Νικόλαος Δ. Σταυρίδης

 Πρόσωπα | Επιλογή ανά θέμα | Τελευταίες αναρτήσεις
Ο Νικόλαος Δ. Σταυρίδης (8 Μαρτίου 1904 - 8 Μαρτίου 1933) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός.

Γιος του αγωνιστή και Μακεδονομάχου Δημητρίου Σταυρίδη, ασχολήθηκε από πολύ νέος με την δημοσιογραφία, εκδίδοντας (1923) την δισεβδομαδιαία εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος", μαζί με τον Ιάκωβο Ζαγκαρόλα.

Ανέλαβε διευθυντής της "Δισεβδομαδιαίας εφημερίδας ακραιφνών φιλελευθέρων αρχών" "Αλήθεια", που εκδόθηκε το 1929. Λίγο αργότερα ακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Για πρώτη φορά ήταν υποψήφιος βουλευτής, έχοντας σημαίνοντα ρόλο στη Νεολαία των Φιλελευθέρων, το 1932.

Εξελέγη βουλευτής Σερρών με το Κόμμα Φιλελευθέρων το 1933. Απεβίωσε από φυματίωση, 3 ημέρες μετά την εκλογή του και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του.

Στις 9 Μαρτίου 1933, στις 04:00 τα ξημερώματα πέθανε, ανήμερα των γενεθλίων του και σε ηλικία μόλις 29 χρόνων από την επάρατη νόσο της εποχής, που ήταν η φυματίωση, ο νεοεκλεγείς βουλευτής και γνωστός Σερραίος δημοσιογράφος Νικόλαος Σταυρίδης.

Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1904. Από μικρός ακόμη γνώρισε καλά τη φτώχεια και την ορφάνια, μιας κι έχασε τον πατέρα του Δημήτρη Σταυρίδη, πριν καλά τον γνωρίσει. Ο πατέρας του αγωνίστηκε για την ελευθερία στα δύσκολα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, με αποτέλεσμα να φυλακισθεί στο Γεντί Κουλέ και η υγεία του να τραυματιστεί ανεπανόρθωτα.

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν καλός μαθητής στο σχολείο και λίγα χρόνια αργότερα πραγματοποίησε το πρώτο του όνειρο. Εξέδωσε τη (δις) εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα με τον τίτλο «Ελεύθερος άνθρωπος». Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας του κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Απριλίου 1923, με υπεύθυνο και διευθυντή τον ίδιο και συνυπεύθυνο τον Ιάκωβο Ζαγκαρόλα. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τις Σέρρες και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η πολιτική όμως, δεν άργησε να κερδίσει τη φλογερή του ψυχή. Στα 1924 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Αθηνών, του κόμματος των Φιλελευθέρων. Η δημοσιογραφία και η πολιτική όμως πήγαιναν μαζί στη ταραχώδη ζωή του Νίκου Σταυρίδη. Έτσι αρθρογραφούσε μέσα από τις γραμμές της «Δημοκρατικής Νεολαίας», την οποία ίδρυσε ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα έγινε και μέλος της επιτροπής που εξέδιδε την εφημερίδα «Ελεύθερος Πολίτης», το όργανο της νεολαίας του κόμματος των φιλελευθέρων και από τις 19 Ιουνίου 1927, ανέλαβε και την αρχισυνταξία της. Το 1929 ανέλαβε στις Σέρρες τη διεύθυνση της εφημερίδας ‘ΑΛΗΘΕΙΑ’ που ήταν εφημερίδα «ακραιφνών Φιλελευθέρων αρχών».

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1932 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα ως βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων και έχασε τη μάχη της εκλογής του, μόνο για λίγους ψήφους. Τη χρονιά εκείνη όμως, ήταν που η επάρατη νόσος της εποχής, η φυματίωση, βρήκε αδύναμο και κουρασμένο τον οργανισμό του και από τότε, μέχρι και το τέλος της σύντομης ζωής του έγινε η μόνιμη οδυνηρή σύντροφός του.

Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου του 1933, ο Νίκος Σταυρίδης εκλέχθηκε πρώτος βουλευτής με τον Εθνικό Συνασπισμό, που τον αποτελούσαν οι Βενιζελικοί και άλλα μικρά κόμματα.

Όμως τρεις μέρες αργότερα, στις 8 Μαρτίου, την ημέρα μάλιστα των γενεθλίων του, ο φλογερός Σερραίος δημοσιογράφος και βουλευτής έχασε τη μάχη με τη ζωή. Η κηδεία του έγινε με δαπάνες του Δήμου Σερρών και στην νεκρώσιμη ακολουθία ήταν το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της πόλης. Ο Δήμος Σερρών τιμώντας τη μνήμη του έδωσε το όνομά του στο δρόμο μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο (Μπεζεστένι).
Στη φωτογραφία, από το αρχείο του Βασίλη Τζανακάρη, ο Νίκος Σταυρίδης με τη μητέρα και την αδερφή του από επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη:

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος