Ο Μακεδονικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος σε επιστολή του Υποπρόξενου Σερρών Νικόλαος Γεννάδη, 22 Αυγούστου 1874

Στις 22 Αυγούστου 1874, ο τότε Έλληνας Υποπρόξενος Σερρών, Νικόλαος Γεννάδης, σε αναφορά του προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ( ΑΥΕ, Υποπρόξενος Σερρών Νικόλαος Γεννάδης προς Υπ. Εξ. 1874), περιέγραψε τα προβλήματα που υπήρχαν στον τομέα της εκπαίδευσης στην πόλη των Σερρών. Αναφέρθηκε στον Μακεδονικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο, ο οποίος, τρία χρόνια πριν, συνειδητοποίησε την ανικανότητα των δασκάλων που ασκούσαν το επάγγελμα στην περιοχή και την επακόλουθη ζημιά που προκαλούσε αυτό στην εκπαίδευση. 

Στην επιστολή έγραφε :
«Ο Μακεδονικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος προ 3 ετών λαβών γνώσιν της καταπληκτικής ανικανότητος των κατά τα μέρη ταύτα επερχομένων του δημοδιδασκάλου επάγγελμα και την συνεπεία ταύτης επιγιγνομένην βλάβην, αποφάσισε να συστήσει Διδασκαλείον (...) Κατά την εποχήν εκείνη διετέλει Διευθυντής της Ελληνικής Σχολής ο κ. Μαρούλης. (...) Θα είχε μεγάλη επιτυχία το έργο του εάν εκτός από τα μεγάλα πλεονεκτήματα (προσόντα) του δεν είχε και μεγάλα ελαττώματα. Χαρακτήρ βιαιότατος και εγωϊστικός δεν μπορούσε να υποφέρει την ελαχίστην εποπτείαν της Διοικητικής Επιτροπής του Συλλόγου. (...) Συνέχισεν να ανεξαρτοποιείται, να αποσπάται και να γίνεται εντελώς ανεξάρτητως. Έτσι, άρχισε μια «διαμάχη πολύ σκληρή», με αποτέλεσμα να παυθεί τελικά ο κ. Μαρούλης και να προσκληθεί ως δευθυντής ο εξ Ηπείρου κ. Βράνος Βουζάνης εν Γερμανία εκεπαιδευθείς».

Ασχέτως με το αν υπάρχει ιστορική αλήθεια στα λεγόμενα του, διαφαίνεται η τάση του, όπως όλων των Προξένων της εποχής, να θέλουν με τον ένα ή άλλο τρόπο να αναδείξουν την περιοχή ευθύνης τους σε σημαντικό κέντρο και να έχουν περισσότερα κονδύλια.

Η αναφορά αυτήν ήρθε σε μια περίοδο μεγάλης ανακατάταξης και διαμελισμού του  Μακεδονικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου σε κομμάτια.

Το 1894 Νικόλαος Γεννάδης παύθηκε από το υποπροξενείο Σερρών, απόφαση που προξένησε θλίψη σε μεγάλη μερίδα της σερραϊκής κοινωνίας. Οι Σερραίοι με ελληνική υπηκοότητα, την 18η/30ή Απριλίου, απέστειλαν τηλεγράφημα (εφημερίδα "Μέλλον¨) προς την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας την ανάκληση μιας απόφασης

Το Ελληνικό Προξενείο Σερρών (αρχικά ως υποπροξενείο) ιδρύθηκε το 1856. Ο Γεννάδης διατέλεσε Υποπρόξενος Σερρών μεταξύ 1870-1874

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος