Άγιος Λιβέριος ο Ομολογητής, Πάπας Ρώμης, 27 Αυγούστου

Τὸν πλοῦτον ἀντλεῖν Λιβέριος νῦν ἔχει,
Ὃν οὐρανοῖς ἦν ἐμφρόνως θησαυρίσας.
Ο Άγιος Λιβέριος διαδέχτηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Ιούλιο. Όπως αυτός έτσι και ο Αιθέριος, ήταν συνήγορος του Αθανασίου του Μεγάλου στους αγώνες, που ο πρόμαχος εκείνος της ορθοδοξίας διεξήγαγε κατά του Αρειανισμού και υπέρ του Ορθοδόξου Συμβόλου. Ακόμα, ο Αιθέριος προστάτεψε τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Παύλο τον Α', όταν ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος (337 μ.Χ.) έπανειλημμένα καταδίωξε για την ορθόδοξη συμπεριφορά του. Και όταν ο Πάπας Λιβέριος ήλθε την Κωνσταντινούπολη και διαφώνησε στα εκκλησιαστικά ζητήματα με τον προστάτη του Αρειανισμού αυτοκράτορα Κωνστάντιο, αυτός τον εξόρισε στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν όμως επανήλθε στο θρόνο του, και ο θάνατος τον βρήκε να ποιμαίνει πάντοτε θεάρεστα την εκκλησία του. 

Είναι αναγνωρισμένος ως άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πρώτη καταγεγραμμένη πράξη του ήταν, μετά από μία σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, να γράψει στον αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β´, που τότε βρισκόταν στην Αρλ (353-354), ζητώντας να συγκληθεί συμβούλιο στην Ακυληία αναφορικά με τις υποθέσεις του Αθανασίου Αλεξανδρείας αλλά ο αγγελιοφόρος του αναγκάστηκε από τον αυτοκράτορα να προσυπογράψει ενάντια στη θέλησή του για καταδίκη του ορθόδοξου πατριάρχη Αλεξανδρείας.


Ο Κωνστάντιος έδειχνε κατανόηση στις θέσεις του Αρειανισμού και, όταν δεν κατάφερε να πείσει τον Λιβέριο για τις απόψεις του, έστειλε τον Πάπα σε φυλακή στη Βέρροια της Θράκης.

Το 357, ο Λιβέριος θα υποκείψει κατόπιν πιέσεων και θα υπογράψει το πρώτο Σύμβολο του Σιρμίου και το δεύτερο Σύμβολο του Σιρμίου, του 351 και 357 αντίστοιχα. Από υποστηρικτής της Συνόδου της Νίκαιας θα γίνει υπονομευτής της αφού θα καταδικάσει και τον Μέγα Αθανάσιο και θα συναινέσει στην μη επιβολή των αποφάσεών της Α΄Οικουμενικής. Εξαιτίας της στάσεώς του αυτής θα του επιτραπεί να επιστρέψει στην έδρα του. «Ο Λιβέριος δεν ήταν βέβαια θεολόγος και η στάση του δεν επηρέασε τα θεολογικά πράγματα.» Ο Ιλάριος Πικταβίου τρεις φορές τον αναθεμάτισε για τη στάση του αυτή. Τον διαδέχτηκε ο άγιος Πάπας Δάμασος Α΄.

Ο δε Σ. Εύστρατιάδης, για τον άγιο Αιθέριο, αναφέρει ότι ήταν «ἐκ τῶν ὀρθοδόξων παπῶν τῆς Ρώμης, τῶν πολεμησάντων τὸν Ἀρειανισμόν. Ἀπὸ τοῦ 352 ἐπίσκοπος τῆς Ρώμης, συνετέλεσε νὰ καταλάβωσι τοὺς οἰκείους θρόνους οἱ πρὸς αὐτὸν καταφυγόντες Ἀλεξανδρείας Ἀθανάσιος καὶ Παῦλος ὁ ὁμολογητής· ἀλλ᾿ ὁ Ἀρειανὸς αὐτοκράτωρ Κωνστάντιος μετὰ τὸν θάνατον τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ Κώνσταντος, μετεκάλεσεν αὐτὸν εἰς Κωνσταντινούπολη καὶ προσεπάθησε νὰ τὸν ἑλκύση εἰς τὴν αἵρεσιν τοῦ Ἀρείου, καὶ μὴ πεισθέντα ἐξώρισεν εἰς Θρᾴκην (354) ἐπανῆλθεν εἰς τὸν θρόνον τῷ 358, τῇ ἀξιώσει τῶν χριστιανῶν τῆς Ρώμης, καὶ ἀπέθανεν ἐν εἰρήνῃ τῷ 365 (κατ᾿ ἄλλους τὸ 366)».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος