζόντων με τη χρηματοδότηση και άλλες ενισχύσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, ώστε να αναλάβουν όλο το κύκλωμα της παραγωγής, συσκευασίας, διακίνησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων προς όφελος των παραγωγών.

Αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αυτά αιτήματα η κυβέρνηση, με το στόμα του αρμόδιου υπουργού απάντησε στη ΓΣΑΣΕ: «...αποκλείεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή των τιμών των αγροτικών προϊόντων και αν δεν καλλιεργείτε τα χωράφια σας, εγκαταλείψτε τα και γίνετε εργάτες».

Το κείμενο αυτούσιο: 
«Η ἀντιαγροτική πολιτική της κυ βερνησης, που πιὸ ἀπροκάλυπτα ἐκ δηλώθηκε μὲ τὴ συμφωνία ένταξης στην ΕΟΚ και μάλιστα με τις τε λευταίες αὐξήσεις των τιμών στα καύσιμα καὶ τὰ ἀλλα κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν καὶ τοὺς ἀν γρότες, όξυνε ἀκόμα περισσότερο τὰ προβλήματα, έκανε πιὸ ἐπιτακτι κὴ τὴν ἀνάγκη ἱκανοποίησης των αίτημάτων, που προβλήθηκαν κατά τῆς ἀγωνιστικές κινητοποιήσεις της ἀγροτιάς στο πρώτο ἐξάμηνο του 1979 και δημιούργησε νέα προβλή ματα καὶ ἀντίστοιχα νέα σἶτήματα. »Τὰ αἰτήματα τῶν ἀγροτών των
περιοχών μας είναι: 1. Αναθεώρηση των τιμών ἀσφά λειας, ποὺ δὲν καλύπτουν το κάν στος παραγωγής οὔτε πρῖν ἀπὸ τις τελευταίες αυξήσεις. Στα σιτηρά:
τουλάχιστο 9,90 δρχ. γιὰ τὸ μαλα και 3.90 σκληρά καὶ 9,40 γιὰ τὸ κριθάρι, πολύ περισσότερο ποὺ θὰ πληρώνονται ἀμέσως μὲ τὴν παράδοση του προϊόντος οἱ παραγω γοι. Στη βιομηχανική τομάτα: Να δοθούν τιμές ἀσφάλειας 3,50-4 δρχ. στο κιλό, που μόλις καλύπτουν τὸ κόστος παραγωγής. Στα ζαχαρότευ τλα: Η τιμή των 1.500 δρχ. στον τόννο εἶναι σήμερα ἐντελώς ἀπαρά δεκτη. Ζητούμε τουλάχιστον 2.000 και με ζαχαρικό τίτλο 14. Στο βαμ βάκι. Στην πρώτη ποιότητα να δου θεί τι 40 δρχ. το κιλό καὶ ἀνά- λογες τιμές στις άλλες ποιότητες. Στο ρύζι. Μπλού - μπέλ 19, μεγα λόσπερμα 16,80, μεσόσπερμα 15,50 καὶ μικρόσπερμα 15 δρχ. το κιλό.
«Παραμένουν καὶ τὰ ἀλλὰ αἰτή ματα που έχουν σχέση με τις τιμές ὅπως ἡ εἰσοδηματική κατά στρέμ μα ἐνίσχυση καὶ ἡ κατάργηση του 10λέπτου γιὰ τὰ σιτικά, ἡ πληρωτης στο εργοστάσιο καὶ ἡ ἐπιβα ρυνση των βιομηχάνων μὲ μ τὰ με ταφορικά, 1 ἡ ἐπιδότηση της πρώϊμης και όψιμης της συγκομιδής των τεύτλων ή μη ζαχαρομέτρηση των κορυφών η μεταφορικών και η ανάληψη των πὸ τὴν βιομηχανία ζαχάρεως, ά
νεξάρτητη τιμή της πολλίπος κ.α. 2. Συννετοχή ουσιαστική έκτρα σώπων των μαζικών φορέων τῆς ἀν πανελλήνι γροτιάς σε όλους τους ως παν ους ὀργανισμούς όπως καπνού, καπνού, βάμ βάχος κ.α, καὶ ὑπεύθυνη γνωμοδό στη διαμόρφωση τῶν τῶν τι μῶν ἀσφάλειας πρὶν τὴν ἐξαγγελία
3. Εξασφάλιση, με μειωμένη τιμή τους καυσίμων για όλα τὰ ἀγροτικά μη χανήματα, όπως καὶ ἠλεκτρικού ρεύ ματος. Άρση της απαγόρευσης και κλοφορίας των μικρών αγροτικών αὐτοκινήτων τις Κυριακές,
4. Αύξηση των καλλιεργητικών καὶ τῶν άλλων δανείων των άγρο των γιὰ νὰ μπορούν να ανταποκρι θούν στις αυξημένες δαπάνες που κύκλου της παραγωγής
