Ο χαζός του χωριού : Εκστρατεία ευαισθητοποίησης "Βάλε τη ζώνη σου για την ασφάλειά σου", S2 E27

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης "Βάλε τη ζώνη σου για την ασφάλειά σου",  S2 E27
Ο χαζός του χωριού : Είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό (περιστασιακά και στην Ελλάδα) υπάρχουν διαφημίσεις περι οδικής ασφάλειας. Το θέμα είναι άν πιστεύετε ότι όντως έχουν αποτέλεσμα και άν έχουν λόγο να είναι τόσο σκληρές. Η προσωπική μου άποψη είναί ότι είναι απαραίτητες και ορθά χρησιμοποιούν εικόνες παραπλήσιες με την σκληρή πραγματικότητα γιατί έτσι γίνονται πολύ πιο πειστικές. 

Την απάντηση την δίνει μια πολύ καλή διπλωματική εργασία "Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ την οποία μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Παρόλα αυτά το μάτι συνηθίζει ο άνθρωπος συνηθίζει ακόμη και τις πιο ακραίες σκηνές, όταν τις βλέπει ξανα και ξανα.

Σε πολλές αμερικάνικες σχολές του στρατού η αφύπνιση της σκέψης γίνεται με την προβολή μια ωραίας ακόμη και γυμνής γυναίκας και πλέον και άνδρα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον παλιότερα πάντα γινόταν χρήση μιας άσχετης εικόνας για να αφυπνίσει το πνεύμα (π.χ. μιας όμορφης παρουσίας με τα εσώρουχα).

ΝΑ ΦΟΡΆΤΕ ΖΩΝΗ! ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΖΩΝΗ! ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΖΩΝΗ!

Χρήση ζώνης ασφαλείας
Η απλή κίνηση για να δέσετε τη ζώνη ασφαλείας, είναι, τελικά, μια κίνηση μεγάλης αξίας που πρέπει να γίνεται μηχανικά πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση. Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές και αυτό είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο. Τα στοιχεία και οι ανησυχητικοί δείκτες επιβάλλουν εγρήγορση.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:

Οι θάνατοι, οι αναπηρίες και οι τραυματισμοί που οφείλονται στα τροχαία δυστυχήματα αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, σκοτώνονται από τροχαία δυστυχήματα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι αριθμοί δείχνουν μια ταχεία αύξηση και, σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μέχρι το 2020 αναμενόταν ο αριθμός των θανάτων να ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια ετησίως.
Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν σήμερα την 9η συχνότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων γενικά, και την 1η αιτία θανάτου σε παιδιά και νέους έως 25 ετών.
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έχουμε περίπου:
1.500 νεκρούς
2.400 σοβαρά τραυματισμένους και
20.000 ελαφρά τραυματισμένους
Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί θα σώζονταν εάν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ
Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια. Οι επιβάτες που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ. Η ορμή με την οποία χτυπούν είναι ίση με το γινόμενο των κιλών τους επί την ταχύτητα κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης. Για παράδειγμα, σε μια πρόσκρουση με 50 χιλιόμετρα την ώρα, ένας άνθρωπος 80 κιλών, θα χτυπήσει με (50Χ80 = 4.000 κιλά) ΟΡΜΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΝΩΝ! ΜΟΝΟ η ζώνη ασφαλείας μπορεί να προφυλάξει σε τέτοια περίπτωση.

Σε περίπτωση ατυχήματος, ο κίνδυνος θανάτου του οδηγού  ή και του επιβάτη της μπροστινής θέσης, εφόσον υπάρχουν επιβάτες στο πίσω κάθισμα που δεν έχουν βάλει τη ζώνη ασφαλείας τους, είναι 5 φορές μεγαλύτερος. Οι πίσω επιβάτες θα προσκρούσουν πάνω στους δεμένους μπροστινούς με την ορμή ενός ελέφαντα βάρους 4 τόνων! Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν στοιχεία δυστυχημάτων (1995 έως το 1999) και κατέληξαν ότι το 80% των θανάτων που προκλήθηκαν σε επιβαίνοντες των μπροστινών θέσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων φορούσαν τη ζώνη ασφαλείας τους.

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ…
“Πηγαίνω εδώ κοντά”. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι από τις πιο ενδεδειγμένες στιγμές για να φορέσετε ζώνη ασφαλείας, καθώς η πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη και με ταχύτητα κάτω των 60 χιλιομέτρων την ώρα.
“Είμαι καλός οδηγός και δε θα τρακάρω”. Μπορεί να αληθεύει, αλλά πάντα υπάρχουν πιθανότητες ένας όχι και τόσο “καλός” οδηγός να σας χτυπήσει.
“Θα κρατηθώ γερά από το τιμόνι”. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η δύναμη της ορμής το αποδεικνύει.
“Δεν χρειάζομαι ζώνη ασφαλείας γιατί έχω αερόσακο”. Ο αερόσακος αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ζώνης ασφαλείας κατά 40%. Σε περίπτωση όμως που δε χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας, ο αερόσακος μπορεί να σας τραυματίσει πολύ σοβαρά. Επιπλέον, ο αερόσακος δε σας προστατεύει καθόλου σε περιπτώσεις πλευρικής σύγκρουσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Google News <-----Google News

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιαγιά στην Καππαδοκία τραγουδά Ελληνικό παραδοσιακό (Βίντεο)

Το νέο σύγχρονο μηχάνημα συγκομιδής ελιάς έφτασε και στις Σέρρες

Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο, 1 Απριλίου 334 π.Χ.

Νέα

Φωτογραφία της ημέρας

Φωτογραφίες

Βίντεο

Πρόσωπα

Καταστήματα

Συνταγές

Χθεσημεραυριο

Μουσικές Επιλογές: Bουτιά στο παρελθόν

Ιστορίες

Τσιμεριτας

Ο χαζός του χωριού

Κλινικός Ψυχρολόγος