Προσοχή σε σελίδες που έχουν "LINK στα σχόλια"

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κακόβουλων πρακτικών στο διαδίκτυο, και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Ορισμένες σελίδες και προφίλ υιοθετούν μεθόδους που στοχεύουν στην απόσπαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών, μέσω τεχνικών όπως το phishing, το social engineering, και άλλα. 

Τα ΜΜΕ οφείλουν να σας προστατεύσουν και να σας προειδοποιήσουν από τέτοιες πρακτικές. Δυστυχώς παρατηρείται πως αντί να σας προστατεύσουν, χρησιμοποιούν πλέον τις μεθόδους αυτές, αδιαφορώντας τελείως για την ασφάλεια των χρηστών. Αδυνατώντας να πιάσουν τους αριθμούς προβολής που θέλουν μιας και τα social έχουν πιο μεγάλη δυναμική από τις σελίδες τους, παρακινούν το κοινό να μπει σε κάποιο λινκ σε σχόλιο, που επί της ουσίας μπορεί να είναι σπαμ και κακόβουλο ή όχι, πράγμα που γίνεται συνήθεια για τον χρήστη και πολύ πιο εύκολά μπορεί να "την πατήσει".  

Ακολουθούν μερικές από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές που πρέπει να προσέχεις:

Phishing Links: Συχνά, θα δεις σχόλια ή αναρτήσεις που περιέχουν συνδέσμους που υπόσχονται εκπληκτικές προσφορές ή ειδήσεις. Αυτοί οι σύνδεσμοι μπορεί να σε οδηγήσουν σε ψεύτικες σελίδες που μοιάζουν με πραγματικές (π.χ., σελίδες εισόδου του Facebook) και ζητούν να εισάγεις τα στοιχεία σου. Έτσι, οι επιτιθέμενοι αποκτούν πρόσβαση στα δεδομένα σου.

Ψεύτικοι Διαγωνισμοί και Δώρα: Πολλές φορές, σελίδες υπόσχονται μεγάλα δώρα ή βραβεία, ζητώντας να καταχωρήσεις προσωπικές πληροφορίες ή να μοιραστείς τον διαγωνισμό με τους φίλους σου. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας ή σε άλλες μορφές απάτης.

Κακόβουλα Σχόλια: Σε αναρτήσεις, μπορεί να δεις σχόλια με περίεργους συνδέσμους από άγνωστα προφίλ. Αυτά τα σχόλια συχνά προσπαθούν να σε παραπλανήσουν να κάνεις κλικ και να αποκαλύψεις ευαίσθητα δεδομένα ή να κατεβάσεις κακόβουλο λογισμικό.

Ψεύτικες Σελίδες και Λογαριασμοί: Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες σελίδες που μιμούνται γνωστές εταιρείες ή δημόσια πρόσωπα για να σε εξαπατήσουν να αλληλεπιδράσεις μαζί τους και να αποκαλύψεις προσωπικές πληροφορίες.

Πώς να Προστατευτείς:
Έλεγξε προσεκτικά τους συνδέσμους: Πριν κάνεις κλικ σε κάποιον σύνδεσμο, πέρασέ τον από το ποντίκι χωρίς να κάνεις κλικ για να δεις το URL. Αν μοιάζει ύποπτο ή αν δεν ανήκει σε γνωστό και ασφαλές domain, απόφυγέ το.

Μην αποκαλύπτεις προσωπικές πληροφορίες: Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός όταν σου ζητούν προσωπικές πληροφορίες, ειδικά σε μη ασφαλείς πλατφόρμες ή μέσω μηνυμάτων.

Χρησιμοποίησε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA): Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για να προστατεύσεις τον λογαριασμό σου από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Αναφορά ύποπτων δραστηριοτήτων: Αν παρατηρήσεις κάποια ύποπτη σελίδα ή προφίλ, αναφορά το στο Facebook. Με αυτό τον τρόπο βοηθάς να περιοριστεί η διάδοση κακόβουλων πρακτικών.

Είναι σημαντικό να παραμένεις ενημερωμένος και να δείχνεις ιδιαίτερη προσοχή στις ενέργειές σου στο διαδίκτυο για να προστατεύεις τα δεδομένα σου.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Πόση ομορφιά ! : Το λιμανάκι Μανδρακίου, το χωριό, η λίμνη Κερκίνη και το όρος Κερκίνη!

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Εορτολόγιο

Σαν σήμερα



Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Συνταγές

ΓηΤονια

Χαμένες Πατρίδες

Ρετρό

Σιδή Ρόκ Άστρο

Ο χαζός του χωριού