Στον κινηματογράφο "Έσπερο" των Σερρών προβάλλονταν η ταινία "Δεσποινίς Δικηγόρος" (Δικηγορίνα), 27 Αυγούστου 1933

Στις 27 Αυγούστου 1933, στον κινηματογράφο "Έσπερο" των Σερρών προβάλλονταν η ταινία "Δεσποινίς Δικηγόρος" (Δικηγορίνα) με την Μιράντα Μυράτ.

"Δεσποινίς Δικηγόρος"
Άλλοι τίτλοι: «Δικηγορίνα»
Διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Θ. Συναδινού
Παραγωγή: Ολύμπια Φιλμς
Σενάριο: Θ. Συναδινός

Αρχείο/Συλλογή ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΠΕΛΟΣ και ΚΑΤΣΕΛΗ, ΑΛΕΚΑ


Δεσποινίς δικηγόρος
Έτος: 1933.  Διάρκεια: 65'. Είδος: Κωμωδία.

Σκηνοθεσία: Πέλος Κατσέλης,. Συγγραφέας: Θεόδωρος Συναδινός. Σενάριο: Πέλος Κατσέλης , Θεόδωρος Συναδινός. Παραγωγός: Παναγιώτης Δαδήρας

Περίληψη/Σχόλια: 
Ένα κορίτσι σε κάποια επαρχία, η Φώφη Καντρή, τελειώνει το Γυμνάσιο και κατόπιν έρχεται στην Αθήνα, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Νομικά, παίρνει το πτυχίο της, την άδειά της, ξαναγυρίζει δικηγόρος πια και περιμένει την πρώτη υπόθεση.

Όσο έμενε στην Αθήνα, ο καλύτερος νέος του τόπου της, ο Αριστείδης Καντούνης, γιός βουλευτή, πλούσιος και όμορφος, που σπούδαζε γιατρός, την ερωτεύτηκε και της πρότεινε γάμο. Αλλά αυτή αρνείται, γιατί θέλει ν’ αφοσιωθεί στην επιστήμη της. Και αφοσιώνεται πραγματικά.

Ώσπου να βρει την πρώτη υπόθεση, συγγράφει και τυπώνει με δικά της έξοδα ένα νομικό βιβλίο, που θα έμενε απαρατήρητο και απούλητο, αν ο ερωτευμένος Αριστείδης δεν αγρυπνούσε. Γράφει κριτικές στις αθηναϊκές εφημερίδες και αγοράζει με τρόπο όλα τα αντίτυπα, κάνοντας την κοπέλα να πιστεύει πως το σύγγραμά της γίνεται ανάρπαστο παντού και τον πατέρα της να υπερτιμήσει τα τελευταία αντίτυπα.

Ότανη Φώφη μαθαίνει την αλήθεια αντί να δει τον έρωτα, την έγνοια και τη θυσία του νέου, βλέπει μόνο την απάτη, τον βρίζει και τον διώχνει.

Και για να του δώσει πίσω τις 18.000 δρχ. αναγκάζεται να δεχτεί την πρόταση κάποιου άλλου ερωτευμένου συντοπίτη, του πλούσιου Πίτερ Τροχάνη, που μόλις είχε γυρίσει από την Αμερική, και να πάρει από αυτόν το τσεκ ως προγαμιαία δωρεά.

Την τελευταία στγμή, ο Αριστείδης την κάνει να συγκινηθεί, η Φώφη κλονίζεται και πέφτει στην αγκαλιά του. Έτσι διώχνεται η δεσποινίς δικηγόρος παίρνει το νέο που της ταιριάζει.
Στοιχεία/Trivia: Κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Θόδωρου Συνοδινού

Ομιλούσα, με την τεχνική του ντουμπλάζ, ταινία ηχογραφημένη σε Αυστριακό στούντιο.
Η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται στο "Παλλάς" της Αθήνας και στα "Ηλύσια" της Θεσσαλονίκης από τις 17 Απριλίου 1933. Ως "Δικηγορίνα" προβλήθηκε στις Σέρρες, από 25/8/1933, στο θερινό σινεμά "Έσπερος", στη Δράμα, από 30/6/1934 στο "Τιτάνια", πιθανόν και σε άλλες πόλεις.

Ηθοποιοί: Μιράντα Μυράτ , Σαπφώ Αλκαίου , Ζωζώ Νταλμάς , Μαρία Αλκαίου , Χρήστος Ευθυμίου (I) , Λίντα Μιράντα , Τζαβαλάς Καρούσος , Κίμων Σπαθόπουλος , Άγγελος Χρυσομάλλης , Θεόδωρος Αρώνης , Ηλίας Δεστούνης , Κώστας Παπαγεωργίου (I) , Μαρία-Θέκλα Παπαγεωργίου , Μαρίκα Ραυτοπούλου , Γοργώ Λούη
Ο Πέλος (Πελοπίδας) Κατσέλης (1907 - 19 Αυγούστου 1981) ήταν Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος της υποκριτικής.

Γεννήθηκε στο Ναζλί της Μικράς Ασίας το 1907.

Ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και τις ολοκλήρωσε στην Αθήνα, όπου και γράφτηκε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στη σχολή θεάτρου του Φώτου Πολίτη, ενώ συνέχισε τις σπουδές θεάτρου στη Γερμανία και την Αυστρία.

Ξεκίνησε την πορεία του στο θέατρο σαν ηθοποιός, γρήγορα όμως αρχίζει να ασχολείται κυρίως με τη σκηνοθεσία. Το 1939 ανέλαβε τη διεύθυνση του κινούμενου θίασου του Εθνικού Θεάτρου, Άρμα Θέσπιδος. Στα χρόνια του εμφυλίου απομακρύνθηκε από το Εθνικό Θέατρο λόγω των αριστερών φρονημάτων του.

Το 1951 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης. Στα πλαίσια του εγχειρήματος αυτού, το οποίο ο ίδιος αποκαλούσε «Φυσικό Θέατρο», ανέβαζε παραστάσεις σε ανοικτό χώρο.

Εκτός από την ηθοποιία και τη σκηνοθεσία ασχολήθηκε και με την αρθρογραφία και την κριτική, ενώ και συνέγραψε και μελέτες με θέμα τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Πρώτη του σύζυγος ήταν η ηθοποιός Μαίρη Σαγιάνου, μέχρι τον θάνατό της, στις 4 Αυγούστου 1932.  Δεύτερη σύζυγος του ήταν η επίσης ηθοποιός, Αλέκα Κατσέλη, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Νόρα και τη Λούκα.

Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Αυγούστου του 1981.

Διδασκαλία
Σημαντικό μέρος της ζωής του Πέλου Κατσέλη αποτέλεσε η διδασκαλία της υποκριτικής. Από το 1941 έως το 1946 δίδασκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, το 1956 στη σχολή Σταυράκου και το αμέσως επόμενο έτος ίδρυσε τη δικιά του δραματική σχολή.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος