Ολοκληρώνονται τα Ανθεστήρια στα Σέρρας, 18 Αυγούστου 1929

Η Καίτη Πολιουδάκη, Μις Κομοτηνή και νικήτρια του διαγωνισμού Μις Μακεδονία Θράκη, 1929

Στις 18 Αυγούστου 1929, ολοκληρώθηκαν οι «Εορτές των Ανθέων» ή «Ανθεστήρια», που διοργάνωσε ο Όμιλος «Ορφέας» στις Σέρρες. Οι εκδηλώσεις αυτές ξεκίνησαν στις 14 Αυγούστου και συνεχίστηκαν τις 15, 17 και 18 Αυγούστου, προσελκύοντας την προσοχή της τοπικής κοινωνίας. Στις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο «Διονύσια», συμμετείχε όλη η «καλή κοινωνία» των Σερρών.

Την τελευταία ημέρα των Ανθεστηρίων, μια εορταστική και αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, κάτι σαν χοροεσπερίδα, πραγματοποιήθηκε προς τιμήν της Μις Μακεδονίας - Θράκης, Καίτης Πολιουδάκη, στο εξοχικό κέντρο «Τροκαντερό». Η βραδιά αυτή περιλάμβανε όχι μόνο την παρουσία της φιλοξενούμενης Μις, αλλά και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα με βιεννέζικο μπαλέτο και παραστάσεις από το τρίο των μικρών χορευτών: Καίτης Κασέτα, Ανδρέα Κασέτα και Στέφανου Αγκοπιάν. Η είσοδος για το κοινό είχε καθοριστεί στις 15 δραχμές.

Τα Ανθεστήρια ήταν μεγάλη αρχαία ελληνική ετήσια εορτή προς τιμήν του Θεού Διονύσου, η οποία τελούνταν στην Αττική και σε πολλές ιωνικές πόλεις. Τα Ανθεστήρια φέρονται επίσης με τη γενικότερη ονομασία «Διονύσια»

[2.15.4] τεκμήριον δέ· τὰ γὰρ ἱερὰ ἐν αὐτῇ τῇ ἀκροπόλει καὶ ἄλλων θεῶν ἐστὶ καὶ τὰ ἔξω πρὸς τοῦτο τὸ μέρος τῆς πόλεως μᾶλλον ἵδρυται, τό τε τοῦ Διὸς τοῦ Ὀλυμπίου καὶ τὸ Πύθιον καὶ τὸ τῆς Γῆς καὶ τὸ ‹τοῦ› ἐν Λίμναις Διονύσου, ᾧ τὰ ἀρχαιότερα Διονύσια [τῇ δωδεκάτῃ] ποιεῖται ἐν μηνὶ Ἀνθεστηριῶνι, ὥσπερ καὶ οἱ ἀπ᾽ Ἀθηναίων Ἴωνες ἔτι καὶ νῦν νομίζουσιν. ἵδρυται δὲ καὶ ἄλλα ἱερὰ ταύτῃ ἀρχαῖα. Από τη Βικιθήκη ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ - Ἱστορίαι

[2.15.4] Τεκμήριο ότι έτσι ήταν τα πράγματα είναι ότι και άλλων θεών οι ναοί βρίσκονται στην Ακρόπολη και ότι όσοι ναοί βρίσκονται έξω από την πόλη είναι χτισμένοι μάλλον προς το νότιο μέρος, όπως ο ναός του Ολυμπίου Διός, του Πυθίου Απόλλωνος, της Γης, του Λιμναίου Διονύσου, όπου τον Ανθεστηριώνα μήνα, στη δωδεκάτη μέρα του εορτάζονται τα αρχαιότερα Διονύσια. Την παράδοση αυτή την διατηρούν έως σήμερα οι Ίωνες που κατάγονται από τους Αθηναίους. Στην ίδια περιοχή είναι άλλωστε χτισμένοι και άλλοι αρχαίοι ναοί..



Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος