Συνελήφθη ο Δημήτριος Μισυρλής από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο, 5 Ιουλίου 1941
Ο Δημήτριος Μισυρλής (1884-1952) ήταν ένας σημαίνων Έλληνας εκπαιδευτικός και πατριώτης, του οποίου η ζωή και η καριέρα είχαν μεγάλη επιρροή στην εκπαίδευση και στην ιστορία της Μακεδονίας. Γεννημένος στις Σέρρες, διακρίθηκε για τον ρόλο του στον Μακεδονικό Αγώνα, υπηρετώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του Ελληνικού Προξενείου Σερρών και της κεντρικής επιτροπής του αγώνα στην Αθήνα.
Εκπαιδευτική Καριέρα
Αρχική Διδασκαλία: Ξεκίνησε τη διδακτική του καριέρα στη Τζουμαγιά και στις Σέρρες.
Γυμνασιάρχης Έδεσσας: Το 1920 διορίστηκε γυμνασιάρχης στην Έδεσσα.
Γενικός Επιθεωρητής: Το 1935 έγινε Γενικός Επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.
Ανώτατο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο: Το 1945 διορίσθηκε μέλος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της χώρας, θέση που διατήρησε μέχρι το 1949.
Σύνδεσμος του Μακεδονικού Αγώνα
Ο Μισυρλής διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα, λειτουργώντας ως σύνδεσμος μεταξύ του Ελληνικού Προξενείου Σερρών και της κεντρικής επιτροπής στην Αθήνα, συμβάλλοντας σημαντικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό.
Διωγμός και Φυλάκιση
Στις 5 Ιουλίου 1941, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο Επταπύργιο με την κατηγορία της φιλίας προς τους Αγγλοαμερικανούς. Η σύλληψή του αποδεικνύει την έντονη πατριωτική του στάση και τις επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες αγωνίζονταν οι Έλληνες πατριώτες εκείνη την εποχή.
Συγγραφική Δραστηριότητα και Κληρονομιά
Ο Δημήτριος Μισυρλής συνέγραψε πολλές μελέτες και άρθρα με ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αφήνοντας σημαντικό έργο πίσω του. Υπήρξε επίσης ένας από τους ιδρυτές της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών της Θεσσαλονίκης.
Πέθανε στις 12 Απριλίου 1952, κληροδοτώντας τη βιβλιοθήκη του στο Δήμο Σερρών, αφήνοντας ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κεφάλαιο για τις επόμενες γενιές.