5. Άρσης του ανοιχτού περιορι σμού καλλιεργειών όπως της τομάν τους καπνού, ρυζιού ή του συγκαλυμ μένου, όπως των ζαχαρότευτλων, σταριού, ροδάκινων, βαμβακιού και και ενίσχυση τ των παραδοσιακών ή δυναμικών καλιεργειών. Ιδρυση του Ακτού ζαχαρουργείου στη Θεσσαλία. 6. Πλήρης απορρόπηση της παρα γωγής, αν άνοιγμα καὶ διεύρυνση τῶν ἀγορών τῶν σοσιαλιστικών και τρίτων χωρών γιὰ τὰ ἑξαγώγιμα ἀγροτικά προϊόντα καὶ μὲ ἀποφαν σιστικά και έγκαιρα μέτρα για την
ἐσωτερική αγορά. 7. Εξασφάλιση της παραγωγής Από όλες ες τις ζημιές και καὶ ἀποζημιο ώσεις τους τως κατά 100% από μέρους του ΟΓΑ. αταβολή αποζημιώσει ων για τις περυσινές και φετινές καταστροφές. Συμμετοχή εκπροσώ πων τῶν ἀγροτών στις εκτιμήσεις των ζημιών.
8. Κατάργηση των δίγραμμων ἐν πιταγών, που ἰδιαίτερα σήμερα και παντά ολέθρια για τους παραγω γούς
9. Λύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στὰ ἐπίπεδα των κατώτερων συντάξεων τῶν ἄλλων ασφαλιστι κών φορέων. Συνταξιοδότηση του ο γρότη στα 60 χρόνια καὶ τὴ της αν γρότισσας μὲ ἀνεξάρτητη σύνταξη στα 155. Πλήρης ιατροφαρμακευτι κή περίθαλψη.
10. Περιορισμός τῆς ἀσυδοσίας τῶν μονοπωλίως, μεγαλεμπόρων, βειν ομηχάνων καὶ ἀντιμετώπιση της μάστιγας των μεσαζόντων με τη χρηματοδότηση και άλλη ἐνίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ὥστε νὰ ἀναλάβουν όλο το κύκλωμα της παραγωγής - συσκευγισίας Βινικίνησης - διάθεσης των αγρο τικών προϊόντων προς όφελος των παραγωγών.
«Αντί νὰ ἱκανοποιήσει τα δίκαια αὐτὰ αἰτήματα ἡ Η κυβέρνηση, με το στόμα του αρμόδιοι υπουργού αν πάντησε της ΓΣΑΣΕ «... ἀποκλείεται όποιαδήποτε αναπροσαρμογή · τῶν τιμών ἐν δὲν σας γροτικών προϊόντλιν καὶ αν δε καλλιεργείτε τα χεων ράφια σας, εγκαταλείψτε τα και γίνετε εργάτες».
«Γιὰ τὴν ἀπόκρουση της νέας έ · πίθεσης των μονοπωλίων και της Η κυβέρνησης ενάντια στο πενιχρό εἰ σόδηιια τῶν ἀγροτών, γιὰ τὴν ἐπε ράσπιση του μόχθου τους, για την αποτροπή του ξεκληρίσματός τους που επιταχύνεται, καθορίζουμε:
α) Ο Λύγουστος να είναι μήνας ἀγωνιστικών ἐκδηλώσεων των αν γροτών της Μακεδονίας - Θράκης καὶ Θεσσαλίας για την διεκδίκηση
των δικαίων αίτημάτων τους. β) Κάθε αγροτικός σύλλογος να προγραμματίσει και να οργανώσει κινητοποιήσεις, κλιμακωμένες από τα χωριά μέχρι τις πόλεις του χώ μου του, σε μέρες καὶ με μορφές που προσφέρονται καλύτερα. γ) Να πραγματοποιηθεί απεργία
- ἀποχή τῶν παραγωγῶν ἀπ' ὅλα τα ζαχαρουργεία, που την ·έναρξη καὶ τη διάρκειά της θὰ ὁρίσουν ἐν ξουσιοδοτημένοι ἐκπρόσωποί μας, με ταυτόχρονη παράσταση έπιτρο πῆς στοὺς ἁρμόδιους υπουργούς.
Το προεδρείο της οργανωτικής ἐπιτροπῆς · τῶν ἀγροτικῶν συ συλλό γων Μακεδονίας Θράκης μαζί με τη Συντονιστική τῆς Θεσσαλίας να αποτελέσουν την κοινή επιτρο τὴ ἀγώνα για τις ἐκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγου στο
«Καλούμε τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις τους, τα όργανα
της τοπικῆς αὐτοδιοίκησης, τα ματεία καὶ τ τα εργατικά κέντρα, τις μαζικές ὀργανώσεις τῶν διοτε χνών Επαγγελματιών - - εμπόρων - επιστημόνων (Ιδιαίτερα τῶν γεωπό νων), όλους τους μαζικούς φορείς τῶν περιοχών μας, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιη ἀγώνα τῶν ἀγροτών π που διεξάγε ται για παρόμοια ή κοινά με τα δικά τους αἰτήματα»,

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος