Εντολή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος προς τον Παπάζογλου για να προβεί σε μυήσεις, 5 Ιουλίου 1904
Το έγγραφο ενημερώνει ότι δόθηκε πληρεξούσιο στον ζηλωτή Τέκτονα και ένθερμο πατριώτη Ιωάννη Παπάζογλου με αριθμό 610. Ο Παπάζογλου έλαβε την εντολή να προβεί σε μυήσεις Τεκτόνων Ελλήνων στη Μακεδονία, με σκοπό να ιδρυθεί μια στοά στις Σέρρες.
Η στοά θα πάρει την ονομασία «Αριστοτέλης» υπ’ αριθ. 36 Ανατ. Σερρών και τα εγκαίνια θα γίνουν την ίδια χρονιά (1904).
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ιδρυθεί και η Στοά της Δράμας. Το ργο ανατέθηκε στη Στοά «Φίλιππος» υπ’ αριθ. 38 Ανατ. Θεσσαλονίκης (εγκ.1907). Οι ιθύνοντες της Στοάς αυτής αδ. αδ. Δημήτριος Μαργαρίτης και Φιλώτας Παπαγεωργίου έστειλαν το μέλος της Στοάς αδ. Χρήστο Καραγκιόζη, στη Δράμα, μαζί με τον αδ. Σταμούλη Κώτσιο της Στοάς «Αριστοτέλης» Η στοά της Δράμας υπάρχει και σήμερα.
Η Στοά των Σερρών έδρασε κυρίως μεταξύ του 1904 και 1908 κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα. Το ’13 προ του προελαύνοντος Ελληνικού στρατού, οι Βούλγαροι έκαψαν την πόλη και συνέλαβαν πολλούς προκρίτους ως ομήρους και τους απήγαγαν.Το κτίριο, τα αρχεία και τα έπιπλα της Στ.·. καταστράφηκαν, συνελήφθησαν ο Σεβ.·. Αναστ. Χρυσάφης, ο Α’ Επόπτης Κων/νος Σταμούλης, ο Β’ Επόπτης Νέστωρ Φωκάς και ο ιατρός Λεωνίδας Παπαπαύλου Διδ.·. Τέκτων και ενώ τους οδηγούσαν στην εξορία, τους κατακρεούργησαν. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ.Ο Σπ. Ματσούκας ο Τυρταίος του Μακεδονικού αγώνα στην κατάμεστη εκκλησία των Σερρών, ενώ το πλήθος είχε αναλυθεί σε λυγμούς, απήγγειλε το ποίημα «Ξυπνάτε από τα μνήματα δεν είστε πια ραγιάδες, ξυπνάτε κι’ ήλθε πασχαλιά». Και δίπλα σ’ αυτούς εργάσθηκαν για τον αγώνα οι πρόξενοι μας Ι. Στουρνάρας, Αντ. Σαχτούρης και οι Ι. Δέλλιος , Δημ. Σάρρος, Αν. Γαλδάμης δάσκαλοι οδηγοί της νεολαίας.
Η στοά είχε και άτομα που δεν ήταν από τον Νομό Σερρών. Όπως και το αντίθετο, αρκετοί Σερραίοι ανήκαν σε άλλες στοές. Όπως πχ ο Αλεξανδρίδης Κάρολος (Αντεπιστέλλον µέλος 1961-1977) Γεννήθηκε το 1885 στις Σέρρες και απεβίωσε το 1977. Σπούδασε Ιατρική στην Λειψία και Μόναχο. Τακτικός καθηγητής Α’ Παθολογικής κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Συνέγραψε πολλά συγγράµµατα και έλαβε ανώτερα παράσηµα ελληνικά και ξένα. Εισήλθε στην Στ.·. Φίλιππος στις 10 Οκτωβρίου 1919. και ο Δίγκας Δημήτριος ΣΤ:. Φίλιππος (Σέρρες 1878 – 1974) Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη. Εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα εισήλθε στην πατριωτική απελευθερωτική οργάνωση ΄΄Ο.Κ΄΄ Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως του τέκτονα Αθαν. Σουλιώτη. Μετά την επανάσταση των Νεοτούρκων (1908) εξελέγη από το Ελληνικό στοιχείο της Ανατ. Μακεδονίας, βουλευτής στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο, (1908-1912). Στα χρόνια αυτά είχε έντονη και στενή ΄΄εθνική ΄΄ συνεργασία με τον Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄. Μετά τους ένδοξους Βαλκανικούς πολέμους συνεργάστηκε με τον Ελευθ. Βενιζέλο. Το 1915 εξελέγη βουλευτής Σερρών. Συμμετείχε στη Κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης, ως υπουργός Δικαιοσύνης (1916-1917). Στη συνέχεια έγινε υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών, έως το 1920. Ήταν εισηγητής της Δημοτικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία. Επίσης σημαντικό έργο του ήταν η σύστασης και συγκρότησης Δικαστηρίων ανηλίκων. Συμμετείχε στην επιτροπή διαμόρφωσης του Αστικού κώδικα. Το 1929 εξελέγη Γερουσιαστής Θεσσαλονίκης και πάλι υπουργός Δικαιοσύνης με συμμετοχή στο Β΄Νομοθετικό σώμα. Το 1930-32 έγινε υπουργός Συγκοινωνιών. Εκλέχθηκε κι άλλες φορές βουλευτής. Μετά τον μεγάλο πόλεμο επί κυβερνήσεως Τσαλδάρη- Σοφούλη έγινε και πάλι υπουργός Αεροπορίας.