Κωνσταντίνος Βαφείδης
Ο Κωνσταντίνος Βαφείδης Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κυρός Κωνσταντίνος. (περ. 1849-1899)
Ο Κωνσταντίνος Βαφείδης γεννήθηκε στα Εξ Μάρμαρα της Κωνσταντινουπόλεως περί το 1849. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1869 αφού υπέβαλε διατριβή με τίτλο "Περί της διά του Ελληνισμού Ευαγγελικής του κόσμου προπαρασκευής". Στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Ακαδημία Κιέβου. Το 1870 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και διορίστηκε Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 1878 οπότε διορίστηκε Προϊστάμενος της Ελληνικής Κοινότητος Καλκούτας της Ινδίας. Στις 13 Αυγούστου 1878 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Δέρκων Ιωακείμ, λαβών και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Το 1881 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και διορίστηκε επόπτης των Σχολών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1885 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Μαρωνείας. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυζίκου Νικόδημος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σερρών Ναθαναήλ, Μελενίκου Προκόπιο, Δεβρών Άνθιμο και Σάμου Γαβριήλ. Στις 18 Οκτωβρίου 1888 εξελέγη Μητροπολίτης Σερρών έχοντας συνυποψηφίους τον Μητροπολίτη Ικονίου Αμβρόσιο και τον Επίσκοπο Χαριουπόλεως Γεννάδιο.
Το 1891 στάθηκε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έτος διαφωνιών στα κοινοτικά, εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της Ελληνικής Κοινότητας των Σερρών.
Αυτές οι διαφωνίες κατέληξαν στο κλείσιμο των σχολείων και την αποπομπή του μητροπολίτη Κωνσταντίνου Βαφείδη, ενώ την θέση του πήραν ο Ναθαναήλ Προύσης και Κωνστάντιος Κασσανδρείας – Επίτροποι
Την 1 Φεβρουαρίου 1892 εξελέγη Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης έχοντας συνυποψηφίους τους Μητροπολίτες Αίνου Λουκά και Στρωμνίτσης Καλλίνικο. Την 1 Αυγούστου 1896 εξελέγη Μητροπολίτης Διδυμοτείχου έχοντας συνυποψηφίους τον Μητροπολίτη π. Μαρωνείας Γαβριήλ και τον Επίσκοπο Ηλιουπόλεως Ταράσιο. Εκοιμήθη στις 26 Απριλίου 1899. Υπήρξε αδελφός του αμέσου διαδόχου του στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου Μητροπολίτου Φιλαρέτου.