Απεβίωσε ο Δικαστικός Αναστάσιος Πολυζωΐδης, 7 Ιουλίου 1873

Στις 7 Ιουλίου 1873, απεβίωσε ο Αναστάσιος Πολυζωΐδης, ένας σημαντικός υποστηρικτής της δικαιοσύνης από τις Σέρρες. Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1802 στο Μελένικο και έλαβε την αρχική του εκπαίδευση στη σχολή του Μελένικου υπό τον διάσημο δάσκαλο Χριστόφορο Φιλητά. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σχολή των Σερρών και, σε ηλικία 16 ετών, μετακινήθηκε στη Βιέννη και από εκεί στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης, όπου σπούδασε νομικά και ιστορία. Ακολούθως, φοίτησε και στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Το 1821, ο Πολυζωΐδης μετέβη στο Μεσολόγγι, όπου ανέπτυξε στενή φιλία με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο οποίος τον διόρισε Γραμματέα του εκτελεστικού και τον έβαλε να εργαστεί για τη διακήρυξη της 15ης Ιανουαρίου 1822, που εξέδωσε η Α΄ Εθνοσυνέλευση. Με τα εξαιρετικά προσόντα του, κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του πρώτου δανείου για την Ελλάδα στο Λονδίνο, και του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Πολίτη» της Δυτικής Ελλάδας.

Όταν ο θάνατος της μητέρας του και η δήμευση της περιουσίας του από τους Τούρκους τον βρήκαν στο Παρίσι, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στο αγαπημένο του Μελένικο. Με την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Καποδίστρια, έγινε δημοσιογράφος και εξέδωσε την εφημερίδα «Απόλλωνας», ενώ μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του απέτυχε. Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, η Αντιβασιλεία του Όθωνα αναγνώρισε τις ικανότητες και το ήθος του και τον διόρισε πρόεδρο Πρωτοδικών του Ναυπλίου.

Η κορυφαία πράξη του Πολυζωΐδη ήταν η άρνησή του, μαζί με τον Γεώργιο Τερτσέτη, να καταδικάσουν άδικα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Για αυτή του την πράξη, η κυβέρνηση τους απέλυσε, τους φυλάκισε και τους έφερε σε δίκη για ανυπακοή. Ο βασιλιάς Όθωνας, όταν ενηλικιώθηκε, τους αποκατέστησε. Από τότε, ο Πολυζωΐδης αγωνίστηκε με όλη του την ψυχή για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας τον περί τύπου νόμο στις 23 Νοεμβρίου 1837. Τελευταία του θέση ήταν ως νομάρχης Αττικοβοιωτίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος