Το 34άρων ετών «Παλατάκι» του ΠΑΟΚ και η ανάγκη για νέο γήπεδο.

Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας και η ανάπτυξη των κατασκευών επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη των γηπέδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Καθώς ο κόσμος προχωρά μπροστά και οι απαιτήσεις των θεατών και των αθλητών αυξάνονται, η ανάγκη για σύγχρονες, λειτουργικές και τεχνολογικά προηγμένες αθλητικές εγκαταστάσεις γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

Για να ακολουθήσουμε αυτήν την πορεία του "πολιτισμού", οι νέες δομές και έργα που πρέπει να δημιουργηθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

Σύγχρονες Υποδομές: Τα γήπεδα πρέπει να διαθέτουν προηγμένες κατασκευαστικές τεχνολογίες που προσφέρουν ασφάλεια, αντοχή και αισθητική. Ειδικά υλικά και αρχιτεκτονικές λύσεις που εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους θεατές και τους αθλητές.

Τεχνολογικές Καινοτομίες: Η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τη βελτίωση της εμπειρίας των θεατών, όπως Wi-Fi υψηλής ταχύτητας, εφαρμογές για την καλύτερη εξυπηρέτηση, καινοτόμα συστήματα φωτισμού και ήχου, καθώς και προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Περιβαλλοντική Ευαισθησία: Οι νέες κατασκευές πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της βιωσιμότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και ενσωματώνοντας λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Πολυχρηστικότητα: Τα γήπεδα πρέπει να είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η χρήση τους και η απόδοσή τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Εξυπηρέτηση και Άνεση: Η εμπειρία των θεατών πρέπει να είναι στο επίκεντρο, με άνετες θέσεις, καλές υποδομές υγιεινής, χώρους εστίασης και αναψυχής, καθώς και εύκολη πρόσβαση και στάθμευση.

Με την υιοθέτηση αυτών των προσεγγίσεων, τα νέα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις και να προσφέρουν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους τους χρήστες. Η επένδυση σε τέτοιες δομές όχι μόνο ενισχύει την αθλητική δραστηριότητα, αλλά προωθεί και την πολιτιστική ανάπτυξη και την τουριστική έλξη μιας περιοχής.

Δυστυχώς αυτο δεν συμβαίνει στην Μακεδονία, που σε αυτόν τουλάχιστον τον τομέα αυτόν. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε το "Παλατάκι" του ΠΑΟΚ. Που θεωρούμε πως είναι ένα σύγχρονα γήπεδο. 

Όχι δεν είναι., είναι ένα γήπεδο, 34 ετών. Δεν ειναι σύγχρονο, δεν παρέχει τίποτα από τα σύγχρονα γήπεδα. Ο ΠΑΟΚ αξίζει ένα νέο γήπεδο, μεγαλύτερης χωρητικότητας με όλη την νέα τεχνολογία . 

Φυσικά και δεν θα την έχει, Όλα σταματάν σε ένα "μια χαρά εινει" ή σε ένα "έχουμε μεγαλύτερα θέματα", αλλά η αλήθεια είναι μία, ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΙΝΑΙ 34ΆΡΩΝ ΕΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ.

Αλλά ας δούμε την ιστορία του που μοιάζει ως ενα σημείο με το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Ηταν Μάρτιος του 1990 όταν θεμελιώθηκε για πρώτη φορά το κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην περιοχή της Πυλαίας, το γνωστό σε όλους μας σήμερα «Παλατακι» ή «PAOK Sports Arena» όπως είναι η επίσημη ονομασία του.
Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μεγάλη κουβέντα γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί, της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά και το ΣΕΦ, με την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να δείχνει αποφασισμένη να ξεκινήσει μία σειρά από νομοθετικές τροπολογίες προκειμένου να «χτιστούν» νέα γήπεδα.

Με αφορμή το γεγονός αυτό το SDNA γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται την ημέρα που ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ μέσα από συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του ιδιόκτητο κλειστό γήπεδο στην Πυλαία, το σημερινό «Παλατάκι».


Ηταν σαν σήμερα το 1990 όταν έγινε η πρώτη θεμελίωσή του με τους αδερφούς Δεδέογλου που έκαναν την δωρεά των οικοπέδων, αλλά και τον Νίκο Βεζυρτζή που ήταν ο τότε πρόεδρος να παίζουν μεγάλο ρόλο στο σπουδαίο αυτό έργο, που δέκα χρόνια μετά έγινε πραγματικότητα.

Το πρωί της 18ης Μαρτίου του 1990 η θεμελίωση έγινε παρόντων των αδερφών Δεδέογλου, της διοίκησης του ΠΑΟΚ, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου. Για γραφειοκρατικούς ωστόσο λόγους, το όνειρο του Νίκου Βεζυρτζή, δεν κατάφερε να υλοποιηθεί άμεσα, γι’ αυτό το 1995 έγινε και νέα τελετή αγιασμού θεμελίωσης του γηπέδου.


Τελικά, για να «ξεμπλοκάρει» ο κρατικός μηχανισμός και να «τρέξουν» οι διαδικασίες χρειάστηκε η πολύτιμη – όπως αποδείχτηκε – παρέμβαση του Γιώργου Βασιλακόπουλου, που κατάφερε μέσω της FIBA να ορίσει το υπό ανέγερση γήπεδο του ΠΑΟΚ ως υποψήφια έδρα του Final-4 της Euroleague.

Αυτός ήταν και ο «χρυσός» όπως αποδείχτηκε τρόπος για την ανέγερση του γηπέδου που άνοιξε τις πύλες του στην 1η του Απρίλη του 2000.

Δείτε τα όσα αναφέρει το επίσημο σάιτ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στην ενότητα για το γήπεδο:

Ήταν πρωταπριλιά του 2000, αλλά δεν ήταν ψέματα. Το νεότευκτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η PAOK SPORTS ARENA, άνοιξε τις πύλες και υποδέχτηκε το 6ο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο πρώτος επίσημος αγώνας που διεξήχθη στο γήπεδο του, ήταν ο πρώτος ημιτελικός του φάιναλ φορ, μεταξύ της ΑΕΚ και του Αμαρουσίου. Η ΑΕΚ πέρασε στον τελικό, πήρε το Κύπελλο, αλλά ο Anatoli Zurbenko ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο καλάθι στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Χρειάστηκε να περάσουν 47 ημέρες και να διεξαχθούν πρώτα οκτώ επίσημα παιχνίδια στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, ώσπου να έρθει η μεγάλη στιγμή. Στις 17 Μαΐου 2000, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε για πρώτη φορά, σε επίσημο παιχνίδι, στο νέο του γήπεδο. Σε ένα ανεπανάληπτο παιχνίδι και με κατάμεστο γήπεδο, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε -για τον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος της Α1- τον Παναθηναϊκό, από τον οποίο μπορεί να έχασε και εκείνο το παιχνίδι, αλλά και το πρωτάθλημα, αλλά ήταν ήδη κερδισμένος με την τεράστια παρακαταθήκη αυτού του γηπέδου.

Δύο ημέρες πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι, στις 30 Μαρτίου 2000, πραγματοποιήθηκε αγιασμός του γηπέδου και μαζί η πρώτη προπόνηση της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην PAOK SPORTS ARENA! Ακολούθησαν οι τέσσερις αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, αλλά και τέσσερα ακόμη παιχνίδια, αυτή την φορά για το φάιναλ φορ της Euroleague, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει στον τελικό την Maccabi Tel Aviv και να κατακτά το τρόπαιο.

Η PAOK SPORTS ARENA, μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 8.000 θεατές (8.142 καθίσματα), διαθέτει ακόμα... 502 θέσεις πάρκινγκ για ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και ειδικό χώρο για στάθμευση λεωφορείων.


Μπορεί το πρώτο επίσημο παιχνίδι να έγινε την 1η Απριλίου του 2000, αλλά για την ολοκλήρωση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη θεμελίωση (18 Μαρτίου 1990) και δώδεκα από την ιστορική δωρεά του αείμνηστου Ιωάννη Δεδέογλου (17 Ιουνίου 1988)! Ο μέγας ευεργέτης του ΠΑΟΚ, Ιωάννης Δεδέογλου, μαζί με τον αδερφό του Θανάση Δεδέογλου, που δώρισε με την σειρά και νέο οικόπεδο στον ΠΑΟΚ το 1991, έβαλαν το πρώτο λιθαράκι για την κατασκευή ενός από τα πλέον υπερσύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 26 Μαρτίου 1991, αποτέλεσε τον πρώτο και εξόχως σημαντικό μοχλό πίεσης, για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου. Ο δρόμος όμως, ήταν μακρύς. Στις 11 Δεκεμβρίου 1991 και αφού έχει γίνει η δημοπράτηση του έργου, γίνεται γνωστό ότι το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 4.800 μόνιμων θέσεων και 1.200 πτυσσόμενων. Ο συνολικός αριθμός της χωρητικότητας (6.000 σύμφωνα με την πρώτη μελέτη) θα αποτελέσει για αρκετά χρόνια σημείο τριβής και διαφωνιών, αλλά το βασικότερο πρόβλημα θα προκύψει από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1995, γίνεται τελετή αγιασμού θεμελίωσης του έργου, αλλά το γήπεδο δεν προχωρά, καθώς υπάρχει αίτημα για αύξηση της χωρητικότητάς του, γεγονός που οδηγεί σε νέα καθυστέρηση. Στις 30 Οκτωβρίου 1996, εγκρίνεται η νέα προμελέτη του έργου, που προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας σε 8.500 θέσεις, και η πρόταση για ανάθεση στην Θεσσαλονίκη και το γήπεδο του ΠΑΟΚ, της διοργάνωσης του φάιναλ φορ της Euroleague, λειτουργεί ως έκτακτο μέτρο πίεσης για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο στην ώρα του. Στις 17 Μαΐου 1999, η FIBA αποφασίζει οριστικά την διεξαγωγή του φάιναλ φορ στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και οι εργασίες επιταχύνονται με γοργούς ρυθμούς. Αποτέλεσμα; Το γήπεδο είναι έτοιμο και φιλοξενεί τελικά, όχι μόνο το φάιναλ φορ της Euroleague (18 & 20 Απριλίου 2000), αλλά τρεις περίπου εβδομάδες νωρίτερα και το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος (1 & 2 Απριλίου 2000). Στις 17 Μαΐου του 2000, διεξάγεται το πρώτο επίσημο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και τα εισιτήρια του αγώνα με τον Παναθηναϊκό γίνονται ανάρπαστα. Μαζί και τα αναμνηστικά μπλουζάκια. Όλοι θέλουν να δουν το νέο γήπεδο, που αποτελεί πλέον τη νέα έδρα της ομάδας και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού