Η Τέχνη του Κρουασάν
Ένα κλασικό γαλλικό κρουασάν έχει 55 στρώσεις (27 στρώσεις βουτύρου), που επιτυγχάνονται με ένα γαλλικό δίπλωμα ακολουθούμενο από διπλώσεις 3 γραμμάτων. Λιγότερες στρώσεις θα σημαίνουν διαφορετική υφή (λιγότερο τρυφερό, πιο λαστιχωτό, με πιο καθορισμένα στρώματα). Οι πάρα πολλές στρώσεις ενέχουν τον κίνδυνο να γίνει πολύ λεπτό το βούτυρο και να λιώσει στη ζύμη.
Η Τέχνη και η Ιστορία του Κρουασάν
Το κρουασάν είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και αγαπητά αρτοσκευάσματα στον κόσμο. Η φημισμένη αυτή γαλλική λιχουδιά δεν είναι μόνο ένα σύμβολο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής αλλά και ένας πρεσβευτής της τέχνης της αρτοποιίας.
Η Ιστορία του Κρουασάν
Η ιστορία του κρουασάν ξεκινάει τον 17ο αιώνα στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο μύθος λέει ότι το κρουασάν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1683, όταν οι Αυστριακοί αρτοποιοί γιόρτασαν την αποτυχία της πολιορκίας της Βιέννης από τους Οθωμανούς φτιάχνοντας ένα αρτοσκεύασμα σε σχήμα μισοφέγγαρου, το σύμβολο των Οθωμανών. Η τεχνική παρασκευής του, ωστόσο, βελτιώθηκε στη Γαλλία, όπου πήρε την τελική του μορφή και έγινε δημοφιλές ως πρωινό.
Η Τέχνη της Παρασκευής
Η παρασκευή ενός κρουασάν απαιτεί δεξιότητα και υπομονή. Η ζύμη του κρουασάν αποτελείται από λίγα απλά υλικά: αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και βούτυρο. Ωστόσο, η διαδικασία είναι αυτό που κάνει το κρουασάν τόσο ξεχωριστό.
Στρώσεις και Διπλώματα
Για να δημιουργηθεί το χαρακτηριστικό φυλλωτό εσωτερικό του κρουασάν, η ζύμη περνάει από μια σειρά διπλωμάτων και ξεδιπλωμάτων. Η παραδοσιακή γαλλική μέθοδος περιλαμβάνει μια γαλλική δίπλωση (διπλώνοντας τη ζύμη στα τρία, σαν γράμμα) και στη συνέχεια τρεις διπλώσεις τύπου γράμματος, οι οποίες δημιουργούν συνολικά 55 στρώσεις, εκ των οποίων οι 27 είναι στρώσεις βούτυρου. Αυτή η τεχνική προσφέρει στο κρουασάν την τρυφερή και φυλλωτή υφή του.
Η Σημασία του Βουτύρου
Το βούτυρο είναι αναπόσπαστο μέρος της συνταγής. Η ποιότητα του βουτύρου και η τεχνική διπλώματος είναι κρίσιμες για την επιτυχία του κρουασάν. Πολύ λίγες στρώσεις μπορούν να κάνουν το κρουασάν πιο μαστιχωτό και λιγότερο τρυφερό, ενώ πάρα πολλές στρώσεις μπορεί να οδηγήσουν στο λιώσιμο του βουτύρου