Κωνσταντίνος Παπάς

Ο Κωνσταντίνος Εμμ. Παπάς (Κωστάκης) γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1816, ήταν γιος του Εμμανουήλ Παπά, του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο Εμμανουήλ Παπάς είχε συνολικά έντεκα παιδιά, εκ των οποίων οκτώ ήταν αγόρια και τρεις θυγατέρες.

Ο Κωνσταντίνος Παπάς, ο μικρότερος από όλα τα αδέλφια, που ήταν το 1821 μόλις 5 χρονών, είναι από αυτούς που στην προσπάθεια του να δικαιωθούν οι αγώνες του πατέρα του και των αδελφών, με την αλληλογραφία του με την Επιτροπή Αγώνος, που ικανοποιούσε αιτήματα των αγωνιστών του ’21, διέσωσε αρκετά στοιχεία της δράσης του πατέρα του και με τον τρόπο αυτό έκανε γνωστό στην τότε Κυβέρνηση τη συμβολή των Μακεδόνων στον μεγάλο αγώνα, με έγγραφες μαρτυρίες αγωνιστών που έλαβαν μέρος στην επανάσταση, όπως του Νικολάου Κασομούλη που είχε τον τίτλο του Ταγματάρχη της Φάλλαγγος, που στα “ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ” αναφέρει πολλές λεπτομέρειες για τη συμβολή της οικογενείας Παπά στον Αγώνα. Έγγραφες μαρτυρίες επίσης έχουμε και από το Γραμματέα του Εμμ. Παπά Θεοφάνη, Μητροπολίτη αργότερα Μαντινείας, καθώς και από τον υπασπιστή του Χατζηπέτρου, από μητροπολίτες των Σερρών και άλλους κατοίκους της πόλης των Σερρών. Στο τέλος των προσπαθειών του, ο Κων/νος συναριθμείται μαζί με τους αδελφούς του στους αξιωματικούς ΣΤ’ τάξεως, χωρίς να λάβει μέρος βέβαια στον πόλεμο και η απονομή αυτή δόθηκε για να τιμήσει η πατρίδα κάποιον από τη μεγάλη οικογένεια του Εμμ. Παπά που επέζησε και είχε ενδιαφερθεί για τη δικαίωση των θυσιών του πατέρα του και όλης της οικογενείας του.

Έκανε πολλούς αγώνες που ξεκίνησαν το 1830 και βρήκαν τη δικαίωση το 1865. Όλα τα στοιχεία της αλληλογραφίας με τις διάφορες υπηρεσίες βρίσκονται σήμερα στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Αθηνών μαζί με άλλα έγγραφα ιστορικής σημασίας από όπου και μαθαίνουμε για τη μεγάλη συμβολή των Μακεδόνων στην επανάσταση του 1821. Ο Κωνσταντίνος είχε δυο θυγατέρες, τη Χαρίκλεια και τη Ζωή, οι οποίες ζούσαν το 1913 όταν οι Βούλγαροι είχαν πυρπολήσει την πόλη των Σερρών και που είχαν κινδυνέψει να καούν στο σπίτι τους, οι οποίες διέσωσαν αρκετές πληροφορίες που σήμερα έχουν γραφεί σε διάφορα γραπτά κείμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος